用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91(沙田)校網,入嚟分享吓派位結果...
樓主: natnat_tsang
go

91(沙田)校網,入嚟分享吓派位結果... [複製鏈接]

醒目開學勳章

各位有去一呂叩門既媽咪, 我頭先打左去學校, 佢話係啱啱係上個星期六開始左第一批interview, 但因為有成2百幾份profiles, 只不過係約d睇左profile既, 有好多未睇到所以未約, 如果等埋下個星期都未有收到電話, 就真係fail左啦, 所以重有機會架.

[ 本文章最後由 LongRyan 於 08-6-16 11:56 編輯 ]

原文章由 LongRyan 於 08-6-16 11:54 發表
各位有去一呂叩門既媽咪, 我頭先打左去學校, 佢話係啱啱係上個星期六開始左第一批interview, 但因為有成2百幾份profiles, 只不過係約d睇左profile既, 有好多未睇到所以未約, 如果等埋下個星期都未有收到電話, 就真係 ...

希望在人間,祝咁多位有叩一呂既家長,呢兩日收到電話啦.呢幾日都係要電話不離身,去廁所都拎實.

醒目開學勳章

係呀, 我依家係公司去toilet都攞埋個電話呀.

原文章由 little_kiki 於 08-6-16 11:59 發表

希望在人間,祝咁多位有叩一呂既家長,呢兩日收到電話啦.呢幾日都係要電話不離身,去廁所都拎實.

各位一呂叩門的媽咪, 唔知道你哋做份profile詳唔詳細呢?  我自己嗰份只係影咗d 成續表同d証書咋, 會唔會覺得唔夠pro, 所以睇都唔睇呢?

原文章由 LongRyan 於 08-6-16 11:54 發表
各位有去一呂叩門既媽咪, 我頭先打左去學校, 佢話係啱啱係上個星期六開始左第一批interview, 但因為有成2百幾份profiles, 只不過係約d睇左profile既, 有好多未睇到所以未約, 如果等埋下個星期都未有收到電話, 就真係 ...

原文章由 ada_pmlo 於 08-6-16 12:03 發表
各位一呂叩門的媽咪, 唔知道你哋做份profile詳唔詳細呢?  我自己嗰份只係影咗d 成續表同d証書咋, 會唔會覺得唔夠pro, 所以睇都唔睇呢?

pro唔pro應該冇關係,我做design架,做出黎一定比自家製靚同pro.
但都未收到通知啦.絕對相信profile係睇內容而唔係睇表面野

profile 真係咁重要架咩???

原文章由 ShannaMaMa 於 08-6-16 11:02 AM 發表
hi addy,
我唔會請假了, 叫婆婆去交 $, 希望有機會在新生家長日見你啦!
如果你小朋友可同我女女一班就好了, 係呢! 係個小朋友你男/女呀?

好高興認識你啊. 我的小朋友是girl, 她有另外2個同學仔都入了胡上, 呂小就沒有人入到, 真係太難入了.

聽聞一呂每年收叩門生得4-5個, 主要睇小朋收面試表現+家長背景, 佢唔收咁多叩門生, 我估係想留多啲位在P2-P4收插班生. 我囡宜加P4, 佢P2過年學校收5個插班生(我囡係其中一個), 到P3時收12個, P4時收5個. 插班生都是經考試入的, 所以個個成績都有翻咁上下, 我囡話現時排級前20名的絕大部分係插班生.

今次唔好彩叩門唔中, 不妨keep好啲成績, 出年考P2插班. 我認為考插班生嘅難度係P4>P3>P2. 佢哋P5都有收插班架, 不過講明P5入的唔可以入精英班.

醒目開學勳章

但係我係open day校長話收10多個叩門位喎, 上年重收到超晒額每班成38人,不過我知呢d都好較運氣既,如果讀到P4, P5我諗我唔會再轉校lu.

Thanks anyway. 

原文章由 candytl 於 08-6-16 13:37 發表

聽聞一呂每年收叩門生得4-5個, 主要睇小朋收面試表現+家長背景, 佢唔收咁多叩門生, 我估係想留多啲位在P2-P4收插班生. 我囡宜加P4, 佢P2過年學校收5個插班生(我囡係其中一個), 到P3時收12個, P4時收5個. 插班生都 ...

回覆 #122 little_kiki 的文章

同意, 就算去toilet, 都把手提掛上身, 不好錯過來電.

hi addy,

你往第一城嗎?  

你女女讀邊間幼稚園的?

你就好啦! 我女女暫時沒有同學仔同佢一樣入到胡上呀!

原文章由 addy 於 08-6-16 12:41 發表

好高興認識你啊. 我的小朋友是girl, 她有另外2個同學仔都入了胡上, 呂小就沒有人入到, 真係太難入了.

根據 11/6 的明報:

小一派位叩門競爭情況:

一呂剩餘學額: 20
申請人數:  近 200

真係好多人申請, 我同我老公都唔係d咩叻人, 又唔係咩好職業, 唉...............

原文章由 hochingps 於 08-6-16 16:55 發表

小一派位叩門競爭情況:

原文章由 LongRyan 於 08-6-16 14:10 發表
但係我係open day校長話收10多個叩門位喎, 上年重收到超晒額每班成38人,不過我知呢d都好較運氣既,如果讀到P4, P5我諗我唔會再轉校lu.

Thanks anyway. 

...

我囡過年一定冇收咁多叩門生, 可能宜加競爭大咗, 冇咁多人考插班, 同埋又預咗有人會讀讀下轉去更好嘅學校, 咁宜加收得幾多得幾多.

預祝你成功!!

醒目開學勳章

嘩, 20個位比我想多好多喇.

ada_pmlo, 學位唔關父母職業既, 我地一斉等下啦.

candytl, 多謝晒.

原文章由 hochingps 於 08-6-16 16:55 發表

小一派位叩門競爭情況:

多謝你的鼓勵

原文章由 LongRyan 於 08-6-16 17:21 發表
嘩, 20個位比我想多好多喇.

ada_pmlo, 學位唔關父母職業既, 我地一斉等下啦.

candytl, 多謝晒.

原文章由 LongRyan 於 08-6-14 23:40 發表
hi Cityone,
我今日又係去左胡上, 我估都應該有百一, 二人, 但只收約10個位, 真係要好有luck先得. 去完胡上見到一呂勁多人, 唔知係mud野事呢?

我去胡上註冊當日, 排隊叩門既家長仲多過註冊家長, 祝大家叩門成功~~

一呂叩門

我都係一呂叩門 '等' o既其中一位.

其實係咪一定比機會 interview?

Interview 完即刻知結果?

有無人知沙田圍呂明才開始in未啊,我未有消息

但我打去問, 佢地話今個WK都冇電話約, 即冇機架啦

原文章由 little_kiki 於 08-6-16 12:28 發表

pro唔pro應該冇關係,我做design架,做出黎一定比自家製靚同pro.
但都未收到通知啦.絕對相信profile係睇內容而唔係睇表面野
‹ 上一主題|下一主題