用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問大埔邊間小學好
go

請問大埔邊間小學好 [複製鏈接]

請問大埔邊間小學好

請問大埔邊間小學好,我想囝囝轉學校.因他這間培賢....不知點講!!!!!中文是(褲)校長教,叫學生(目弟)完圖書在工課薄上寫下之前自己唔認識,但(目弟)完這圖書就認識左的字,交回學校,個個(褲)校長沒有收回(目弟),只在上課時比紅色筆學生自己打         /,起初我不為意,之後問囝囝,囝囝話(褲)校長叫自
            \/
己打#,(褲)校長(目弟)都唔(目弟)下,D學生下次點會做得好(知道(褲)校長唔(目弟)),剛測驗,家課薄寫住測工作紙,可以唔比返D工作紙你回家(目弟).
之前收到回條叫學生#錢(比錢學校),我們比左少少.不到兩個月,學校有個##晚會(要比錢學校個D).回條上沒有不去這選擇,我簽署後,叫囝囝交回學校,如老師問,你說不去. 點知明天,老師比回條囝囝交給我,說要寫買幾多,囝囝話在回條上寫"0",第三日交給我,叫囝囝同我講,D錢是比學校,叫我們買票去,好似一定要去,個個都有錢比,學校不用到現在都要叫學生比錢.<我都無錢,唔見你比D我.> 我覺得這學校全講錢,唔知我以為囝囝讀什麼"明"學校,下下講錢...... :-x

Re: 請問大埔邊間小學好

培賢? 位於富亨村那間??
試向舊墟/梁省德/賽馬會/循道衛理查詢.
如不怕走遠兩步, 可問問阮鄭/黃建常.

旁觀者的眼睛是雪亮  能辨別是非黑白  絕不會盲從附和    絕不能把黑說成白  絕不寬恕梁二奶篡改留言行為  偽造事實天理不容  
未經許可  不得轉載、刊登及發放

大埔都有好多好既小學:
1)  大埔舊墟公立學校
2)  保良局田家炳小學
  3) 孫方中小學
  4) 聖公會阮鄭夢芹小學
5) 黃建常紀念小學
以上據我所認識既都係幾好既學校.

謝謝你們給我的資料!!!!

好多家長都說孫方中小學好,但之前聽BK媽咪說這學校每天都要做好多抄寫,請問這所小學係唔係傳統教學,同埋好俗d學生呢?可否告知?

我有數位朋友的仔女都係讀孫方中上午校及下午校,他們有些說多功課,有些說可以接受。
如果你的小朋友做功課是快又上心,我相信佢唔會話功課多。相反,如果佢係唔專心,又或者是慢,佢實話多功課。
其實,真係好難話邊間學校多功課或少功課。

首選聖公會阮鄭夢芹小學是不錯的選擇, 因為日後舖路入中學(莫壽增: 大家有聯繫), 而且又是區內brand 1學校.

孫方中每日有4-5樣功課....
不過因我姨生讀下晝班, 所以都幾辛苦, 因冇時間俾佢响學校做功課...佢放學返到去都已經6:30, 沖埋涼7:00至開始做功課..8:30食飯, 食完飯又要溫習, (因我家姐要返工)...
我覺得會好辛苦law...
記得佢入小一, 第一個星期已經俾老師寫手冊話佢寫字慢, (因要抄家課落手冊), 跟唔到小一進度wor....crazy ka...
咁細個你想佢有寫得幾快呀...如果俾我, 我會同個老師理論lor..:-x
仲有孫方中同舊墟都係大埔bank 1小學, 所以會谷得好犀利, (舊墟會有好多課外活動tim), 如果要返工就會好辛苦...大家要有心理準備...
我個女而家讀緊k2, 我都諗緊俾佢讀邊間, 我就唔係咁想迫得佢咁犀利, 自己都係响香港失敗嘅教育下長大...佢又唔係鴨仔, 仲咩要係咁塞d野俾佢....
我想佢開開心心成長, 唔想日日同佢因為功課上有磨擦, 而令佢好驚返學...咁佢咪仲冇心機讀書, 係咪???   

小女在大埔舊墟(寶湖道)讀小一,她的功課並不多。其實,在她未入這校前,我都聽聞這校很多功課,課外活動又多,初時我都很擔心。但小女入讀後,發現並非如此,她每天不用45分鐘就完成功課。至於活動,你是自由參與的。小女只是參加了一項活動,她有些同學更沒有參加任何活動。
不過,這校有一項「藝術成就獎」,我知有家長想小朋友取得此獎項而迫小朋友參加很多比賽及活動。

醒目開學勳章

Hello!  各位大埔媽媽,  我大女今年9月k3都要揀小學了, 所以都好希望有多D資料, 我都唔想個女到時要做好多抄寫功課, 況且我要返工, 我想知道有無大埔學校本身在放學後有托管/補習班之類等家長放工再接放學的呢?   因為我唔想用私人的, 能留學校就可以最放心,  而我現是沒有工人用及沒有人可幫我接放學的,  倘時間沒法遷就可能要放棄份工了.

學校假期怎樣辦?????
旁觀者的眼睛是雪亮  能辨別是非黑白  絕不會盲從附和    絕不能把黑說成白  絕不寬恕梁二奶篡改留言行為  偽造事實天理不容  
未經許可  不得轉載、刊登及發放

Hi ! chanmama,

我個仔今年9月入讀此校P1, 都擔心有很多功課,如你所講我就放心啦 !

Hi! HoHoMa,

只要你唔會同周圍的人比較,不要有過份的要求,不怕做少些或參加少些活動會執輸,小朋友在這校會讀得很開心。
(因我見到太多家長迫小朋友,覺得很恐怖。考試有85分都話好低,要去補習。一個一年級的小朋友要學珠心算、鋼琴、跆拳、Oral班、體操,一星期要上那麼多課外活動,你話慘唔慘。)
這裡的校舍很大,小朋友小息及午飯後可周圍去玩。小女又常讚校長及老師好,我見她都很開心。希望你仔仔都會喜歡這裡的生活。

我都係住在大埔,    今年個仔9月讀小一,  不過第一次自選收唔到,   宜家等政府派位。希望入到先前揀個間啦。

醒目開學勳章

Mrs.Chan:
老細會容許我帶個女返公司的, 因不是經常性兼佢都唔係成日係公司, 無眼睇

另我想問舊墟新舊校係咪分兩區的呢?  是否兩間都不是全日班.   謝謝!

Hi ! chanmama,

Thank you for your information.

VenusSum,
「大埔舊墟公立學校」是原校
「大埔舊墟公立學校(寶湖道)」是原校下午校搬往的。
兩間學校不同網,兩者皆是全日制學校。 

醒目開學勳章

chanmama:
謝謝你的資料.  兩校的校風及進度等各樣都是否一樣呢?  哪間較好呢? (除了新舊校舍之分別, 我主要想知是校長同老師對學生的取態)

Venussum,

原校較重成績,功課會較多。相對中學派位亦較好。新校較功課較輕鬆,較全面。而課程我相信大家都差不多,因大家都會按教統局的 Syllabus教。至於老師則差不多,但校長,我則較喜歡新校長,因她較仁慈,較有人情味。( 我是舊墟校友,這純屬個人感受。)其實,每間學校都有自己的特色及優點,最重要是知道自己想點,才好去揀學校,免得將來後悔。

Hi ! Chanmama,

I also舊墟校友(pm class), 你幾年畢業架?  When I studied this school which is 鄉村school 近天后廟的and very old. 而當時校長即是現時舊校校長, 而新校校長是當時上午班的訓導主任(記憶中), 不過我同意你講法新校校長比較好一些(also個人意見)
‹ 上一主題|下一主題