用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 妳地的小朋友初初返學有無喊
go

妳地的小朋友初初返學有無喊 [複製鏈接]

亞囝今年9月返k1, 之前無返過pre-nursey, 只係返個吓playgroup. 佢好痴身, 我依家已經成日同佢讀返學時媽咪唔可以陪佢. 亦有試過帶佢去屋企附近的幼稚園睇吓人地點上堂(係門口'莊'入去 ). 不果佢好抗拒, 成日話唔返學.

我知喊可能係每日小朋友的必經階段, 但有無咩辦法可以將影響減低呢? 我本來打算留返d大假等亞囝返學時陪佢. 但一來我知根德係唔準陪的, 二來, 我怕我越陪佢越難適應 . 一諗起就煩, 我好心軟, 好怕見到亞囝喊
   0    0    0    0

雙子媽媽,

我仔上年8月返PN時都有喊, 果時佢剛夠兩歲, 我老公送佢返學的.
都喊左一個禮拜倒. 老師都有方法安撫佢地. 同埋有時小朋友見我地家長心軟,佢地又喊多兩錢重架.

所以你都可能預你仔仔開學時會喊, 但應該好快適應倒, D老師年年都見咁多學生, 應該冇問題. 有時我覺得唔俾陪可能仲好, 陪得幾日,都於事無補, 反而令佢地仲難分離.
唯有俾多D心理準備佢地囉.

你係咪會自己湊返放學呀? 我要返工的,可能只會頭一兩天陪佢, 不過我仔好奇的, 之前我送佢返學, 佢會喊架, 老師同其他家長都話佢平時唔係咁, 平時唔會喊, 所以可能我唔適合送佢返學, 只適合接佢放學!

原文章由 雙子媽媽 於 08-5-8 16:54 發表
亞囝今年9月返k1, 之前無返過pre-nursey, 只係返個吓playgroup. 佢好痴身, 我依家已經成日同佢讀返學時媽咪唔可以陪佢. 亦有試過帶佢去屋企附近的幼稚園睇吓人地點上堂(係門口'莊'入去 ). 不果佢好抗拒, 成日 ...

只係兩歲返暑假pg時喊過一星期, 之後無論返nusery定幼稚園, 都未喊過la

Hi stliu

係呀. 我要返工架, 所以依家慳住d大假黎用, 諗住陪亞囝. 但又怕佢好似妳個仔咁. 越陪越喊. 我依家已經不停同佢講, 佢有時會話ok架啦, 我會自己返學架啦. 不果有時又會話我唔返學. 我話妳大個囝架啦, 佢跟住會發脾氣話"我唔大個仔, 我唔係大個仔"
原文章由 stliu 於 08-5-15 14:32 發表
雙子媽媽,

我仔上年8月返PN時都有喊, 果時佢剛夠兩歲, 我老公送佢返學的.
都喊左一個禮拜倒. 老師都有方法安撫佢地. 同埋有時小朋友見我地家長心軟,佢地又喊多兩錢重架.

所以你都可能預你仔仔開學時會 ...

雙子媽媽,

哈哈, D小朋友就係咁, D野要大個仔先做呢,佢又會話自己已經大個仔, 但有時又話自己唔係大個仔.  
唔緊要啦, 佢會好快適應的, 大家K1新生家長都一定要經歷...
你咪到時帶佢去做校服時,再"落藥"同佢講, 間學校係咪好靚呀, 咁氹佢遲D就會響果度返學...  
我其實反而擔心仔仔唔習慣新地方返學, 因為而家返N1,佢都幾開心.希望隔左個暑假, 佢會好D.

原文章由 雙子媽媽 於 08-5-19 15:49 發表
Hi stliu

係呀. 我要返工架, 所以依家慳住d大假黎用, 諗住陪亞囝. 但又怕佢好似妳個仔咁. 越陪越喊. 我依家已經不停同佢講, 佢有時會話ok架啦, 我會自己返學架啦. 不果有時又會話我唔返學. 我話妳大個囝架啦, 佢跟 ...

stliu,

咁妳知唔知幾時做校服呀? 因我要提早羅假.
原文章由 stliu 於 08-5-20 11:19 發表
雙子媽媽,

哈哈, D小朋友就係咁, D野要大個仔先做呢,佢又會話自己已經大個仔, 但有時又話自己唔係大個仔.  
唔緊要啦, 佢會好快適應的, 大家K1新生家長都一定要經歷...
你咪到時帶佢去做校服時,再"落藥" ...

雙子媽媽,

你收到信未? 我上星期六收到信, 係6月7日去做校服.

原文章由 雙子媽媽 於 08-5-20 11:47 發表
stliu,

咁妳知唔知幾時做校服呀? 因我要提早羅假.

未呀. 不果如果我都係6月7日都好, 起碼係星期六, 唔使羅假.
原文章由 stliu 於 08-5-20 11:50 發表
雙子媽媽,

你收到信未? 我上星期六收到信, 係6月7日去做校服.

雙子媽媽,

好大可能都係6月7日,因為有好幾位bk mami都好似係呢日. 同埋我覺得KV都應該會安排在星期六, 佢地算幾就家長.

原文章由 雙子媽媽 於 08-5-20 12:41 發表
未呀. 不果如果我都係6月7日都好, 起碼係星期六, 唔使羅假.
‹ 上一主題|下一主題