用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問35區那小學好?
go

請問35區那小學好? [複製鏈接]

小女明年讀p1﹙15分﹚
開始留意緊小學資料
首選係馬頭涌官立小學﹙紅磡灣﹚
聽講好多人都想報呢間

唔知應唔應該報定私校做後備

屬35區﹙住紅磡灣﹚
如果考私下/直資,應考哪幾間?
囡囡比較慢熱、可以好靜又可以好動
我都唔知點揀

原文章由 wensi 於 08-4-9 23:06 發表

地址35區?考定一兩間,萬一連2nd round 派左D不知明ge 小學都唔洗咁慌。有back up個人定D, 3rd round叩吓門。第二round 心頭唔高派到ge!

謝謝你的意見
培道幼稚園點解唔直升小學?
學費幾錢?
培道着重品德,是嗎?

原文章由 wensi 於 08-4-10 16:50 發表

簽左直資要放棄抽2nd  round
考私收左又可以抽

德望, 聖芳濟,....................唔易考
培道...............易考D,我仔幼稚園係度讀,細就細小小,見到老師學生都唔錯。我自己幾like,又5太貴,又可以留校做功課到5 ...

[ 本文章最後由 tingting媽媽 於 08-4-11 13:11 編輯 ]

可以入到一間唔洗錢又ok的,當然好啦
最怕入唔到好的津校
想報定一兩間私校做後備
你有沒有聽過培道中學會轉男女校?

原文章由 wensi 於 08-4-11 14:31 發表

1st round 入到陳瑞祺咪唔直升培道小學,仔仔讀培道幼稚園係以防萬一抽唔到又唔洗考私小直升。我中指係有唔洗錢又ok ge 讀唔洗錢。
學費...........now i think around 1600-1800
着重品德我認為係,老牌小學保守D! ...

最近跟很多家長傾過﹙包括自己的親人﹚,均唔鍾意俾囡囡讀女校。曾校長會考慮轉男女校,又重建校舍,佢真係好犀利。
據我所知,培小都幾好,不過因為佢係基督教,要講服我先生,才可以報名。
ps 如果有好的津校收,我會放棄。

原文章由 wensi 於 08-4-11 16:34 發表

有!我仔上年畢業校長講ge,今年or 明年新校起好收男生。學校難做,怕摺收生不足,小學又有男生。但一日末出通告確定都未知。
‹ 上一主題|下一主題