用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有無媽咪的小朋友是語文智能低弱 ?
go

有無媽咪的小朋友是語文智能低弱 ? [複製鏈接]

如題.

是否一定要讀特殊學校 ?
   0    0    0    0

想問下你,你囝囝的語文智能是那方面呢?是語言理解能力,還是讀寫能力?我囝囝是語言,不用讀特殊學校.

原文章由 mygoddish 於 08-4-25 14:45 發表
想問下你,你囝囝的語文智能是那方面呢?是語言理解能力,還是讀寫能力?我囝囝是語言,不用讀特殊學校.

No. He is my relatives' son.

語文智能是低, 非語文智能是中下,
學校的虹工叫佢讀特殊學校.

原文章由 hw1115 於 08-4-25 18:04 發表
No. He is my relatives' son.
語文智能是低, 非語文智能是中下,
學校的虹工叫佢讀特殊學校.

咁IQ 同語言發展呢?

原文章由 SandraLo 於 08-4-25 21:40 發表
咁IQ 同語言發展呢?

I don't know.
The most important is that his parents
afraid of his future once he study in
special school.

Any primary school at ShamShuiPo, its
standard is lower ?

首先,社工係唔識去評估一個自閉症小朋友係唔係有需要讀特殊學校.一定要由臨床心理醫生去睇過小朋友,先可以知道.

第二,如果小朋友真係有自閉症,FURTURE已經唔係重點,呢個時候,係要去諗點樣去幫個小朋友衝出佢自閉的世界.如果佢係主流學校唔能夠適應,佢會好辛苦架.

我小朋友係high function 自閉症,佢係主流幼稚園都有好多問題。所以,要諗清楚。

你可以搵D有融合教育的小學:
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1384692&extra=page%3D1

[ 本文章最後由 mygoddish 於 08-4-26 00:25 編輯 ]

IQ就係智商(智能)
分為語文智能及非語文智能
如果語文智能是低, 非語文智能是中下
咁可能真係較適合特殊學校..

原文章由 ChattyST 於 08-4-26 09:48 發表
IQ就係智商(智能)
分為語文智能及非語文智能
如果語文智能是低, 非語文智能是中下
咁可能真係較適合特殊學校..

教育局幫佢做評估的,
現在佢媽咪不想讀特殊學校, 怕那裡
的學生大多數只看外表就看得出是特殊學生,
但他的兒子樣子不是law.

醒目開學勳章

我兒子同你朋友差不多,要如何決定真是很頭痛,因為怎樣才是最好?對佢最有幫助?相信是沒有人會知.....
我仔仔外表是正常人一個,但因為語言發展慢,所以佢學習都會慢,好簡單咁講下主流學校同特殊學校的最大分別,主流學校學生跟課程走,特殊學校課程跟學生走。明白兩者差異嗎?家長想小朋友在特殊學校得到些什麼?想係主流學校得到些什麼?這就是家長要想清楚的地方,子女最終在那裡讀是由父母決定的,有關人員只能給你意見作參考。
我仔仔是讀主流學校,不要問我什麼原因,因為我想得到的東西在主流學校才有......有問題的學生讀主流學校學是很辛苦的(家長),要有心理準備,成績也不要想會好到那裡去,這是事實。

原文章由 414928 於 08-4-27 00:13 發表
我兒子同你朋友差不多,要如何決定真是很頭痛,因為怎樣才是最好?對佢最有幫助?相信是沒有人會知.....
我仔仔外表是正常人一個,但因為語言發展慢,所以佢學習都會慢,好簡單咁講下主流學校同特殊學校的最大分別,主流學校 ...

非常多謝您的回應.
但他現在在主流學校, Dictation 是0分的,
您兒子是否如此? 他是P1學生, How about yr son?

原文章由 hw1115 於 08-4-27 14:19 發表
非常多謝您的回應.
但他現在在主流學校, Dictation 是0分的,
您兒子是否如此? 他是P1學生, How about yr son?

不是攞幾多分的問題...... 如果花六年時間, 日日返學放學, 乜都學唔到, 只有挫敗同唔開心, 咁又為咗乜呢?過咗呢六年, 中學又点呢?

醒目開學勳章

我仔仔讀小二,默書是沒有問題(80分左右),但佢要比其他同學勤力,因為始終能力是比較慢,所以家長係會好辛苦,用好多時間同方法同佢溫書,但考試明顯係差,因為理解對語言有障礙的小朋友是一個大問題,最重要還是家長同學校的溝通,因為有學校的支持,家長的壓力會減少。
這類小朋友不要太重視分數,因為這樣對家長同小朋友都會帶來負面情緒,只要小朋友有盡力,比多些時間佢吧,所以家長要平衡心理是很重要的,這就是主流學校家長要面對的困局。
你可以叫小朋友就讀學校的社工,轉介家長去參觀特殊學校,自己去體會一下那間學校最適合自己小朋友。

其實讀特殊學校都唔係唔好架,自閉症小朋友最大的障礙係同其他同學相處同埋溝通.小一小二只得6-7歲,大部份小朋友都未能夠懂得去接納有問題的同學,如果老師處理得唔好,又沒有這方面的經驗,於是,自閉症的小朋友就好容易被同輩孤立、欺凌。對自閉症小朋友來說,害多於利。學校生活係社會縮影,並不是單看能夠學到書本上多少知識,考試有多少分,最重要係學習在社會上生存。所以,不要標籤了特殊學校,大人應該係小朋友的角度出發,就會清楚知道,小朋友事實上需要什麼。

我囝囝讀主流幼稚園高班,成績好好,考試好多時都100分,但係同同學相處就好差,因為自閉小朋友好容易而又直接地去表達情緒,又唔係好識講野,於是同學都有欺侮佢,好多時佢都有唔開心,我同佢班主任經常都有電話來往,希望盡量幫我囝囝。如果佢唔係成績好,我都打算比囝囝讀特殊學校.

至於升讀小學,我有好多機會可以比我小朋友入讀幾間名校,我都掙扎左好耐,決定放棄,我幫佢選左一間收生不足小學,當然,期間我去左好多小學,直接約校長&特殊教育主任見面,了解左好多學校,先決定。

[ 本文章最後由 mygoddish 於 08-4-28 11:37 編輯 ]

Hi, ever mami,

First of all, thank you for some mami's feedback.

我今日叫佢媽咪問吓有沒有融合小學可以轉介.
另外, 這個小朋友不是自閉, 只是IQ 低,
正所謂"人蠢有無藥醫", 只希望他能學識
自己take care himself & 一些生活技能.
那麼大家認為是否讀特殊學校 比較适合呢?

醒目開學勳章

原文章由 hw1115 於 08-4-28 21:39 發表
Hi, ever mami,

First of all, thank you for some mami's feedback.

我今日叫佢媽咪問吓有沒有融合小學可以轉介.
另外, 這個小朋友不是自閉, 只是IQ 低,
正所謂"人蠢有無藥醫", 只希望他能學識
自己take care him ...

小朋友自理能力差到去邊?如果大小2便,食飯/寫字都ok,可以考慮主流學校,如果基本自理唔得,就可能要考慮特殊學校了,因為主流學校是沒有職業治療師的,除非你自費係出面做訓練。

原文章由 414928 於 08-4-28 22:26 發表
小朋友自理能力差到去邊?如果大小2便,食飯/寫字都ok,可以考慮主流學校,如果基本自理唔得,就可能要考慮特殊學校了,因為主流學校是沒有職業治療師的,除非你自費係出面做訓練。 ...

我平日都有睇到你答其他媽咪, 俾的意見都好好, 好幫到佢地, 但今次我實在不敢同意, 現時的主流學校, 就算正正常常的一個普通小朋友, 都不會讀得很舒服, 你怎會覺得「大小2便,食飯/寫字都ok」,就「可以考慮主流學校」?
我識得一個讀融合位的小朋友, 每次測驗/默書甚至考試, 老師都會事先將題目交給媽咪和她温習, 因此她是不會零分的, 但六年過去, 她不知學識了些什麼, 數學科十以內的加减數仍是用數手指的方式計算, 過了十便計不到, 現在在特殊學校, 老師教的方式她反而較易接收......
入了主流學校, 好難不花時間去應付功課測驗, 沒有時間做其他的, 如果學到少少還好, 學不到, 便浪費6年時間!

Dear all,

His mother called the Principal, asked him
whether her son can continue to study at
this school, the Principal said OK.
But as SandroLo's feedback, the Principal
advise his mother to consider the child's
feeling at normal school.

Up to now, his mother decided not to change.

醒目開學勳章

原文章由 SandraLo 於 08-4-30 22:44 發表

我平日都有睇到你答其他媽咪, 俾的意見都好好, 好幫到佢地, 但今次我實在不敢同意, 現時的主流學校, 就算正正常常的一個普通小朋友, 都不會讀得很舒服, 你怎會覺得「大小2便,食飯/寫字都ok」,就「可以考慮主流學校 ...

你的回應好正常,但當自己的孩子是弱智時,要考慮的問題就會好多,我自己都考慮了很長時間,亦都參觀過特殊學校才作決定,你應為佢地上堂一定係發夢?難道係特殊學校就唔發夢@@"當然這些小朋友父母不會對佢係學業上有很好的表現,但要明白,語言是要有語言環境,只靠語言治療師每天半小時訓練你認為足夠了嗎?特殊學校校長比左個佢學校最叻講野的同學同我對話,我覺我仔還好過他,上堂時學生都只是呆呆坐著或有些是走來走去@@"你估他們明白老師說什麼嗎?評估結果只是一個參考,最了解兒子只有他的父母,怎樣是最適合父母最清楚。如果入左特殊學校真係可以完全解決問題,這樣就不會有咁多家長入讀主流學校,而需要提倡融合位啦。我仔小二計數都需要用手指,但計3位加減數都沒有問題,只是文字題就....所以先要攪掂佢語言放面,才會對佢文字理解有幫助,而學校又比到佢每星期一次的語言訓練,同學間又比到語言環境佢,咁又可需入讀特殊學校呢?

原文章由 414928 於 08-5-1 12:27 發表
你的回應好正常,但當自己的孩子是弱智時,要考慮的問題就會好多,我自己都考慮了很長時間,亦都參觀過特殊學校才作決定,你應為佢地上堂一定係發夢?難道係特殊學校就唔發夢@@"當然這些小朋友父母不會對佢係學業上有很 ...

你說的當然是對, 而我說的, 只是反對「大小2便,食飯/寫字都ok」,就「可以考慮主流學校」!
我說加减數仍是用數手指的方式計算, 過了十便計不到的那個「小朋友」, 他並不是二年級, 而是中二。
我無意去左右任何父母的決定, 我亦無法知道誰會適合什麽學校多些, 我只是將我所知的講出來, 給樓主作個参巧。

醒目開學勳章

原文章由 SandraLo 於 08-5-1 13:21 發表

你說的當然是對, 而我說的, 只是反對「大小2便,食飯/寫字都ok」,就「可以考慮主流學校」!
我說加减數仍是用數手指的方式計算, 過了十便計不到的那個「小朋友」, 他並不是二年級, 而是中二。
我無意去左右任何父母的 ...

我也沒有說你講的內容有問題^^,因為樓主所提供資料有限,我只是強調如果自理能力都弄不好,真是要考慮特殊學校,因為佢地有物理治療師可跟進小朋友情況,而樓主這句「只希望他能學識
自己take care himself & 一些生活技能」,所以我才會想這小朋友自理能力是否足夠,當然都是給樓主參考的。
‹ 上一主題|下一主題