用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 flash card其實是怎樣用 ?
go

flash card其實是怎樣用 ? [複製鏈接]

我是新手媽咪, 都想教好小朋友, 但其實唔係好知flash card 係點樣用, 同點樣教, 由幾大個的bb 可以開始用的呢? 麻煩各位媽咪
   0    0    0    0

you can use flash cards to teach your baby in any moment, even if your baby is only 4-5 mths old.  Talk to your baby while you are showing the cards, but remember try to talk slowly.  He/she may not fully understand of what you are saying, but your baby is getting a sense and rhythm of the language you are talking.  What I think about flash cards is to repeating a word or picture, so a child memorizes and recognizes it next time he/she sees it.
**Loving Kidz** ;-)

flash card是右腦學習的方法之一, 看你是採取哪一派的方法, 呢度好多媽咪都係Doman mom, 杜曼方法可以去http://www.happyfamilynet.com/baby/ 看, 網主實行杜曼教BB, 幾有成績架, 仲有好多材料添

我是主要行shichida, 呢度無幾多人講SHICHIDA, 但咁啱我在呢一條thread講開,
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1376605&extra=page%3D1 ,
不過我個人覺得, 如果純粹用右腦去學習, 杜曼方法已經好OK (只限語言), 真的要開發右腦能力, SHICHIDA 的方法才有,

如果你本身是想行MONTE, 又將flash card融入, (我本身就係想咁), 參考下呢個時間表同活動表, http://hk.geocities.com/kwanaty/ECE/MyECE.htm#timetables, 不過我的教育筆記尚在建立中, 時間表是OK了, 其他很多資料未全. --->所以我都有D佩服開心網的網主, 咁好野所有資料都咁齊...

原文章由 coupcoup 於 08-6-6 16:27 發表
我是新手媽咪, 都想教好小朋友, 但其實唔係好知flash card 係點樣用, 同點樣教, 由幾大個的bb 可以開始用的呢? 麻煩各位媽咪

有用就好, 啱啱加左多左手部遊戲及前庭平衡遊戲表, &數學教程, 睇下啱唔啱使

原文章由 awah112 於 08-6-7 17:30 發表

時間表好有用,thx。

kwanty,
謝謝你, 我看過你的時間表, 很精彩.
好想買這本書"嬰幼兒智能提昇基本概念"
請問哪裡有這本書呢?
因我盼望能跟時間表去教育我的嬰兒, 所以想知道更詳細做法.
謝謝!
---------

原文章由 kwanaty 於 08-6-7 13:45 發表
flash card是右腦學習的方法之一, 看你是採取哪一派的方法, 呢度好多媽咪都係Doman mom, 杜曼方法可以去http://www.happyfamilynet.com/baby/ 看, 網主實行杜曼教BB, 幾有成績架, 仲有好多材料添

我是主要行shichid ...

在台灣買, 這是"嬰幼兒智能提昇秘訣"系列, 全套七冊
  • 嬰幼兒智能提昇基本概念
  • 視覺遊戲
  • 聽覺遊戲
  • 觸覺與前庭平衡遊戲
  • 運動遊戲
  • 用手遊戲
  • 語言遊戲與幼齡閱讀
我都超鍾意呢套書, 雖然我都有其他七田真,杜曼, 鈴木鎮一, MONTESSORI的書, 但呢套我認為已將以上幾個人的主要理念與ECE統合左, 勁正. 好似好多蒙媽話閃咭&百科圖(書中譯作高速認字及智點瞬晃)會令小朋友大個唔鍾意執筆寫字或學習被動, 書中都有其他方法平衡返. 真係值得擁有的一套書

我諗香港大書局都會有, 但我見套書在圖書館長期乏人問津, 你去書局搵唔到試下去圖書館借

原文章由 appleCC 於 08-6-9 11:05 發表
kwanty,
謝謝你, 我看過你的時間表, 很精彩.
好想買這本書"嬰幼兒智能提昇基本概念"
請問哪裡有這本書呢?
因我盼望能跟時間表去教育我的嬰兒, 所以想知道更詳細做法.
謝謝!
---------

...

邊本書?? PAL KIDS唔知係咩??

七田真既教材好難搵喎, 我全部自己整D類似既教材俾BB

況且, 七田真有好多野都從杜曼吸過來, 但佢著重以量來刺激右腦, 而不是學習, (我最BUY既一個POINT) 除郤識字教育我改用了杜曼, BB2歲開始我諗我會轉返七田, 因為我想做佢既殘像記憶訓練同想像力訓練, & HSP GAMES

原文章由 awah112 於 08-6-9 13:15 發表

kwanty,
thx

妳有冇用七田眞既教材?

我睇過書中所講既PAL KIDS 教材,有d似公文英+ flash card。

七田真出好多書, 我看過6,7本, 我本身唔知公文係點, 不過七田真自己的0歲教育之友會會刊都有提過公文, 內容我看不太清楚, 好似講要盡早讓孩子受教育, 早期讓孩子看大量的資料問題不大, 愈往後愈難讓孩子處理大量資訊

"教孩子成為天才",其實我冇諗過孩子成為天才,唔好蠢就ok。<------講開又講, 單只是早期閱讀造就不了天才, 天才not only read, they think, 將文字聯繫上實物及其他抽象概念, 以至於真正的思考及problem solving, 都需要想像力, (+毅力+EQ), 我覺得而家的小朋友, 1,2年級開始都無想像力, 叫他們作句/做MINDMAP真係悽涼, MINDMAP係為左BRAINSTORMING而做, 但佢地個BRAIN都EMPTY既, 好似諗關於郊遊的題目, 問佢開唔開心/會做D咩呀咁簡單的問題, 唔計唔識寫所以做唔到O個D, 口頭作答都唔得, 話唔知郊遊會做咩喎...... , 如果我個仔第時都係咁, 我都唔知點教

我一定要同個仔做多D HSP GAME等佢敏感D先得

原文章由 awah112 於 08-6-9 13:37 發表

妳的確講出七田真同杜曼既分別,我一直唔誤以為2者差唔多。

其實係一張張卡, 定係電腦software 定係一部機可以play flash card 架?

卡,
不過有時唔夠手快, 因為要一秒睇2-3張咁快, 咪會用POWER POINT SHOW (PPS) 去做呢個效果, 一enter就下一張, 真係都幾快架

原文章由 coupcoup 於 08-6-11 13:40 發表
其實係一張張卡, 定係電腦software 定係一部機可以play flash card 架?
‹ 上一主題|下一主題