用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母幼稚園 聖母幼稚園同學會
樓主: sara11
go

聖母幼稚園同學會 [複製鏈接]

hi kcpak,
其實呢張相之前已經派過,估唔到校刊又登! 唉!過左咁耐夏天家家都仲係咁黑,好似唔識白番! 睇真成個賓賓咁款!
聽家家講佢同璇璇都轉左組喎!家家而家綠組!璇璇鍾唔鍾意返學呀?返得開心嗎?家家就一般啦,因為佢久不久話老師叫佢唔好曳喎! 連佢都話潁蕎最乖!

原帖由 kcpak 於 08-10-23 15:07 發表
hihi~各位聽日又放假,,依家先知道返學真好,又成日有假放....
今日派左校刊,家家上鏡呀))))))

Hi kcpak,
哈!家家調轉話陳老師錫佢,李老師鬧佢喎!
我諗兩位老師係分開主力照顧某幾組同學,接觸多既老師佢地咪鐘意多D!
我唔記得31號個家長會我有無報名,不過我逢星期五晚都要湊哥哥去學游水!等我返屋企睇下張通告先!好彩你提我咋!

原帖由 kcpak 於 08-10-27 01:27 發表
係喎...你地31號去唔去開家長會呀~
我會同老公一齊去架...

hi nanaleung,
我、潁蕎媽媽 & kcpak 既囡囡都係讀幼B,你個小朋友呢?  我都係望過下校刊,唔記得第幾頁! 不過張相之前學校派過,所以我都無認真睇! 張相係修女俾份小禮物俾佢!
你地有無參加親子運動會呀?

原帖由 Nanaleung 於 08-10-31 12:32 發表

恭喜你! 你囡囡係咪讀幼B班呢???????? 如果係, 即係第幾頁呢???????????

hi kcpak,
我呀仔都係每逢轉天氣就咳,因為佢好嚴重鼻敏感,所以呢兩日一早一晚就咳!
最勞氣就係佢咳開就不停咳,如果玩緊,唔記得就唔咳!有時真係鬧下佢,佢忍一陣就唔咳架!呀仔一路大情況都好轉左,連醫生都話要等佢長大身體好d先會改善!我都有帶佢睇中醫,始終好過成日食西藥!
我奶奶都無咩特別湯水煲俾呀仔飲!其實只要佢唔好煲D古怪野令佢咳我就無要求架啦!

原帖由 kcpak 於 08-11-1 19:10 發表

sara:
璇璇請左一星期病假了~希望佢下星期一可以好返晒返學啦
31號我都無去家長會,因為帶左璇璇去屯門睇中e,,你地小朋友轉天氣會唔會成日咳架,煲d咩湯會好d呢~~~好煩~~~ ...

hi annie and kcpak,
呢兩個活動我都會參加喎! 到時見啦!
連家家都話潁蕎係最乖,估唔到都唔留心,唉好難想象家家點上堂!
原來佢地係會輪流幫老師手拎點名簿,我聽到覺得老師好好,俾機會佢地幫手!

我聽家家講詠璇呢個星期都有返學,不過帶口罩,係咪怕佢抵抗力差被感染?如果個中醫夾就好啦!唔駛去咁遠睇!個中醫係咪性蔡架?

原帖由 kcpak 於 08-11-5 23:49 發表

annie:
親子運動會我都會去,親子旅行我都會去.......你呢~

呀女話,上學去個本唔駛帶,不過其餘都要帶!
尋日仲派多本好細既故事書!唉!其實咁多書我都諗住寫張紙仔夾落簿皮問下老師邊本唔駛帶!
我囡囡都係鐘意陳老師多d喎!我諗李老師會嚴厲d!不過佢地咁百厭唔惡D唔得架! 方便方便講你囡囡叫咩名?

原帖由 Nanaleung 於 08-11-7 00:01 發表
唔好意思! 我見到囡囡書包好多書仔, 究竟邊幾本唔駛帶呢? D書又唔見有日子印喎!!

唔該話比我知, 謝謝!!

今朝屋企樓下真係又大風又凍!呀女平時唔怕凍都猛話手仔唔暖!最後唯有加多條保暖褲響裡面。不過呀女一路行一路話著多條褲(其實睇唔到),李老師會唔會鬧架?

不過聽日著運動短褲就仲凍!

原帖由 潁蕎媽媽 於 08-11-7 17:56 發表
星期四派的兩本書仔唔洗帶嫁??????原本我比蕎蕎自己背書包,但太多書了,我已經係幫佢咩了!

hi pyma,
其實我囡囡都有類似問題,開學就唔喊,到耐少少就喊!後來我發覺係囡囡貪新鮮,所以開學咪唔喊囉!到左無新鮮感,佢就唔多鐘意返學,因為返學無自由,又要守紀律,所以佢寧願響屋企玩!
我囡囡讀N1時已經有相同情況,而且蝦個好"林"既班主任,一個朝早,竟然要去十次洗手間!點知個老師又控制唔到佢,所以到K1我就揀左聖母呢間咁嚴既學校俾佢!其實我都覺得學校既老師都幾嚴厲,不過我見我朋友D囡囡讀左一段時間之後就好鐘意返學!我估老師會用"先小人後君子"既方法去教佢地!首先訓練佢地既紀律&服從性!
另外我囡囡係比較跟我,如果我帶佢返學就會喊,唔想同我分開,所以而家係爺爺麻麻湊佢返學,咁情況就好好多!不如你都試下搵第二個湊佢返學睇下會唔會好D!
Anyway, 加油呀!

各位,
聽日又轉涼啦!
不過尋日我打過電話返學校,校務處話星期中至尾先派校裙&恤衫! 要下星期先派校褸! 所以學校話呢兩日會出通告,幼兒班學生響未派校褸前可以著自已既褸返學!不過最擔心就係套校服既尺碼預得太細(因為套運動衫都幾細, 今年just fit!) ,到時又要趕住著換唔切!

呀女今日都係著運動衫+一件自已既褸!不過初頭家家唔肯著自已件褸,佢話驚老師鬧喎!

原帖由 kcpak 於 08-11-19 23:50 發表

我都覺套運動衫太岩身,下年多數要買過...保母車個保母上次冷,都已經叫我唔好理咁多著返運動衫同自己褸~

嘩!2蚊都要俾!真係講都唔信!

原帖由 kcpak 於 08-11-19 23:55 發表
各位~
我以為我仔間學校探溫紙要一蚊叫離譜,,點知....
早兩日學校叫家長墳問卷,我填埋隔離,跟住知自己填多左,用白油油左去,,李老師打黎話不如比過張我,但要收返2蚊,我聽得出李老師自己都覺得好唔好意思~ ...

我都知道生日會著運動服,不過唔記得幾時講既!
我問我囡囡,佢話識得你囡囡,仲話係佢既朋友喎,佢話你囡囡係紅組!講到似層層,都唔知信唔信佢好!
你被編排幾時見家長呀?

原帖由 Nanaleung 於 08-11-26 09:04 發表
你地知唔知原來生日會當天係要著運動服呢????????

唉今朝一早,呀女換好晒校服,然後爺爺帶佢去搭校車!點知等左好耐,又無車,又唔見其它同學仔!打電話問先知今日係假期!我真係大懵!

hi pyma,

旅行的確係幾好玩! 透過呢次旅行識左好多家長&同學仔,又見到呀女點樣同朋友仔相處,真係玩得好開心! 下年你都參加啦!
唉! 我見呀女最近返學都無扭計,上個星期有一日都帶左佢搭校車。點知架車一到佢又喊佢話要媽咪!而家都唔敢再湊佢! 所以你囡囡可能太跟你先唔想返學,我同你一樣唯有等佢明白返學只不過係短暫既離開!大家一齊努力啦!

原帖由 pyma 於 08-12-14 16:56 發表
Dear All,

旅行好玩嗎 ? 我囡沒有去, 因我地都無假, 加上而家市道唔好, 唔想無份工,

我囡到而家返學仲係 , 已經個多月, 次次一提到要返學就眼淚流話唔返, 而家連返興趣班都係咁。

pyma ...

hi kcpak,

我見哥哥&妹妹兩個都好開心喎!雖然係辛苦d,不過見到佢地咁開心,辛苦都藉得既!
我呀嫂(都係全職媽咪)就係怕辛苦,所以佢從來都唔同d仔女去旅行,上星期我都講左你帶兩個去旅行既事俾佢知,等佢明白好多全職媽咪都好叻! 你係大家一個好榜樣黎架!

係呀佢個樣好似爸爸架,仲好似麻麻添呀!

原帖由 kcpak 於 08-12-18 15:46 發表
你地都覺得好玩呀... 我就唔覺啦....
因為我一個帶兩個去,,我感覺比人玩多d

kcpak,
爸爸真係幾嚴幾惡架!如果唔係我真係叫唔停佢地! 當然唔會打到佢飛起啦!只不過麻麻成日嚇佢如果唔乖就叫爸爸打到佢飛起!
而且爸爸成日帶佢地去玩,所以佢兩兄妹對爸爸又愛又恨!

原帖由 kcpak 於 08-12-19 13:42 發表
sara:
璇璇有日同我地講,,佢話家家話爸爸打到佢......飛起 唔知有無真係打到佢飛起呢....哈哈哈哈~

我一收到條裙就覺得個扣無實際用途,所以用針線嚮條帶背面釘實佢!

原帖由 hunglin 於 08-12-23 09:12 發表

我初頭都驚個扣會甩,so far而家都無跌過,應該係上學車前同放學後都無見佢甩喎,學校甩老師同佢扣就唔知有無啦。我之前都有唸過扣高啲咪無咁易甩囉,點知條裙又唔係好長 而家差唔多要扣到最低果度 又 ...

祝 各位靚靚媽咪 & 活潑可愛既小寶貝們,

聖誕快樂!

我呀女D英文咪又係......唉!呢排連個A & C 都唔記得左!不過呀仔當年都差唔多!
我就影印左學校本書D英文字,然後貼落咭紙,得閒當玩遊戲問下佢,咁會易接受D!

原帖由 hunglin 於 08-12-30 15:30 發表

啲功課囡囡又係一放假就話做
另外e+唔係教得好多英文字都唔係好記得晒,遲啲教多幾個點算,同佢溫多幾次就記得啲囉,不過過一排又唔記得啲 ,你哋有無辦法可以記得好啲呢 ...

當然收到啦! 好靚呀!我已經據為己有放左落自已個wallet!

原帖由 Nanaleung 於 09-1-8 14:04 發表
各位"幼B班"家長

請問有無收到"晞瑜"的年曆咭呢????????????   
‹ 上一主題|下一主題