用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼兒園 收到SPN 聖保祿幼兒園面試消息的媽咪請到這裡報喜 ...
go

收到SPN 聖保祿幼兒園面試消息的媽咪請到這裡報喜 [複製鏈接]

原文章由 chachalai 於 08-4-10 15:14 發表
i think so... if 天主教徒 + 大B, even greater chance...

interview will be arranged on 3/5, 死啦,我唔係香港wor,不過都唔知收唔收到信呢??

原文章由 ronni 於 08-4-25 23:06 發表

為左買保險, 都係要比架啦~

雖然我都預唔得多,可能抱住預咗唔得既心態,所以唔係咁緊張.但點都望一望個信箱,但每次睇下你地有冇邊個收到信既時侯,不期然都被你地越你越緊張既心態影響埋...

原文章由 ronni 於 08-4-28 12:04 發表

係唔係上午一次下午一次派信架? 如果係, 上午睇左無lu;

我今日收到啦,真係好開心...雖然平時我有睇你地發言,但我自己好小留言,因為我驚自己好大壓力,但我自己有時都有經過望下letterbox,但就冇刻意去睇,因為真係驚希望越大失望越大...不過都要睇阿女既interview表現如何先,啱啱聽日飛,但飛完番來第日interview,真算好彩,唔係一定missed咗...相信大家今日陸續收到好消息...good luck to all

原文章由 bobo_wong2006 於 08-4-28 14:07 發表
smilefish,

do you live at hk or kln side? do you mind if you share the interview date?

thanks.

我係kowloon side架,係7/5 interview..

原文章由 bobo_wong2006 於 08-4-28 14:15 發表
smilefish,

thanks for your information and sharing Congratulations to you!!  I was told before the chance is high for admission so long as if you have interview. Good luck!

I will check mailing toni ...

希望係啦,我唔係天主教徒..我係交form時仲烏龍八出tim...我仲係度諗,死啦.阿女比我累死tim..所以都唔係絕對既,信入面,其中有張form要去interview時交既係health record,我都要搵人幫我去比dr.填

原文章由 wychristine 於 08-4-28 14:59 發表
你有冇打錯面試日子? 因為5月7日係平日而面試多數是在星期六. 是否5月17日?

原來係5月6日呀,係我5月7要返工,打錯...我阿女係0622既bb

我都想係sat呀,打去問多次....佢叫我唔好re-arrange個date,因為我果日係去完旅行第二日,驚不在狀態,想改,但佢叫盡量,所以都係算...阿女又唔係叻,費時扣晒分...

原文章由 smilefish 於 08-4-28 15:06 發表

原來係5月6日呀,係我5月7要返工,打錯...我阿女係0622既bb

原文章由 ronni 於 08-4-28 15:37 發表

congrats呀smilefish!!!!!
去邊度旅行呀?

ronni,

我聽日飛日本呀...呢次係我同阿女第一次搭飛機...我都好擔心佢樓計呀...你知我個人好鬼"蛇gwa" (ha ha)

原文章由 fatping1 於 08-4-28 16:37 發表
joe & smilefish,

Congratulations!  I bet today is one of your happiest day u've ever had!   

If u got the interview letters, 99% SPN will accept your child... no need to worry la, just start to pott ...

但我都唔明收到信why多數得,因為學校未見過小朋友,咁佢地基於咩去考慮佢,比佢interview,而又有99%(好高既chance)收...sorry,我問得咁detail係因為我驚自己聽完你地抱有大信心,但之後又唔得,所以我想有d唔好旨在必得既心態(even到時唔得唔駛咁傷心)...若果真係得,我唔做野,做full time都願....(ha ha)

原文章由 ronni 於 08-4-28 17:28 發表

放心啦, 囡囡會好乖架啦, 玩得開心d, 番黎interview!!!! 記住飛機起飛同降落時比d野佢飲(等佢吞口水反壓), 就會無事架啦! 我上次都係起飛就比支奶佢飲, 落時就飲啖水, 所以潼潼全程都無喊呢~ ...

咁係咪上到機先沖定係之前沖定呀...

原文章由 Tek 於 08-4-28 17:20 發表
各位,

你們好!用了十多分鐘看了你們的交談,真想與你們分享一下。
其實,我囡囡也報了spn, 但卻沒有想過她會有機會面試。
我亦從不會因此事而擔心及整天都看信箱。
小朋友的成長,最重要是讓他們開心、得到親人的愛,感受愛 ...

頭個paragraph係我既心聲,但我收到後,反而好開心,真係好似自己中了獎咁...講真,報得既就希望佢可以,不過自己有d阿q,就唔想咁快知,又唔想比自己咁大壓力..當然佢地既開心都好重要..但呢d既憂慮其實係我地大人自己,佢地邊知我地咁多...

原文章由 rollingcat 於 08-4-28 17:52 發表

而家無得帶水上機架啦....
你帶奶粉同奶樽上機, 一上機就叫空姐比熱水你就ok架啦...
我同囡囡早兩個星期去泰國都無問題
佢仲好開心咁同我講: 媽咪.... aeroplane 覺覺豬呀.....
你又可以帶d紙同筆同一兩本book上機 ...

我求先打去,問因為我呢幾日唔係hk,咁interview果日又係我之前晚先返,問佢可唔可以遲d先比封medical records,佢話得,不過唔好太遲,咁我咪問佢幾耐時間interview(因為我跟住想即刻去番自己醫生度,就番時間),佢話around 10 mins一個wor

原文章由 rowenayip 於 08-5-8 14:32 發表
Bobochin:
我in 左大約20mins啦,只談一些生活鎖事,主任只說五月中會收信,接著需要註冊及出席家長會等等…. 請問其他in完的家長又如何呢?? 

我既時間係10:28am,我都見到一路都有5-6個等緊....我都覺得我個女未必可以,可能自己既表現麻麻...阿女反而ok,因為叫佢做都肯,唯一係唔肯出聲...因為佢到呢家都唔係點肯講野...所以我估就算有9成9既人得,我估我就係果1成人..佢同我講要5月尾先知(但冇講跟住會有咩註冊同家長會既野,所以我估唔得,因為佢費時講得咁詳細),唔收就唔會通知,即係話收先有通知wor

[ 本文章最後由 smilefish 於 08-5-8 15:44 編輯 ]

回覆 #1 bobochin 的文章

佢連呢句都冇講呀...

原文章由 joe123831 於 08-5-13 12:55 發表
各位家長,如果收到信,請在此報喜,今天知不知道有沒有信呢?

咩咁快就收到信啦,死啦,有d緊張tim,不過我都有d worry,初初我既原意係湊佢返學後自己返工,跟住放工就去湊埋佢,不過,若果公司唔比我早d放工,可能我要唔做野...但又好慘,因為要由九龍湊佢返學,放學再過返來湊佢,即係一日咁走2轉....不過算啦,都係未知之數...

原文章由 bobochin 於 08-5-15 14:03 發表
今日有無家長收到通知信呀!!

我估都未咁快卦,不過唔知係咪成日諗,我發夢收到..(.

原文章由 bobochin 於 08-5-15 16:13 發表
smilefish, joe
唔知係唔係打定左輸數呢? 我無之前等interview letter 拱心急, 只係想知你地有無人收到通知炸. 你知啦, spn 好得意, 係得的小朋友才會早收到通知信嘛.

smilefish
你發夢收左你個女呀, 我發夢唔收我 ...

aiya,咁我阿女多數唔得lu...人地話發夢會相反架...仲有,上次主任話收唔到既即係唔取錄呀...

原文章由 queenie_law3 於 08-5-16 09:24 發表
再次恭喜你們,天父為你們的兒女揀遙選了最好的學校!我仍在祈待中呢!你們幾時有家長會及註冊呀!

我估收果d可能尋日已經收晒信啦….我尋晚再去睇多次信箱,都係冇….算啦,有得interview已經好開心….anyway, 恭喜晒大家獲取錄既小朋友….

原文章由 bobochin 於 08-5-16 11:07 發表
Joe
我先生應該唔會去啦, 當日他要 on duty 呀. 你呢? 你會係太太 去 or 一齊去呢?

queenie
5月24係註冊家長日呀! 同一日做哂兩樣野.

smilefish
睇埋今日先啦~~~~ ...

唔知waiting list有冇chance呢...

原文章由 joe123831 於 08-5-16 12:28 發表
bobochin,

我太太一定會去,我就要看下那天公司有沒有工作,我希望都去到,可能有機會看到你和你的囡囡!
大家的囡囡做個好朋友,將來大家有所照應!

thx, joe, 但我都唔敢抱有希望lu..驚失望大...
‹ 上一主題|下一主題