用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 誇網 ?
樓主: stephanieching
go

誇網 ? [複製鏈接]

SALLY媽媽,
我主要想近屋企, 校風純樸的男女校, 深水埗英華&長天係男校, 可風屬荃灣區, 得十幾個位比青葵區, 安柱仲多人選, 競爭比林護仲大, 因為佢比林護輕鬆,活動d...

原文章由 SALLY媽媽 於 08-5-21 17:55 發表
不過, 葵青區的安柱 & 可風都是校風好的學校. 可以考慮呀.
深水埗區無心水的學校?

fion414

係呀, 聽講讀安柱的讀得很開心.
如果你仔仔在英文小學成績出色的話, 在自行收生申請林護, 都大有機會, 因派位時會收到d仁立仔未必今出色, 所以林護都想在外面收d叻學生. 確保學校的成績&地位.

原文章由 fion414 於 08-5-21 23:31 發表
SALLY媽媽,
我主要想近屋企, 校風純樸的男女校, 深水埗英華&長天係男校, 可風屬荃灣區, 得十幾個位比青葵區, 安柱仲多人選, 競爭比林護仲大, 因為佢比林護輕鬆,活動d...

...

SALLY媽媽,
聽聞林護收生要級5內, 所以自行多數冇機...

fion414
這樣我就不知道啦。
但如果你一心入佢就自選一定要選佢ge 啦.
萬一派唔到,都可以再叩門嗎,起碼有誠意。

原文章由 fion414 於 08-5-22 10:32 發表
SALLY媽媽,
聽聞林護收生要級5內, 所以自行多數冇機...

原文章由 SALLY媽媽 於 08-5-22 09:00 發表
fion414

係呀, 聽講讀安柱的讀得很開心.
如果你仔仔在英文小學成績出色的話, 在自行收生申請林護, 都大有機會, 因派位時會收到d仁立仔未必今出色, 所以林護都想在外面收d叻學生. 確保學校的成績&地位.

...

據我了解,安柱由06年的form1(即是現在form2)已變得不輕鬆,我所認識的都說很多功課,谷得很厲害。反而林護功課不多,小兒讀林護,讀得很開心,而且不覺壓力大,祇要讀書自覺,守規矩,不會有問題。不過英文真是要好一些,否則真的很辛苦。

2間仁立每年都差不多100人入林護,當然不是個個都出色。但我覺得林護收學生很奇怪的,朋友兒子荃灣伍xx小學上午校頭10名無得面試,反而仁立50名以後的都有幾個有得面試。

SALLY媽媽,
我自選一定會選佢, 連抽獎甲部,乙部都會放第1位.
另外亞仔有學單簧管&奧數獎, 希望有幫助!

Today123,
50名以後有得面試的學生, 可能有特異功能!

[ 本文章最後由 fion414 於 08-5-22 15:07 編輯 ]

原文章由 fion414 於 08-5-22 14:46 發表
SALLY媽媽,
我自選一定會選佢, 連抽獎甲部,乙部都會放第1位.
另外亞仔有學單簧管&奧數獎, 希望有幫助!

Today123,
50名以後有得面試的學生, 可能有特異功能! ...

這個我也不知了。

但他們都是小兒的同班同學。有一個更是80名以後的。我都覺得奇怪。小兒也祇是30名左右也有得見,反而有一個20名內都無。

[ 本文章最後由 Today123 於 08-5-22 15:27 編輯 ]

操行都很緊要,有時成績好,操行差都唔駛林。

原文章由 Today123 於 08-5-22 15:19 發表

這個我也不知了。

但他們都是小兒的同班同學。有一個更是80名以後的。我都覺得奇怪。小兒也祇是30名左右也有得見,反而有一個20名內都無。 ...

轉校網

hi all
請問有無小朋友轉校網, 又成功入到心儀學校?

我個fd, 今年轉網 kwai tsing, 以為可以優先, 但原來唔係, 自行及甲乙部第一都填心儀英中都唔入, 最後派去可風, 都算係咁啦!

thanks
點解會"以為可以優先"?
不過派可風都恭喜晒啦

原文章由 1902 於 08-7-9 09:47 發表
我個fd, 今年轉網 kwai tsing, 以為可以優先, 但原來唔係, 自行及甲乙部第一都填心儀英中都唔入, 最後派去可風, 都算係咁啦!
‹ 上一主題|下一主題