用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 08/09 蘇浙n1班大召集
樓主: ensonBB
go

08/09 蘇浙n1班大召集 [複製鏈接]

回覆 #61 bwm 的文章

各位家長, 可唔可提供你地對蘇沂的評價?  普通同國際兩邊, 水準係咪好大分別?

原文章由 manpui120 於 08-6-20 10:53 發表
各位家長, 可唔可提供你地對蘇沂的評價?  普通同國際兩邊, 水準係咪好大分別?

幼兒園無分local班同國際班架喎, 要到k1先有
我有朋友係幼稚園讀到上小學畢業
佢而家成30幾歲, 佢話因為蘇淅, 普通話對佢黎講都差不多是母語
但有家人的朋友比子女讀國際班, 但因為大free
後來轉番入local班....
不過如果當初選int'l school 都要預咗係free架啦

我打算為囡囡報讀下年09/10蘇浙N1班, 請問有沒有面試貼士?

我囡囡現在1歲3個月, 唔係好肯講野, 如果想入蘇浙會唔會好難呢?

唔該哂各位

godbilla,

我記得我個女interview n1 個時的情形, 希望幫到你:

1. 報名表好似9月到出, 10月就interview, 你可以留意吓kcs個website 或call去school到問吓, 可以download form.
2. interview之前,老師會問你用普通話定用英文, 咁我係bb kingdom d mami 話用普通話條queue就長d, 用英文問d queue 就短d, 咁其實2種language我都ok, 就用英文, 因唔洗我個女等咁耐.
3. 咁in時, 老師比一本書小朋友睇, 等佢自己read book, 之後就問佢"which one is the teddy bear?" 要小朋友指出人物或物件.
4. 之後, 又比4-5粒積木, 由老師做1次砌積木,睇吓小朋友識唔識砌.
5. 又比3種水果 (apple, orange, banana), 老師就叫小朋友"please give an apple to mami", 睇吓小朋友識唔識d水果名,同follow 指示做.
6. 又比1box crayons, 叫小朋友取1枝crayon.
7. 之後叫小朋友自己玩玩具, 老師在旁observe.
8. 最後,比糖小朋友,自己取, 老師就會留意小朋友有冇response, e.g. say thankyou 之類...

其實,我覺得都幾多嘢test 個小朋友, 成個過程就10-15min, 我地等了20min左右. 不過,佢地又唔係睇interview個result得咁緊要, 可能收生多啦. 我估最緊要小朋友要有feedback, 同唔好怕陌生人. 唔知同其他mami用普通話in有冇唔同.

希望你個b in 得順利啦.

原文章由 godbilla 於 08-7-7 13:40 發表
我打算為囡囡報讀下年09/10蘇浙N1班, 請問有沒有面試貼士?

我囡囡現在1歲3個月, 唔係好肯講野, 如果想入蘇浙會唔會好難呢?

唔該哂各位

原文章由 godbilla 於 08-7-7 13:40 發表

唔該哂各位

They have Cantonese interview as well.  The process is similar, if you won't want to wait, try to arrange the interview around 9am or before.  

I only wait for 5 mins for the interview.

bwm, Ching_Mammy:

唔該哂!

好彩有廣東話面試, 因為我一路以黎全家都淨係用廣東話同個女講野, 英文淨係講下生字咋...

不過原來個面試咁深, 我諗而家真係要開始重點教下佢, 但係睇佢而家一舊飯咁, 到10月時佢都係得歲半人仔, 真係對佢無乜信心

不過點都會試下, 希望得啦

真係好多謝你地!

原文章由 godbilla 於 08-7-9 12:31 發表
bwm, Ching_Mammy:

唔該哂!

好彩有廣東話面試, 因為我一路以黎全家都淨係用廣東話同個女講野, 英文淨係講下生字咋...

不過原來個面試咁深, 我諗而家真係要開始重點教下佢, 但係睇佢而家一舊飯咁, 到10月時佢都係 ...

My son was 16 months when he attended the interview.  He didn't say a word during the interview.  Luckily, his sister was studying at KCS to gain additional mark.

But his sister could do all the things requested by the teacher during the interview, she was 1 yr 9 months by that time.  I think the important thing is ... don't be shame and willing to give response to the interviewer.  Parents played an very important role during the interview.

[ 本文章最後由 Ching_Mammy 於 08-7-9 16:29 編輯 ]

我遲了報, 唔知有無機interview?他們話有位先interview

Jayson was born in Apr2006
Jeremy was born in Apr2008

回覆 #88 josejandy 的文章

09/10 N1 已經開始左收生? 我之前打過去, 佢話9月先開始派表, 到時上佢網頁download就得, 等我仲諗住慢慢都唔遲添...

原文章由 Ching_Mammy 於 08-7-9 16:26 發表

My son was 16 months when he attended the interview.  He didn't say a word during the interview.  Luckily, his sister was studying at KCS to gain additional mark.

But his sister could do all the th ...

BB爸爸係N年前蘇小舊生...唔知有無得加分...另外...廣東話面試唔知會唔會減分呢...

如果淨靠表現...我真係對囡囡無乜信心, 不過我都諗住盡快開始同佢上playgroup, 希望佢會有進步, 面試時唔會太失禮啦

godbilla,

你都唁洗worry太多, 只要小朋友唔cry, 又有反應, 唔識講野係唔太重要, 其實我個b interview個時係只有14個月(因為佢係8月出細, 係細細b), 之前就train佢唔怕陌生人, 同埋學會用手比response(因仲未懂講野), 同埋, 老師用英文問, 若我見我個b有d 唔似太明, 就細細聲用廣東話叫我個b做老師問的野, 不過老師都冇理, 我估佢都understand的, 因為小朋友實在太細了...

N1報名表應該9月先出架wor..

原文章由 godbilla 於 08-7-11 09:14 發表

BB爸爸係N年前蘇小舊生...唔知有無得加分...另外...廣東話面試唔知會唔會減分呢...

如果淨靠表現...我真係對囡囡無乜信心, 不過我都諗住盡快開始同佢上playgroup, 希望佢會有進步, 面試時唔會太失禮啦 ...

bwm,

唔該哂 ^^

我都諗住即管試下, 如果唔得咪下年K1再見過, 因為我同老公都幾鍾意蘇浙

另外, 我想請教下你, 我知你住北角, 唔知你有無同BB報playgroups呢?

其實北角區都有好多選擇, 但係俾歲半以下小朋友, 同埋星期六上堂既班就唔多

而家我都係報左天后Art Plus 既 Kindermusik, 仲要係waiting list, 唔知你有無其它地方推介呢?

godbilla,

其實,我只係同個b上緊東山法文playgroup ja... 平時,就同佢聽多d唔同類型的歌仔, 同有時睇吓dvd咁...

kindermusik聽講都好似幾好... 不過未上過,唔知係咪眞係咁好...

原文章由 godbilla 於 08-7-11 12:32 發表
bwm,

唔該哂 ^^

我都諗住即管試下, 如果唔得咪下年K1再見過, 因為我同老公都幾鍾意蘇浙

另外, 我想請教下你, 我知你住北角, 唔知你有無同BB報playgroups呢?

其實北角區都有好多選擇, 但係俾歲半以下小朋友, 同埋 ...

係呢, 講番08-09 N1先啦, 各位媽咪買晒書未呀? 我仲未呀, 諗住遲d出齊先, 我估初初實有d未出版的... 同埋, 頭先打去學校, 問佢地幾時通知編班(因家長會話7月中到), 點知佢地話而家要8月初/中左右先編到... 咁我地bb互相認識的同學仔的機會咪少d lor....

1.) 頂級美人-----仔-----下午----寶琳
2.) bwm --------女-----上午----北角
3.) panala-------女-----上午----太古
4.) helencyl------女-----下午----香港仔
5.) 將軍澳--------仔-----下午----Chai Wan
6.) ensobb-------仔-----下午----SKW
7.) kpwchan-----.女------下午----調景嶺
8.) Ching_Mammy---boy--am--Taikoo
9) bb86------boy-am-north point
10) speedbox----仔------上午----SKW
11) yon--------女------下午-------炮台山
12) happygal-----女------下午-------北角
13) Chens------女-----上午----將軍澳

AGREE!! 最緊要有反應, 一碌木一定唔收, 我朋友就是這樣!

原文章由 bwm 於 08-7-9 10:05 發表
godbilla,

我記得我個女interview n1 個時的情形, 希望幫到你:

1. 報名表好似9月到出, 10月就interview, 你可以留意吓kcs個website 或call去school到問吓, 可以download form.
2. interview之前,老師會問你用普通 ...
怕你長得太快,不夠將你看仔細 怕你長得太慢,恨不得你快高長大!

原文章由 godbilla 於 08-7-11 12:32 發表
bwm,

唔該哂 ^^

其實北角區都有好多選擇, 但係俾歲半以下小朋友, 同埋 ...

My son joins Kindermusik at Central, he enjoys it very much.

我都未買校服同書呀, 諗住八月先買, 我都以為就快收到編班電話tim, 唉又要等到八月, 真係好心急

bwm,

唔知我地仔女會唔會編埋入一班呢? 你話大班定小班好d呢?

原文章由 bwm 於 08-7-11 16:09 發表
係呢, 講番08-09 N1先啦, 各位媽咪買晒書未呀? 我仲未呀, 諗住遲d出齊先, 我估初初實有d未出版的... 同埋, 頭先打去學校, 問佢地幾時通知編班(因家長會話7月中到), 點知佢地話而家要8月初/中左右先編到... 咁我地bb ...

醒目開學勳章

我都係諗住八月先買校服同書呀, 同埋好想快d收到編班電話啊!希望係BK度可以搵到囡囡同學仔就好嘞!

大班定小班我反而覺得冇緊要,最緊要有好老師同囡囡鍾意返學.

你地d小朋友"chi"唔"chi"你地家?我果個勁"chi".  本來想趁呢個summer訓練下個囡獨立d,9 月返學會順利d, 所以幫佢報咗2個禮拜summer course, 要佢自己上, 點知過咗第一個禮拜得第一日同第二日半堂可以自己上, 其他時間喊到豬頭咁, 要我一齊入去... , 攪到重"chi" 身咗, 今次真係好心做壞事, 希望遲d會好d啦!

原文章由 speedbox 於 08-7-14 15:08 發表
我都未買校服同書呀, 諗住八月先買, 我都以為就快收到編班電話tim, 唉又要等到八月, 真係好心急

bwm,

...

speedbox,

我估大/細班都唔緊要, 最緊要d老師有愛心同耐性呀.

panala,

我個女又係好"chi"我呀, 不過,而家有時出街行商場, 我就成日叫老公take care佢,仲有時會試吓自己行開去買野, 咁我個女都開始少少習慣媽咪去咗買野唔係成日在身邊咁... 希望佢返學可以快d適應就好了. 其實而家上playgroup佢都好chi我架...

ching mama,

你個仔係邊度上kindermusik架? 幾多$一個月呀?

原文章由 speedbox 於 08-7-14 15:08 發表

bwm,

...

原文章由 bwm 於 08-7-15 09:31 發表
speedbox,

我估大/細班都唔緊要, 最緊要d老師有愛心同耐性呀.

panala,

我個女又係好"chi"我呀, 不過,而家有時出街行商場, 我就成日叫老公take care佢,仲有時會試吓自己行開去買野, 咁我個女都開始少少習慣媽咪去 ...

The course is not paid by month, 14-week semester HK$2930.

Address: Arbuthnot Road, Central

They offer free trial.   You can visit their website for more information.
‹ 上一主題|下一主題