用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91(沙田)校網,入嚟分享吓派位結果...
樓主: natnat_tsang
go

91(沙田)校網,入嚟分享吓派位結果... [複製鏈接]

我個大仔讀緊蕭漢森小一, 我都係叩門入讀,
因很多老師都話呢間學校好....
初初諗住唔會太深, 點知估計錯誤,
係想像中深好多....可能我唔識普通話...
因中文科是用普通話教, 常識由下學期用英文教, 平均一星期默中文及英文各一科, 一年有四次考試, 功課方面大約5-6樣, 其實可以應付到, 唔駛怕, 最緊要你小朋友做唔做功課, 不過我大仔讀左幾個月普通話, 發覺佢d普通話講得好好,  而且好好聽, 大致上, 我都非常之滿意呢間學校, 下年細仔讀小一, 我都報番呢間....

原文章由 thomasst 於 08-6-11 09:59 PM 發表
我個女派去蕭漢森, 聽說有很多功課, 每天約六至八樣功課 , 同胡上差不多. 另教學方法怎樣, 會否分精英班, 如果校車由一城去學校要幾耐, 請各位家長分享吓? ...

胡上...6-8 份功課

冇人派到禾信呀

你哋好, 其實我唔係91校網的, 不過我好想知道, 一呂在自行分配學位派咗幾多個出去, 同埋今次統一派位又有幾多個位派咗出去呢, 淨返有機多個位可叩門呢?

希望有家長可以話比我聽喺邊度可以揾到資料呀, thanks a lot

原文章由 ada_pmlo 於 08-6-12 17:24 發表
你哋好, 其實我唔係91校網的, 不過我好想知道, 一呂在自行分配學位派咗幾多個出去, 同埋今次統一派位又有幾多個位派咗出去呢, 淨返有機多個位可叩門呢?

希望有家長可以話比我聽喺邊度可以揾到資料呀, thanks a lot ...

ada_pmlo,
91網小學2008年度可供統一派位的學額
自己計下就知道一呂每個階段有幾多位呀!

恩禧媽

多謝你的提供呀, thanks

原文章由 恩禧媽 於 08-6-12 20:46 發表

ada_pmlo,

恩禧媽

唔好意思呀,因為我唔係好清楚佢本身會有幾多學位, 又唔清楚佢自行分配派咗幾多個位, 所以唔係好識計呀, 唔知可唔可以再比多小小資料我呢?, thanks a lot

原文章由 恩禧媽 於 08-6-12 20:46 發表

ada_pmlo,

hi addy,

我個女現在一年級, 成日都聽到人地話間學校好多功課, 但係呢一年睇又唔係喎, 6-8樣之中, 跟本有d係改正, 好快就做完架啦, 基本上一小時內就會做完所有功課的.

原文章由 addy 於 08-6-12 17:09 發表

胡上...6-8 份功課

原文章由 kitbebe 於 08-6-13 08:49 AM 發表
hi addy,
我個女現在一年級, 成日都聽到人地話間學校好多功課, 但係呢一年睇又唔係喎, 6-8樣之中, 跟本有d係改正, 好快就做完架啦, 基本上一小時內就會做完所有功課的....

呵~~咁都好d, 吾係我0地 lee d半職ma ma 都慘 lu!!

hi addy,

我女女派左胡上, 多多指教! 你是否下星期四去學校買書呀!

我係全職 tim 呀! 真係救命呀! 到時都唔知點同個女溫書睇功課.

原文章由 addy 於 08-6-13 12:52 發表

呵~~咁都好d, 吾係我0地 lee d半職ma ma 都慘 lu!!

[ 本文章最後由 ShannaMaMa 於 08-6-13 16:42 編輯 ]

原文章由 ada_pmlo 於 08-6-12 22:02 發表
恩禧媽

唔好意思呀,因為我唔係好清楚佢本身會有幾多學位, 又唔清楚佢自行分配派咗幾多個位, 所以唔係好識計呀, 唔知可唔可以再比多小小資料我呢?, thanks a lot

...

ada_pmlo,
條數係咁計的:
睇番小學概欖,你會估到佢會開幾多班小一。
將每班x30人,就大約係全部學額的數目(a)
將(a)除2,就=第一輪可收的學額(b)
(b)當中有一定數目的必有生,但亦有不少於20%係俾計分方法中最多分的學生,如果同分的學生比學額多,就會抽籤決定。
到一月中要填表時,emb會寄我之前條link的文件,從文件中你可以睇到大約仲有幾多學額俾第二輪抽。
到叩門階段,每班約有2-4個位,視乎學校點做。
明嗎?
你是否09年入小一呢?

恩禧媽

你好呀, 其實我個囡囡係今年要讀小一的, 因為佢派唔到心儀的學校, 我好想睇吓沙一呂會淨返幾多個學位比其他小朋友叩門的, anyway好多謝你的幫忙呀, thanks

Ada

原文章由 恩禧媽 於 08-6-13 18:30 發表

ada_pmlo,
條數係咁計的:
睇番小學概欖,你會估到佢會開幾多班小一。
將每班x30人,就大約係全部學額的數目(a)
將(a)除2,就=第一輪可收的學額(b)
(b)當中有一定數目的必有生,但亦有不少於20%係俾計分方法中最多分的學生,如 ...

原文章由 ada_pmlo 於 08-6-13 22:23 發表
恩禧媽

你好呀, 其實我個囡囡係今年要讀小一的, 因為佢派唔到心儀的學校, 我好想睇吓沙一呂會淨返幾多個學位比其他小朋友叩門的, anyway好多謝你的幫忙呀, thanks

Ada

...

ada_pmlo,
我估一呂會有8-16個位俾叩門時收學生,努力呀!祝 你心想事成,叩門成功呀!

恩禧媽

有沒有人收到一呂通知interview呀?我到現在還沒有任何消息

原文章由 ShannaMaMa 於 08-6-13 04:40 PM 發表
hi addy,
我女女派左胡上, 多多指教! 你是否下星期四去學校買書呀!
我係全職 tim 呀! 真係救命呀! 到時都唔知點同個女溫書睇功課.

係呀, 我請左半日假到學校交費, 校服我打算其他地方訂, 因為當日囡囡要返學.

恩禧媽

好多謝你的支持呀, 其實我知道機會係非常細, 但依家都係只好等消息

thank you so much

原文章由 恩禧媽 於 08-6-13 23:17 發表

ada_pmlo,
我估一呂會有8-16個位俾叩門時收學生,努力呀!祝 你心想事成,叩門成功呀!

恩禧媽

我都未有收到消息, 如果有人收到去interview的消息, 唔該通知吓呀

不過我之前打過去問, 佢話佢哋大約收到2百幾-3百個人交咗資料比佢哋啦

原文章由 little_kiki 於 08-6-13 23:18 發表
有沒有人收到一呂通知interview呀?我到現在還沒有任何消息

我女兒派了 主風 想叩 聖心 門

我女兒派了 主風 聽聞 聖心 好
想叩 聖心 門,可否給予我意見 謝

今朝去左PLK蕭漢森聽迎新會及參觀各項設施
感覺唔錯
叩唔到門可以放心讀呢間

下晝去胡素貞上午校個叩門選拔會
好多好多人
我估有成百個學生爭

June 23 去培基面試
應該又係超多人

兩間呂明才暫時仲未有feedback

報告完畢

醒目開學勳章

hi Cityone,

我今日又係去左胡上, 我估都應該有百一, 二人, 但只收約10個位, 真係要好有luck先得. 去完胡上見到一呂勁多人, 唔知係mud野事呢?

原文章由 cityone 於 08-6-14 23:32 發表
今朝去左PLK蕭漢森聽迎新會及參觀各項設施
感覺唔錯
叩唔到門可以放心讀呢間

下晝去胡素貞上午校個叩門選拔會
好多好多人
我估有成百個學生爭

June 23 去培基面試
應該又係超多人

兩間呂明才暫時仲未有feedback

...
‹ 上一主題|下一主題