用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 6月7日小一派位有結果, 叩門問題
樓主: lamlamama
go

6月7日小一派位有結果, 叩門問題 [複製鏈接]

我是上年要叩門的媽媽, 最好不要同小朋友去la, 如果真係唔好彩派唔到心水學校(好似我囡囡咁), 應即日第一時間到你心儀的學校叩門, 因為不是只叩一間, 你會到多間學校交profile, 填表, 6月天氣好熱, 小朋友又不需要即時interview, 而且當日心情不會太好, 小朋友會感受到你的失望(事實上又不是小朋友錯), 所以不suggest同小朋友一齊去了, 上年我的planning 如下

1)同老公一齊去取結果, 可以互相扶持及相量(勁失望, 派了一間無選擇的學校)
2)我們之前巳prepared 定  叩門 的 學校 list (約 10間在不同區份)
3)2人到不同區份交profile及填表 (記得執齊所有用品, 如profile, photo, birth cert copy+original, k2 report,  回郵信封連郵票..  水, 毛巾, 有足夠電的mobile photo, umbrella, 學校的telephone list.....)
4)如果你是working mama, 最重要是請定假, 派位後約3天 (到處叩門), 一星期後, 要取多1星期, 最重要是 sat, 一般會 sat 做 interview

這3個week, 心情好緊張, 時常等待電話嚮, 等結果.  不過, 絕不要放棄, 要用努力恆心去不同的學校試叩門, 因為註冊後, 如又有更好的學校收, 你可到巳註冊的學校取回註冊証, 到另一間學校註冊, 次數是不限的

祝大家好運吧!!

ttma

原文章由 lamlamama 於 08-3-24 12:53 發表
係咪知道結果後要即刻去心儀小學叩門呀 ? 當日無人湊女, 老公由朝返到晚

1) 可以帶埋囡去攞派位結果嗎 ?
2)  可以帶埋囡去心儀小學叩門嗎嗎 ?
3) 6 月 9 日星期一先去心儀小學叩門會否太遲 ? (因為亞囡返左學,  ...

我是 prepare 定10多份profile, 學校一般無要求你交profile, 只是填表, 但是填表後你可以連profile一齊交, so, 要 prepare clip 放在一起.
你只有一張註冊証, 當時我無到原校註冊, 因為一定不會去讀, 打算如果叩門不成功就會讀私校(當然不想, 因為我仲有一個細囝, 好拿利). interview 後, 有一間不錯的a校巳收, 我即時註冊先, 之後又有一間更好的b校收, 於是到a學取回註冊証後到b學註冊, 最後我去咗c校註冊了.....因為這是一間超好的, 意料之外可以叩門成功的學校 (十分lucky)
註冊時不需要交費用, 不過有d學校要求先交學校簿費, 約$70, 至於校服, 書, 學校不會強迫你到學校買, 因為是可以自己出街買, 你唔比我有朋友給我書本, 校服!!

ttma

原文章由 gloria_yauyau 於 08-3-28 17:36 發表
ttma,

THANK YOU FOR YOUR INFORMATION.

PROFILE 是否會收了的? 如要去十間叩門,
則要做定十個FILES?

如叩門後, 有先後有不同學校收,
都可註冊? 不是只可註冊一間嗎?
註冊時會否需要交任何費用?
或即時 ...

學校無限定, 成本貴d可用 clear folder, 想便宜d, 可用有 clip 的 一般 folder 去filing, 只要整潔便可以, 不要太花巧, 要環保...(我個人認為)

ttma

原文章由 gloria_yauyau 於 08-3-29 12:13 發表
ttma

thank you.

關於profile, 內有最少數頁不同資料,
請問是否用一個clear holder放入去,
成個clear holder交比學校, 佢都會收.
還是, 他們只收一疊疊用釘書釘釘好的文件?
   ...

基本上直資一早巳經 interview晒, 如果 confirm 讀直資是不可以去大攪珠, 所以叩門是津校, 但係派位後我都有 try 到直資學校叩門, interview 後 都收咗囡囡, 我想有些家長放棄學位讀私學吧!

ttma

原文章由 ojmummy 於 08-3-29 14:59 發表
TTMA
  我想知你所叩門的學校是津校還是直資??唔該!!

我相信是因為有d家長最後選讀私學吧, 而且每人所想的好學校都不同, 當然名校另計, 所以叩名校的機會十分細, 不過都不要放過, 總之學校比你交profile及填表, 都要 try try, (ha ha !! 我就是一個好好彩的例子了)

原文章由 kintingrita 於 08-3-29 22:47 發表
TTMA,

你既努力無白費呀!我都驚下年到我個仔時大抽獎抽唔到.我想知好學校既位應該在自行分配以及大抽獎派晒出去,點解重有位俾人叩門,請分享經驗,謝.

...

叩門的時候是不分地區, 任可一間都可以叩, 其實叩門叩番自行派位及統一的學校是如正常的, 可以給學校知道誠意, 可以給學生INTERVIEW 的 機會

好似直資學校一早就要報名及INTERVIEW, 如果 CONFIRM 讀直資是絕不可以抽籤, 有D有直屬私小, 如果CONFIRM讀回自己的私小, 都不可以抽籤, 我無報過直資, 所以不太清楚直資報名的情況, 一心想抽籤, 但是有考定私學做低, 即是叩門不成, 都可以有間較好的私學校讀. 不過抽籤後我都有去一D直資學校問仲收不收生, INTERVIEW 後都收

TTMA

原文章由 mmak 於 08-4-1 22:53 發表
ttma,

請問

我 1st choice 津校
2nd choice 直資

聴講要 自行&統一派位 都是填那間津校, 先可去叩門, 對嗎 ??...

直資學校 如果佢收我小朋友, 我又唔可抽津校, 咁我咪唔需要去報名, 咁無報過名無interview, 之後 ...

不要客氣, 努力!!!!

TTMA

原文章由 fyeung 於 08-4-2 13:33 發表
TTMA,

多謝你架資料!我以為只可以叩自行派位及統一派位選擇個間,原來可以一時間叩幾間,咁可以重新部署下啦!

我叩門的學校大部份不是本區34, 所以不是之前填表的學校, 但是結果, 現在讀的那一間是在跑馬地, 我想是每間學校的收生標準不同吧!

ttma

原文章由 HelloKitty 於 08-4-8 10:11 發表
ttma,

想請問您, 最後叩門都收個3間學校, 是否與你之前統一派位同一校網?您之前填表有沒有填過呢3間學校呢?

其實我concern的係, 如果你誇網叩門的機位是否好微呢?因為之前統一派位都無選擇那些學校, 如何顯示誠意 ...

囡囡在我媽媽到住, 是住將軍澳, 所以車程都好怏

ttma

原文章由 HelloKitty 於 08-4-9 09:42 發表
Thanks for your information.

btw, 你住34網去跑馬地返學咪好遠囉.

我曾經try 叩門的學校如下:

1)恊恩會rejected收profile 及沒有form填,完全無機會叩門, 學校說沒有叩門位, 如有位都會給自己幼稚園生
2)chan sui ki 即日填 form 及交 profile, 沒有任何消息, 及無 interview機會, 曾問過學校, 說沒有叩門位
3)farm road gov. 即日交 profile 及 填表, 約2wk後 interview (2個 hrs), 成功叩門, 但放棄了, 後來我有一個朋友, 差不多8月才去叩門, 後來都收
4)ma tau chung gov. 即日交profile及填 form, 沒有任何消息, 及無機會 interview (這是我的第一志願)
5)獻主會, 即日交 profile 及 填 form, 約2wks 後 interview (十分簡單, 只是傾下計, 問下小朋友鍾唔鍾意呢間學校),  成功叩門, 但放棄了, 我相信收咗好多人

以上5間是我心水的學校
我個人意見, 1), 2), 4) 叩門機會太少, 不過是我 1st choice (不過不要放棄, 要try)
3)老師都不錯, 不過門口個校工十分惡, 每次都見到惡劣態度
5)我去咗學校的 welcome day 後及 interview 後, 我不考慮了 (只是個人意見, 不便太多自己 command)

45區 :
1)我曾叩過新蒲崗嘉諾撤, 叩門成功, 學校各方面都好好, 好多人叩門, 值得考慮, 差點買了校服, 書本了
2)慈雲山天主教仲好笑, mon 去學校交 profile, 沒想任何interview 便叫我即時註冊
3)保良局 kam tai, interview 後成功, 後來放棄, 之後學校call 我 問有什麼問題, 為何放棄 ???

ttma

原文章由 HelloKitty 於 08-4-11 13:53 發表
ttma,

你住34網, 甘你應該幾了解該網的學校, 其實我住45網, 如果派唔岩, 我都會去34網叩門, 你有咩意見呀.

St. Paul  Cath

TTMA

原文章由 898998 於 08-4-13 14:01 發表

May I ask which school u choose at last....................???

i am still in the wood...about it...........

唔好意思!之前電腦壞咗, late to reply !!!!

我記得交 form 時 一齊交埋 profolio, 要早點問定學校幾時取 form &交 form, 好像取form時間好短, 勁長龍

ttma

原文章由 Bone-Bone 於 08-4-28 21:37 發表
TTMA :

咁妳當年叩門新蒲崗CANNOSSA是否要俾PROFOLIO呀?

pls check your e-mail

ttma

原文章由 ceci_kit 於 08-4-30 17:02 發表

TTMA
可否send妳封叩門信給我,因我都想這樣做>!
thank for your help....
[email protected]

ttma

原文章由 issacmama 於 08-5-4 22:26 發表
TTMA,
May I have a copy of the letter pls?
My e-mail: [email protected]
Many thanks!!!

\
ttma

原文章由 IwanMum 於 08-5-1 01:45 發表
May I have a copy, THX!

ttma

原文章由 TingKiumom 於 08-5-5 00:58 發表
TTMA,

Can I have a copy as well.  Many thanks.

其實我不是勁, 只是還有點運氣, 天要考驗我們一家, 抽了一間不理想的學校, 我們沒有放棄, 努力叩門吧!!

叩門是不分地區, 所以你可以四處叩門, 當然不能放棄嘉諾撤, 45綱中, 是好好的學校, 當初我未知道現在的學校收唔收我囡囡時, 我都在想2間邊間好, 但是去咗學校的迎生家長日後, 我的選擇是嘉諾撒, 錦泰interview 時全部考學術, 沒有家長interview, 但嘉諾撒是同家長傾談, 了解家庭教育, 小朋友的日常生活, 親子活動.....最後同小朋友傾下, 了解一下小朋友....

ttma

原文章由 eggoies 於 08-5-4 00:15 發表
TTMA:

你妤"勁"呀!, 我睇完全文后有以下問題:

1) 我只在 2nd round 選嘉諾撒, 仲要係第二選, 我是否都應該試叩門呢?
2) 我是 45 網的, 在此網內好多人心怡的兩間學校 (錦泰及嘉諾撒)都俾你 interview,你封叩門信真 ...

各位家長真是不好意思, 我早前 pc壞了, 未有時間 repair, 現在出咗 trip, 手頭上沒有 pc, 更沒有letter 的 copy, 有無早前巳收到copy 的家長可以幫忙 sent 給其他家長 ?  thanks

ttma
‹ 上一主題|下一主題