用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: wawa
go

愛碟灣基灣 [複製鏈接]

我唔係係九龍住,我係沙田住, 我仔仔幼稚園係九龍塘都係搭校車都okay. 不過而家過海學校無校車就煩o的law. 但又未搬得喎.

原文章由 wunyan 於 08-8-13 13:42 發表

對不起,這麼遲才回覆。

如果妳在九龍上車,小朋友真是很辛苦。

當時,我的小朋友考到九龍私校,怕她太辛苦及此校為我的理想學校,我才決定搬過來。 ...

佢地會有些課外活動係optional, 如果我未搬我唸我都係唔join, 但會自己係出面找活動比佢.

原文章由 wunyan 於 08-8-13 14:04 發表

WaWa,

請問星期六有何活動?因之前安排她星期六返嫲嫲到學琴及公民,琴及公民學了兩年,不想轉換其它地方。

另外,妳的小女孩是否今年要找學校,其實除了以上明我及培理外,北角都有一些教會及傳統幼稚園。妳可以慢慢參考。 ...

我唸住買咗我呢度先搬出去. 但仲未找到買家.

原文章由 myson_mathew 於 08-8-13 17:47 發表
嘩 ! 你係沙田住... 又真的幾遠播.
你未搬得係因為未搵到地方 ?

我就係唔想租比人, 因怕有租霸.  

原文章由 myson_mathew 於 08-8-14 12:22 發表
那你應是住大型屋苑... 樓盤多的是呢...
或你可考慮放租再搬過來, 那就可解決呢 ?

我都有唸過叫我仔仔同我老公去佢姑婆度住住先. 佢地有間空房, 不過好似分家咁.  如果開學找不到保母車, 我唸我要車住佢返學先, 放學就睇下好唔好叫工人去接,不過妹妹未返得學10月先到2歲, 又要推佢出去. 好似好勞碌咁.

原文章由 wunyan 於 08-8-14 13:44 發表

我都是暫搬出來,因以前我跟老爺&婆婆住。現距離學校大約10分鐘路程。

面積是不大,但她返校方便。

我未搭過682 唔知兜得遠唔遠, 我唸住我地有架shuttle 去鑽石山15 mins 再轉地鐵唔知係咪會快o的呢, 同埋知唔知有無保母車係鑽石山上車. 咁可以搭少一程,朝早又可daddy 帶佢返,唔駛我車出去.

不過我知一定有些家長係住九龍, 但唔知佢地係邊處找保母車呢?
原文章由 曲曲 於 08-8-14 15:10 發表

如果找不到保母車
你住沙田可唔可以坐新巴682?

呢幾日都好忙呀, 你地小朋友適應嗎?

我仔仔尋日先有功課寫中文名, 佢話今日寫筆順, 一陣返去睇下先知.

原帖由 sarahlee 於 08-9-4 11:20 發表
wawa,

我囡囡暫時ok, 覺得佢番學都開心既, 前日開始有功課, 就係寫自己英文名一頁紙, 你呢??

下星期開始番全日就怕佢會放學倦啊..

請click以後下網址,我地過去自己地方傾下啦.

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1668194&extra=page%3D1&frombbs=1

原帖由 amygento 於 08-9-5 11:41 發表
Thank you Sarahlee

請問你囡囡今年是小一嗎? 其實我而家都心大心細.  我打算下星期會去觀察吓學生上學情況, 希望可以安心d.

你地唔過o個邊傾呀?

我仔仔都係學長笛, 但因校車問題會下個月先學. 佢跟陳老師呀.  咁你地會唔會買長笛定租住先呀?

原帖由 sauyeema 於 08-9-8 08:47 發表
咁,我阿仔的老師都係姓李,Friday 2:30pm 學,他和另外一個1A男同學一組,希望他可以持久去學。

你地咁快買怕唔怕佢學學下唔鍾意呀?  成本3xxx, 都唔平喎.
我會搬去island resort.  

原帖由 sarahlee 於 08-9-9 14:11 發表
係呢, 尋日第一天全日, 你地既小朋友適應嗎?

我個囡就放左學叫佢番來訓下先, 但佢唔想, 佢話想做晒功課同埋練埋其他野先, 跟住等埋細佬放學先一齊玩, 等埋細佬之後玩左陣食左幾件壽司到7:30左右就頂唔住要訓覺咯:a ...

係呀, 要搭校車tim. 咁你學咗一堂囡囡覺得點呀.

原帖由 sarahlee 於 08-9-10 15:16 發表
wawa,

好似點都起碼要學一年, 所以先買吧, 折實後$2,880, 我自己係通利買, 冇經老師訂, 因為經老師都係一樣價錢, 我咁岩要碌咭, so.....

island resort好似即係藍灣半島, 對嗎?? 咁囝囝要搭校車??

...

有校車到,同而家出門時間相若,但始終係港島有課外活動,返屋企都方便些. 反而住得太近,學完樂器後無校到,要自己接, 所以仔仔會下個月先開始學樂器.

原帖由 wunyan 於 08-9-14 17:42 發表

Wawa,

是否坐校車?要多久時間?

我的小朋友開始開單簧管,但暫時是學吹。

到時會坐校車, 要6:55上車, 出門口時間其實同而家一樣, 但係係港島區返如sat 要返學都會方便些,我可車佢. 放學有校車返到屋企, 樂器
原帖由 wunyan 於 08-9-14 17:42 發表

Wawa,

是否坐校車?要多久時間?

我的小朋友開始開單簧管,但暫時是學吹。

咁你個囡學幾耐呀? 30mins?

原帖由 sarahlee 於 08-9-16 11:29 發表
wawa,

岩岩星期五上第二堂咯, 都ok啦, 學埋吹do re me三個音, 但拎住成堂長笛都真係幾倦咁咯...mouth:" />

咁幾好喎有個陪.

原帖由 sarahlee 於 08-9-17 11:18 發表
wawa,

佢報左二人組名, 咁岩編到同幼稚園一個好朋友一齊學, 每次學45mins.

關愛方面都算ok, 我仔仔好鍾意佢班主任. 小一仲有貼紙送.

原帖由 amygento 於 08-9-17 13:01 發表
Sarahlee,

多謝你的提示.  其實這個唔係我最大concern, 因為我住得離學校好近.  我最大concern係學校功課多, 小朋友壓力大.

再想請問一下學校/老師在關愛方面做得好嗎? 我本人覺得人唔多唔少係需要有壓力. 如果學 ...

真係好易背, 我問仔仔要背書喎,背咩呀? 佢就一字不漏背咗, 不過佢幼稚園時無默書, 所以叫佢寫下唔識既字, 如果唔係學校push 我唸我都唔會咁緊張要佢默字.

佢仲係某科組長,成日話呢科我一定要做到最好, 因為佢係組長, 無理由咁差.

原帖由 sarahlee 於 08-9-17 16:45 發表
amygento,

關愛方面我見暫時都ok, 亞囡默書岩晒有貼紙或者蓋印, 老師話如儲滿一定蓋印有一份小禮物, 手冊亦有蓋印(如那天乖)

功課就上星期尾開始多, 但每樣多數做2"辦"就ok, 中文有背書, 像幼稚園的兒歌樂般, 暫 ...

wunyan

仔仔都拿了月餅盒,佢話係訓導主任同佢chop的.  佢上次英默都100分, 但下次可能無咁叻,我發現佢全部都識讀, 但spell 字有個難度, 真係唔知點教啦. 真係可能要死記住, 佢係幼稚園學咗o的phonic 都好似無乜用咁.

原帖由 wunyan 於 08-9-18 12:58 發表

Wawa,

昨天,剛剛SHORT TEST. 今日,是正式DICT.

昨天,囡囡很開心,因拿了一個嘉許,交月餅盒。

當全部同學都做好,他們就會做好。

宗教分一定要受洗先算, 但可不同宗派.

原帖由 sarahlee 於 08-9-25 10:55 發表
wpwong,

hihi, 我個囡都係15分, 不過好彩大抽獎派到第一志願, 但聽講要第一次自行分配同第二次都放"它"在第一位, 咁叩門時就會大點機會(當然亦會視乎小朋友表現). 我舊年排新基灣(第一), 邱佐榮(第二), 舊基灣(第三 ...
‹ 上一主題|下一主題