用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 "尋人" 深水涉德貞幼稚園舊生會於2008年7月6日 ...
go

"尋人" 深水涉德貞幼稚園舊生會於2008年7月6日 [複製鏈接]

請問在此有否深水涉德貞幼稚園舊生?  德幼將舉行第一次 舊生聚會於2008年7月6日, 地點為德貞幼稚園.  現呼籲各位記住攜帶當年活動/ 畢業相片出席, 校方可放影片給大家懷緬.  希望藉今次聚會可與老同學重逢回想當年懷舊一番及談近況.  

請各位幫手聯絡上更多舊生出席今次聚會, 希望能與各位見面及懷緬當年的學校生活及趣事.  如欲報名/查詢詳情, 請電郵給與我聯絡 email: [email protected]
   0    0    1    0

醒目開學勳章

Dear GENUS
我是很早期的德貞德貞幼稚園舊生,看到你的尋人啟事,令我要想當年了。果陣時,書包是布造,綠色繡上白色線"德貞"二字,媽媽要用線繡上我名字。最喜歡到花園玩,因有小橋及流水,又有金魚仔。茶点最愛吃動物餅,而且當年,我是住在隔鄰,返學很方便...
希望有多D old girls and boys 出現!!

Hello Mickey,

好開心收到妳的回覆, 千里尋老友記.  我對妳的回憶感到好親切. 我真好希望有更多老朋友出席德幼首次的舊生會聚會.

請閱覽以下德貞幼稚園舊生聚會訊息.

可進入此綱址與舊生會聯絡:
http://www19.discuss.com.hk/index.php
尋找校友區 => 第2頁 => 德貞幼稚園舊生聚會

各位德貞幼稚園的校友:

大家離開學校已多年,大家有冇諗返以前開心的回憶,而且你地有冇諗過想返學校睇下,睇下當年同而家到低有幾多轉變,或者返黎搵下以前教過自己o既老師?而家有機會啦,因為學校而家想搵返d舊生,一齊聚聚..

地點:德貞幼稚園
日期:2008年7月6 日
時間;下午2點 - 4點

到時,大家返黎學校可以見到唔同年份畢業的舊生,而且大家仲可以帶埋以前同幼稚園有關o既物品,如似相,功課,成績品,等等有記念價值o既野黎同大家分享,開開心心咁傾下計,講下以前o既野,參觀下學校,仲會見到林校長同埋主任添呀.

係德貞幼稚園舊生o既你就可以參加聚會架啦,如果你睇完哩個消息,仲可以話比其他你所認識o既德貞幼稚園舊生知,叫埋佢地tim呀~ 希望到時見到你地啦,有咩野問題,都可以pm問我架~

如果有興趣的舊生,可以打下面個電話,同陳主任/蕭主任報名
電話:2729-3212   
舊生 Debby上

希望妳及其他老友記(舊生)能出席德貞幼稚園首次舊生聚會, 返回母校懷緬童年時趣事及談談近況.

我們會有茶點招待大家(動物餅...), 如有什麼提意請告知.

我畢業於1979年.  請問妳那年畢業呢?  

大家保持聯絡. 謝謝.  我私人電郵 [email protected]

如有興趣出席, 請致電德幼找陳主任/ 蕭主任查詢及報名.
TEL: 2729-3212

原文章由 hellomickey 於 08-6-7 15:21 發表
Dear GENUS
我是很早期的德貞德貞幼稚園舊生,看到你的尋人啟事,令我要想當年了。果陣時,書包是布造,綠色繡上白色線"德貞"二字,媽媽要用線繡上我名字。最喜歡到花園玩,因有小橋及流水,又有金魚仔。茶点最愛吃動物餅, ...

醒目開學勳章

我78年畢業架!我妹我細佬都係德幼,我大細囡現於德幼及德小,細囡今年畢業於德幼

回覆 #1 穎穎媽咪 的文章

Hi,

請邀請妳身邊德幼舊生一同出席啦!

Hi all,
我是德幼的老餅畢業生, 73年畢業.

我都記得綠色繡字布書包, 仲有那個"方型馬騮架"好有印象, 因為每年班相都係用佢做背景, 仲有生日會時每位生日的小朋友都要企係木椅上影張切大蛋糕的相  

當年德小是全日制, 仲記得阿媽每日拎飯俾我食. 到了小二搬左屋轉了校.

我未嫁之前仲有保存兒時的成績表, 每年勤學獎及清潔獎獎狀, 畢業相, 班相, 生日相, 要問番阿媽有無掉左??

原文章由 hellomickey 於 08-6-7 15:21 發表
Dear GENUS
我是很早期的德貞德貞幼稚園舊生,看到你的尋人啟事,令我要想當年了。果陣時,書包是布造,綠色繡上白色線"德貞"二字,媽媽要用線繡上我名字。最喜歡到花園玩,因有小橋及流水,又有金魚仔。茶点最愛吃動物餅, ...

我80年德幼畢業, 到小一時因搬入新市鎮, 所以德小只讀咗兩個月

斜"咩"布書包好有印象呀! 德幼時期嘅成績表而家都有keep住, 同埋喺中學部影果張幼稚園畢業全體大合照, 得閒都會拎出嚟睇下

睇返自己初班/高班, 分別係: 上初丙 / 上高仁

德貞幼稚園舊生聚會邀請

Hi AnnieClarabel,

好開心收到你的回應.  我剛經babykingdom發出私人訊息給你.  請查閱及回覆, 謝謝.

希望能在德貞幼稚園舊生會見你.

原文章由 AnnieClarabel 於 08-6-9 10:57 發表
我80年德幼畢業, 到小一時因搬入新市鎮, 所以德小只讀咗兩個月

斜"咩"布書包好有印象呀! 德幼時期嘅成績表而家都有keep住, 同埋喺中學部影果張幼稚園畢業全體大合照, 得閒都會拎出嚟睇下

睇返自己初班/高班, 分別 ...

德貞幼稚園舊生聚會邀請

Hi 師姐,

好開心收到你的回應.  我剛經babykingdom發出私人訊息給你.  請查閱及回覆, 謝謝.

希望能在德貞幼稚園舊生會見你.  林秀蓮校長, 陳百利主任...等待各位校友出席. 希望你能出席, 大家懷緬童年時的開心時刻.

原文章由 licca 於 08-6-9 01:36 發表
Hi all,
我是德幼的老餅畢業生, 73年畢業.

我都記得綠色繡字布書包, 仲有那個"方型馬騮架"好有印象, 因為每年班相都係用佢做背景, 仲有生日會時每位生日的小朋友都要企係木椅上影張切大蛋糕的相  

當年德小 ...

醒目開學勳章

Dear GENUS
我是74年畢業生,但我又有76及79年的畢業相.哈!因為我兩位弟弟也是德幼生嘛.我已通知了他們.我己向老公拿了permit,7月6日要返去行吓。
我己收到你的PM,謝謝你的安排.
我所識的德幼生不多,德小及德中多D,我當年是拿"循序一貫"獎的,(你知是什麼嗎?),但人數只有10名,可見德幼生聯略很少。你這次任務是任重道遠,努力啊!
茶点方面,梗係要有我的動物餅,還有花占餅,手指餅...飲品方面,必定是好立克,清水,仲要用膠杯上..哈!各位校友有補充嗎?

Hi Hello Mickey (師姐),

嘩! 嘩! 好開心收到妳的回應.  唔埋d兄弟返來, 一起想當年啦!

大家努力!!!

原文章由 hellomickey 於 08-6-9 22:25 發表
Dear GENUS
我是74年畢業生,但我又有76及79年的畢業相.哈!因為我兩位弟弟也是德幼生嘛.我已通知了他們.我己向老公拿了permit,7月6日要返去行吓。
我己收到你的PM,謝謝你的安排.
我所識的德幼生不多,德小及德中多D, ...

我係81年德幼畢業, 因為當年要比較貴的留位費 (亞媽講), 所以冇直升, 但因搬了屋, 好似唔見晒d相, 咁我仲可唔可以返去呢?

[ 本文章最後由 dickielam 於 08-6-10 14:59 編輯 ]

Hi Genus,
咦! 我應該唔係80年畢業, 而係80/81年度, 所以係81年畢業先啱! (畀 Dickie 點醒咗我)

Hi Dickie,
我同你真係有緣得咁交關?

原文章由 dickielam 於 08-6-10 14:52 發表
我係81年德幼畢業, 因為當年要比較貴的留位費 (亞媽講), 所以冇直升, 但因搬了屋, 好似唔見晒d相, 咁我仲可唔可以返去呢?

Hi Dickielam,

好開心你的出現.  唔見晒d相唔緊要, 只要大家坐埋一齊時便會帶返所有童年的回憶出來.

到時見.

所有德貞幼稚園的舊生到可出席此聚會.  

原文章由 dickielam 於 08-6-10 14:52 發表

德貞幼稚園舊生會資料

各位德貞幼稚園的老友記,

現可在yahoo searching, 請先打入 德貞幼稚園舊生會
德貞幼稚園facebook 便可查閱到有關德貞幼稚園資料.

咦, 我都應該係73年畢業嘅老餅喎, 我唔記得d 環境lu, 不過我當然記得綠色書包同埋綉落去嘅名字啦, 綠色背心裙, 我仲記得林修女(好似), 同埋許先生(女教師), 年年生日都影嘅相, 手冊等, 我睇番自己年年都係同一個磅數, 唔會好似而家d 細路咁快長大, 好似成日都有表演跳舞咁, 有化粧, 而家我都記得d 相.... 我哥哥同細妹都喺德貞幼稚園畢業, 其後轉讀其他小學, 估唔到喺呢度會見到d 校友, 真係好耐好耐以前lu.

以前媽咪揍我放學, 都識得一d 同學仔嘅媽咪, 後來成為好友, 但係都好耐無聯絡, 亦搬離深水埗好耐.... 希望可以再碰面啦..

原文章由 GENUS 於 08-6-10 23:04 發表
各位德貞幼稚園的老友記,

現可在yahoo searching, 請先打入 德貞幼稚園舊生會 或
德貞幼稚園facebook 便可查閱到有關德貞幼稚園資料.

各位
我是76 or 76年畢業的(吾記得,要返屋企睇下張畢業證書先),我由幼稚園讀到中學畢業,所以都有拿"循序一貫"獎的*(同hellomickey一樣)!!
我都好想返去睇下!!
Samantha
:-P  :-P  :-P

Dear Julietta,

師姐, 好開心妳的出現. 希望聚會當天能與你見面. 之前有位師姐
(Licca) 都係 73年畢業, 你們可以坐埋談談小時侯趣事.

好期待7月6日快d來臨.

原文章由 julietta 於 08-6-10 23:52 發表
咦, 我都應該係73年畢業嘅老餅喎, 我唔記得d 環境lu, 不過我當然記得綠色書包同埋綉落去嘅名字啦, 綠色背心裙, 我仲記得林修女(好似), 同埋許先生(女教師), 年年生日都影嘅相, 手冊等, 我睇番自己年年都係同一個磅數 ...

Hi 軒軒媽咪,

好歡迎妳返母校重聚, 大家7月6日等妳的出現.

我剛發出PM給妳.

原文章由 samantha821 於 08-6-11 15:50 發表
各位
我是76 or 76年畢業的(吾記得,要返屋企睇下張畢業證書先),我由幼稚園讀到中學畢業,所以都有拿"循序一貫"獎的*(同hellomickey一樣)!!
我都好想返去睇下!!
Samantha ...

好開心無意間比我見到呢個topic呀!!仲要係趕得到參加難得一見聚會((咁好彩我今晚失眠 ))我好似係81/82咁上下畢業,等我找番d相出黎先,果日可唔可以帶埋仔仔女女黎嫁???真係好多次經過都好想入去睇睇,真係好開心呀!!!
‹ 上一主題|下一主題