用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York, SC 如何決擇
樓主: edithwfy
go

York, SC 如何決擇 [複製鏈接]

pm me pls??????????????????

回覆 #9 yorkmami 的文章

可唔可以都email比我呀,  因為我都想簡呢間學校.  Thanks.

email : [email protected]

hi all,

check pm.

Hi Yorkmama,

I also consider York.  Please PM me.

Thanks.

Dear York Mami,

I want to know also, please pm to me.

thks

Hi Yorkmama,

I want to know also, please pm to me.
Thx!

Could you pls. pm me too?

Hi yorkmami,

I am also considering York for my bb, can you pm me what happen to you and share your experience?

Thanks,

原文章由 yorkmami 於 08-3-22 14:23 發表
因為我哋經歷咗一啲好唔公平既事,當中反映咗有些老師、校方處理得唔好,為咗平息一個同學引發既問題而做咗一個對大部份同學都唔公平既決定,本來我哋都蒙在鼓裡,好彩有個家長知道咗件事同我哋講咋。

...

我個大仔都係讀York,我唔會覺得York唔好,不過,我唔會比個細仔再讀York。無可否認York的英文水平極Good,你個仔唔識英文入去讀3年後,英文水平一定好。但是,中文、數學、普通話就.......。York的教學唔平衡,側去英文度。我覺得課本先頂癮,有好幾本書係永遠都無教的,例如: 兩本歌書,我個大仔讀了3年,入面無一首歌識唱,重有你要另外買佢學校出的兩本歌書,都唔知要咁多本歌書做乜。

我個大仔以前都係讀 YORK的,我又覺得YORK 的教學理念唔差,主要係活動式教學,YORK 係主重英文,其他的科目都係一般啦﹗其實間間學校的教學都係唔平均,有D係着重英文、有D係中文、有D係數學,其實家長在選校時係必須清楚了解後才可入讀的,不可人說好便去讀,我當時都係 BUY 佢理念而比亞仔讀的;至於說到有好幾本書係永遠無教,我就唔覺得係啦﹗兩本歌書係每星期都有教的, 如果唔教又點考試呢?另您說再要購買的個兩本歌書,其實學校係無教,但家長都可以自行教小朋友的,

原文章由 ka-so 於 08-6-16 02:30 發表
我個大仔都係讀York,我唔會覺得York唔好,不過,我唔會比個細仔再讀York。無可否認York的英文水平極Good,你個仔唔識英文入去讀3年後,英文水平一定好。但是,中文、數學、普通話就.......。York的教學唔平衡,側去英文度。我覺 ...

請容許我講一講我的個人感受吧!

今年我的大仔快將U3畢業,回想起小兒三歲時搵幼稚園,心想:我想他在幼稚園開心的渡過,不想谷他。因為谷他=谷我。同一時間,SC同YORK都收了我小兒。最後我選了YORK。原因係1)YORK平,2)小朋友開心,3)YORK有劍橋英語讀,可用來考小學。

三年時間過去了,小兒並沒有讀劍橋英語,因為小兒是9月出世,不足6歲,要到大陸考,考完有唔知小學承唔承認。最後從其他家長得知,劍橋英語的證書很遲都未出,趕不到用來考小學。(咁~有咩用呢?)這三年小兒的確過得很開心。

眼見這三年時間內,課程說有普通話老師,但是教教下走了,之後由班主任代教,學校並沒有對家長交代,(是小兒說我知的),亦沒有再聘請普通話老師。雜費一年比一年的貴,入學時我問學校,茶點吃什麼,他們表示有通粉,米粉及餅乾、包類等....。我問小兒足足2年,從未吃過通粉米粉,餐餐餅乾包類。當然,第三年就唔問了,問來舐氣。上述只是冰山一角。

我很後悔小兒L2時沒有轉校,因為YORK太專諸英文,(可能係因為太多英文公開試的關係),當小朋友去面試時,比本圖書你個小朋友睇,你個小朋友唔識讀入面中文字,小學的各科課本都是中文,你便知道問題所在了。我認識有5-6個家長於不同班別,大家都說YORK並不差,但是當你們考小學時,YORK這個名並不能幫到你,可能我是比較不幸運的一群。因此,相信YORK今年並不會公報上小學的成績,以我所知,很多家長的小朋友都派得唔係太理想。

YORK並不是一間唔好的幼稚園,但亦不是一間好幼稚園,如果你本人對閣下的小朋友深存一點期望,請選擇其他幼稚園。

[ 本文章最後由 ka-so 於 08-6-22 14:16 編輯 ]

ka-so 今年的經歷正是我朋友上年的經歷, 佢好慘, 小朋友中文程度過唔到關, 大抽獎又派得差, 好彩最後關頭waiting list入左間私小, 不過中文追得好辛苦呀!

Ka_so,

我都好明白您的感受。其實您仔個時 SC YORK 都收左佢,就算您讀任何一間,兩間都係好谷嘅學校,而且兩間都係好注重英文的,如果您當初的理念係想搵唔谷嘅學校 + 注重中文的,很抱歉﹗您選錯學校啦﹗選學校當然除了要小朋友讀得開心外,一定要好小心 + 一定要適合您小朋友讀,而不可只為價錢平,另您又說唔想搵間谷嘅學校,但又說YORK有劍橋英語讀,可用來考小學 => 係人都知讀劍英一定係好谷的 (幼稚園生去挑戰 小一、二程度)?﹗其實考小學並不一定要立即提供証書的(如您已考左試而未收到),可後補的,在國內考劍英,香港係會承認的,所以您不須太擔心此點。
我朋友的小孩說,學校係再有聘請普通話老師回來的,至於茶點方面除了餅乾、包類等,每星期三或四係有吃通粉,米粉吃的,有時亦會有麥皮吃,您可以向其他家長問問呀﹗至於雜費一年比一年的貴,其實間間都係咁啦﹗除非您唔讀九龍塘區學校啦﹗
其實學校個名係一定幫唔到小朋友考小學的,係人都知考小學係靠小朋友的實力啦﹗而且有D學校係唔收 portfolio 的,所以學校只會考小朋友的面試對答表現。其實考小學時,家長都要幫幫忙,在面試前先教教他們的技巧,如先模擬問題同他們對答啦﹗至於您說有好多家長的小朋友派唔到好學校,係人都知派學校係講 lucky + 排位的,跟本唔關學校事。我仔個年都係派唔到好學校,最後我都係幫佢叩門入到心儀小學,現在您努力的扣門,只要小朋友有實力,一定有望扣到心儀的學校﹗努力﹗
原文章由 ka-so 於 08-6-22 14:03 發表

今年我的大仔快將U3畢業,回想起小兒三歲時搵幼稚園,心想:我想他在幼稚園開心的渡過,不想谷他。因為谷他=谷我。同一時間,SC同YORK都收了我小兒。最後我選了YORK。原因係1)YORK平,2)小朋 ...

[ 本文章最後由 cclbaby 於 08-6-24 12:00 編輯 ]

Hi all,

Pls check pm.

我的BB也快將U3畢業,你所講既直頭係我既心聲,我都同其他家長傾過,大家都真係對York好失望(尤當我經歷咗果件唔公平既事),我哋都異口同聲話唔會叫朋友報間學校,我都好擔心小朋友上小學既情況,因為佢哋除咗英文之外,其他科?......不敢想像!

講到劍英,佢哋只係教小朋友背答案,而唔係活用英語,而且佢哋返大陸考既只係Pre-starter的oral部份,所以我個人認為對考小學幫助唔大,而且佢哋既劍英班根本就係佢哋既老師教,但係$$好"拿利"。

至於茶點,我小朋友都係話多數食Bread,仲係一人半個,如果唔夠先再問老師攞,不過由於tea time唔長,大部份同學都食唔切。

希望各位2008 k1家長响confirm學校時要三思,唔好好似我咁

原文章由 ka-so 於 08-6-22 14:03 發表

今年我的大仔快將U3畢業,回想起小兒三歲時搵幼稚園,心想:我想他在幼稚園開心的渡過,不想谷他。因為谷他=谷我。同一時間,SC同YORK都收了我小兒。最後我選了YORK。原因係1)YORK平,2)小朋 ...

cclbaby: 無錯!我選錯了YORK!

幼稚園~~有好的,亦有唔好的。有沒有一些好平衡的幼稚園?當然一定有。$$係一個考慮因素,教學亦同樣係一個考慮因素。

長遠睇,考小學才是目標之一,唔係洗乜讀九龍塘幼稚園吖!幼稚園則埋一邊,小朋友亦會則埋一邊,除非自己教就例外。

到家長好似我咁,孝心儀小學時才發現有問題,那已經太遲了。派位只係最後選擇。艾~~~~!!!

劍英的證書係可後補給小學的。現在是6月尾,派位時間係今年6月8日,派得唔理想去叩門的時間,係派位後第一個星期進行。現在6月尾,小學的學位差不多塵埃落定了,你可以在叩門時,在小朋友的個人檔案中,提出小朋友選讀了劍英課程,於3月於大陸孝了試,不過未有證書。唔知小學校長點睇呢?要說早於派位前小朋友去孝心儀的小學,interview時間係每年的9-12月,若 閣下小朋友讀劍英課程,都未到3月考試,你只可話你讀,未有真實的証明放於小朋友的個人檔案中(除了YORK印出來的完成每個階段的課程Certificate),說服力會否弱了小許。現時考小學好多時侯都會用英語Interview,若果小朋友不是活學活用,一試便知你的小朋友係龍,定係鳳啦; 再於面試時俾本中文故事書叫你個小朋友讀,你可想像嗎?(這是個人經歷,以上純粹個人意見)

話晒我個仔係York的Old Boys,都希望York變好。若家長發現世色不對,請早早轉校。

[ 本文章最後由 ka-so 於 08-6-25 22:53 編輯 ]

原文章由 cclbaby 於 08-6-24 11:57 發表
Ka_so,

我都好明白您的感受。其實您仔個時 SC 及 YORK 都收左佢,就算您讀任何一間,兩間都係好谷嘅學校,而且兩間都係好注重英文的,如果您當初的理念係想搵唔谷嘅學校 + 注重中文的,很抱歉﹗您選錯學校啦﹗選學校當然除了要小 ...

我反而覺得york教得幾好,小兒在york讀了三年,上學十分愉快,成績一向名列三甲之內,考小學亦十分理想,小兒今年將會入讀男拔(直資),真要感謝學校的教導,為何小兒可成績好,我想說是,想成績理想,不可只依賴學校,家長的幫助亦是很重要的,看見一些人,成績不好就說學校不好,賴呢樣,賴那漾,請自問,自己有沒有努力過,引至技不如人呢?反醒反醒吧!

[ 本文章最後由 thomas08 於 08-6-28 08:53 編輯 ]

原文章由 thomas08 於 08-6-28 08:50 發表

我反而覺得york教得幾好,小兒在york讀了三年,上學十分愉快,成績一向名列三甲之內,考小學亦十分理想,小兒今年將會入讀男拔(直資),真要感謝學校的教導,為何小兒可成績好,我想說是,想成績理想,不可只依賴學校,家長的幫助亦是很重 ...

無錯,我係賴呢樣, 賴個樣! 你敢說上面的事例,不是事實嗎?於6月27日,各人終於收到等了很久的劍英證書了,可喜!可喜!但又有乜用呢!小學學位大部分都已經定案了! 如果我可以,我都想係一個全職媽咪。不過,上面提及的例子,是有Point的,請大家想一想。你個仔就好啦,孝到男拔(直資)!你個仔讀邊班呀 thomas08,得閒教下小妹吖?你個仔孝到男拔,就未試過我地咁辛苦,周圍叩門的慘了

[ 本文章最後由 ka-so 於 08-6-29 22:31 編輯 ]

這位家長, 其實我都好明白您的心情, 當有錯敗時便會賴呢樣, 賴個樣, 我仔個年都係在第一, 二ROUND都入唔到心儀學校, 我個時都好慘, 周圍叩門搵學校, 好彩比我地叩到, 個時我地咩証書都冇, 係依靠小朋友的實力而入的, 其實如果您真係要等CERT 來叩門或考小學就一定冇可能啦﹗因為我仔入果間係唔收PORTFOLIO 及CERT 的, 係全部考筆試及小朋友的表現,所以其實 CERT 係冇咩用, 今年您地米好彩可以咁早有CERT 取, 我地個年係暑假時先有得取呀﹗我個時都係賴呢樣及賴個樣的, 因本人住41網, 個年我仔的同學用假地址來抽名校, 點知有幾個中左, 反而我地真係住個區的小朋友就抽唔到, 個時我地真係好慘呀﹗重攪到我地成家人唔開心左成一段時間, 好彩最後有另一間心儀小學收左我仔。所以如您小朋友仍在叩門中, 希望您早日叩到心儀小學啦﹗如沒有叩到, 您可以比您小朋友先打好一年小一基礎, 然後小二時再插班。祝您成功﹗

原文章由 ka-so 於 08-6-28 22:46 發表

無錯,我係賴呢樣,賴個樣! 你敢說上面的事例,不是事實嗎?於6月27日,各人終於收到等了很久的劍英證書了,可喜!可喜!如果我可以,我都想係一個全職媽咪。不過,上面提及的例子,是有Point的,請大家想一想。你個仔就好啦,孝 ...

原文章由 cclbaby 於 08-6-29 18:20 發表
這位家長, 其實我都好明白您的心情, 當有錯敗時便會賴呢樣, 賴個樣, 我仔個年都係在第一, 二ROUND都入唔到心儀學校, 我個時都好慘, 周圍叩門搵學校, 好彩比我地叩到, 個時我地咩証書都冇, 係依靠小朋友的實力而入的, ...

讚同cclbaby。
本人是在職人仕,我都很想可做家庭主婦,在家相夫教子,但基於經濟,本人未能做到,小兒考男拔時,都是什麼証書也沒有,我的丈夫只是好簡單的做了一個個人檔案去考,我相信學校是看實力多於証書,只要有實力,一定有人賞識你小朋友的,你現在要做的是,努力去叩門,如叩不到,努力一年,P2再去考吧!時間是要爭取的,不要再怨天尤人啦!加油!
‹ 上一主題|下一主題