用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有讀寫障礙小朋友媽媽請入
樓主: heyli
go

[讀障] 有讀寫障礙小朋友媽媽請入 [複製鏈接]

HI...各位...
我仔仔(7歲)終於...昨天做完評估了.....
証實佢係有讀寫障礙..... ....
過去了的,由他過去..幸福的日子才會來.單親路由我們一起來創造

我有點擔心,因為...自己一個人去面對仔仔(我是全職工作的單親媽咪),
平日亞仔放學到保母EE家做工課到我放工,我的人工又不足請工人來照顧佢
(佢好常做吾晒,因為手仔寫得慢,常要回家再做),
佢是要睡好多覺的小朋友因身體差,吾係就會病.....
溫書時間吾足夠用,
好在他算乖...

原帖由 smallmama 於 08-10-8 12:26 發表
唔緊要, 只要做父母陪佢一齊, 佢哋都會有進步的, 加油!
我仔同你仔一樣大 (7歲), 但佢舊年12月係學校幫佢評估已知佢有呢個困難, 所以我明白你的, 一齊努力吧.

...
過去了的,由他過去..幸福的日子才會來.單親路由我們一起來創造

我明白....由亞仔6個月大起....而選擇自己照顧仔仔開始,我都無放棄過....要陪佢行呢條路....
可能因為我們雙依為命的原故.,我們會好好感情...
...
但好多時溫書/做功課見到佢都好辛苦都好似無能為力,

我最怕佢十問9吾認時,我怕自己失控..會火都黎...鬧佢一埸,...鬧完又心痛 ...仲會感到好大壓力..

原帖由 smallmama 於 08-10-9 16:50 發表
我跟你差不多, 只是我不是單親, 但DADDY由亞仔開始讀書到而家, 都唔會及冇可能理亞仔讀書方面D野, 而且亞仔又唔會理佢, 由N1開始只會聽我講, 所以我明白係好辛苦, 但點都好, 我哋係要陪佢哋行, 我相信佢哋會有改善的 ...
/\

THANKS!大家

原帖由 貓大姐 於 08-10-8 22:30 發表
唔好太擔心, 有讀寫障礙 都唔係太難對付, 只是比多些不同方法幫小朋友...
眼見 那些 自閉, 過度活躍, 怎至有多樣證問題的, 更難搞...

我表姐有對孖仔, 兩個都有過度活躍証 (要食藥), 其中一個又有讀寫障礙, 佢都帶 ...

小朋友太小係吾會幫妳做的..好似要6歲起...

1,...以我亞仔為例:
我小朋友是在讀高班時老師叫我找評估的,當時我打電話去政府的評估中心問,佢D叫我先看家庭醫生,叫醫生寫轉介信到評估中心排期....要幾個月先有得見第一次...之後會做好多不同部份的評估4-5樣.(言語/手等)...最後先到心理學家...之後就先有報告出到...

2...如果小朋友讀小一開始,學校的老師會留意有邊D小朋友學習有困難KA....好差的,就會再轉介去評估...

要等到小朋友讀小學先開始有得做KA...

我自己排快過學校少少KA...

原帖由 leungyee 於 08-10-10 15:11 發表
你們好,

請問如有讀障問題, 可去那處平估呢, 而我本身已沒有多如的錢去看C+醫生了, 政府要排多久呢...希望大家有資料可以幫下我, 謝謝。

LEUNGYEE

...

‹ 上一主題|下一主題