用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 YW vs DBS
樓主: CheCheMan
go

YW vs DBS [複製鏈接]

回覆 # 的文章

如果有咩得罪既唔好意思,我所講既係我知既事實,不是想唱衰某學校,只係想大家搵學校時想清楚。 

我只係想分享自己既經驗
我曾經因為看見呢間學校既表面,把自己最鍚既兒子放去呢間學校,我第一年已經覺得唔對路,第二年我知自己選錯了。兒子既成長就咁給我弄得一塌胡塗。

之前我都有個希望上到中學會好,小學無所謂啦,入到小學後聽到見到好多有關英華書院的事,佢地以前收100% band one現在會考成績都咁差。我不敢想像小學一條龍既學生上到去會考成績會怎樣?一間名校的會考成績差,會造成惡性循環,好難返身。如果我還有選擇,為什麼要把自己的兒子放到這個地方。 

加上,當時有小學的老師同我講中學的老師教慣band one 學生,英華小學升上去的學生band 123 都有, 佢地好多機會唔識教。

再加上,我見到幾個成績好好既同學都會轉校走,搞到我好唔開心。

我兒子的成長得一次!
我不想我的寶貝兒子做白老鼠!所以我決定轉校。 

江湖傳聞是snoopy校長曾經玩大換血. 踢走一大批不太滿意的老師(不是幾個). 可能就是你說的那段時間. 學校由九龍堂搬去深水埗, 在學生質數上有一很大差異,尤其是由政府派位. 品牌,culture, 不是一兩年可以建立. 在先天不夠人比的情況下還可以保持名聲,相信轉了直資後自選一批比較有質數的學生,將來發展應該更好. 想像一下如果ls搬去tuen mun,他們一樣會面對原本學生質數問題. 但如果在不夠的學生質數都可以教出好學生,這就是名牌值錢的地方.

原帖由 rollcall 於 08-10-13 15:00 發表
如果有咩得罪既唔好意思,我所講既係我知既事實,不是想唱衰某學校,只係想大家搵學校時想清楚。 

我只係想分享自己既經驗
我曾經因為看見呢間學校既表面,把自己最鍚既兒子放去呢間學校,我第一年已經覺得唔對路,第二年我知 ...

rollcall,

我地點會覺得你唱衰我地間學校, 見你要用新國民身份入嚟咁苦口婆心勸我地, 就一睇知你為我地好啦!
有時你又好難怪人地誤會你, 因為剛出 2in , 就有d咁的回應, 好自然令 人聯想到" 吃不到的葡萄是酸的" 當然你的公子巳經去了LS , 好明顯你唔係d咁樣的人!

在此再三多謝你無私的提醒!
同時即希望貴公子在LS成績一日千里! (我諗父母都係放多d時間跟佢地會好d!)

如果ls收我個仔,我都會轉.... 哈哈

原帖由 姑拉拉 於 08-10-13 16:04 發表

rollcall,

我地點會覺得你唱衰我地間學校, 見你要用新國民身份入嚟咁苦口婆心勸我地, 就一睇知你為我地好啦!
有時你又好難怪人地誤會你, 因為剛出 2in , 就有d咁的回應, 好自然令 人聯想到" 吃不到的葡萄是酸的"  ...

我說的是作為英華家長三年的一些睇法和感想。
英華有沒有以上的問題?有沒有我說的危機?

如果你現在是/曾經是英華的一份子,你便會明白!

如果你不同意的話,你大可當我是一個入不到2nd round interview 而在網上亂說一些事唱衰英華的人。

我用三年時間試過葡萄是酸的, 可能有人喜歡食,
可能是我主觀,但最重要的事, 
我兒子不喜歡。
我想這是我的總結了。 

祝英華小學發展一日千里 

rollcall,

收七個咁多, 咁我地既學生真係好有市場價值喎
(比較市儈,請各位唔好怪我)
我睇過LS欄“小學插班一問” (你地可以過去望下),
d家長話成績好好既都無機會面試,有一位小朋友係
全級2xx人 考第一 唔好話interview,連回覆信
都無一封:cry:  當然大家要明白LS咁top,無特別原因
小朋友都唔會離開,又點會咁容易有位呀 一級
得果一.兩個插班位, 如果YW都入到幾個,
真係幾叻  我樓下果位小朋友上年都係成功由
St Paul boys插班入LS, 我無問佢媽咪以邊樣“突出”
取勝, 因為我深信呢位小朋友一定有其過人之處
才能從一佰幾十個全級考頭幾名中突圍
成功入到LS
原帖由 rollcall 於 08-10-13 12:39 發表
我兒子在LS
在LS 我知既最少七個前英華的學生
他們在英華都是全級頭三名 

Me too 因為我睇過 LSC / QC / SPCC/
WAH YAN/YWC既網址,只有LS 中六.中七有商科
我未知囝囝會唔會揀商科,但商科係現時真的好吃香
(當然我都唔可以預計十年後香港興邊行)  
所以LS收我仔,我都哈哈哈哈…

原帖由 pppp41 於 08-10-13 16:25 發表
如果ls收我仔,我都會轉.... 哈哈

原帖由 rollcall 於 08-10-13 12:25 發表
YW 同其他兩間學校無得比,差好多
講小學:我的兒子在YW讀了三年就走左,因為學校好亂,無system,編班既方法年年不同,程度差,功課又多又無水準特別係中文科,  最衰就係年年轉十幾個老師,難得遇到一個好老師,點知暑假後就不見了,我個 ...

請問你仔仔今年即是幾年班呢?

你兒子不喜歡令你覺得學校不好我明白, 但我可以告訴你, 現在在yw讀的學生, 沒有覺得學校不好, 而且每間學校總有優缺的地方, 只可以話係yw不適合你囝囝, 請不要好像別人選yw就係放兒子的前途於不顧的感覺 (對不起, 因為我有點這樣想法, 這只是個人意見, 不合你聽的請見諒)

原帖由 rollcall 於 08-10-13 16:57 發表

我說的是作為英華家長三年的一些睇法和感想。
英華有沒有以上的問題?有沒有我說的危機?

如果你現在是/曾經是英華的一份子,你便會明白!

如果你不同意的話,你大可當我是一個入不到2nd round interview 而在網上亂說一 ...

各位:
小兒今年讀6年級,是英華小學復辦第一年派位入去的,有人走,有人留的日子我都見過,試問那一所新辦的學校未經過呢?當年入英華,我曾問過兩個人,一個是教育界資深的校長,他對我說長遠是英華好,但係要等三年,第二個是香港大學的教授,佢話佢最top的學生都不是順風順水升讀大學的人,而多是曾經做過白老鼠的,反而更出色,所以我最後選擇英華,當然我更深信這是一所神選給我兒子讀的學校!

的確唔係每一個小朋友都適合,對鄧藹霖來說,她大兒子那時讀的名校,對她來說,便是毒藥,所以最重要還是選擇一所適合自己小朋友的學校!

This is interesting post.  YW vs DBS becomes YW vs LS.

YW is still a school could compare to those top schools.  

I am quite confidence to YW future and not worry to what F.5 public examination.  

My son is student first YW change to DSS.  He is P.1 now and there already some homeworks.  For the quality of homeworks, I don't see any drill exercise as he was only required to copy a word three times.  

However, English subject is quite intensive as he was required to do composition    It is not a one sentence "eter is a boy" this kind of babywords.  Instead, prepare a note to parent of a request.

The topic is open however is not a single sentence exercise.  It composes of five to sixs lines.

During recent parent meeting, I have an opportunity to meet parents of P.1.  I only thought the in school competition would be very keen...  

All parents are putting resources to their kids and already build a very strong team.  I don't know how other top school student doing but there are already top parents in YW

我唔可以否定yw有可能曾經經歷過混亂期,正如家長講,任何新學校都有此可能。

不過,就現時來講,我對P1的安排感覺滿意,坦白講,係出乎我意料之外的滿意。講真原先都擔心第一屆直資唔知攪成點!

如果能保持,唔走樣,我會覺得很欣慰,很滿足!

唔需要同人比,適合自己就謂之好。

smartcar/gracecheung,

唔好話你囝囝呢屆轉左直資,就算我仔入左黎半年,
我對YW安排都很滿意,亦可以話俾我想像中好,
同學們(雖然係派位入黎),位位都很超卓,
睇得出每位家長都悉心栽培囝囝 我反而
覺得我仔仔好唔smart添:idea:

原帖由 gracechung 於 08-10-14 18:08 發表
我唔可以否定yw有可能曾經經歷過混亂期,正如家長講,任何新學校都有此可能。

不過,就現時來講,我對P1的安排感覺滿意,坦白講,係出乎我意料之外的滿意。講真原先都擔心第一屆直資唔知攪成點!

如果能保持,唔走樣,我會覺得很欣慰 ...

Lv77 agree.
So far, YW arrange P.1 is quite good.
- English/Math using good method
- Putonghua using Native Mandarin  teacher.
Hear that YW will use "Mainland Exchange teacher in Chinese" in future. it is a good idea.
In my view, Mainland has a lot of good heart teacher as experienced in Kingergarten. It will provide a better environment on Chinese.
However, I have a little bit worry on NET (native english speaker) as good NET is very "HOT" in the HK educational Market (international school, playgroup, tuition). It is not easy to have a good NET in primary school.

大家滿意就是最好...一班同心harmony的家長出來的效果是很重要的. 我相信大部份"名校"都可營造出差不多情況, 所以沒什麼好compare.
暫時2008p1是不是super kid不知道, 但肯定是一班super ma.

I agree all YW parents are giving their best resource to their kids.  

For the homework, my boy is still in transitional period as he was brought up in 1-2 homeworks a week very happy kinder .

As we are both working and busiest couple, we could only check his homeworks after works

A bit tired for both kid and ourself to follow up 3-4 homework a day.  

How come some parent found 1-2 homework a day

ROLLCALL
真係多謝你既POST...比我地YW家長知道YW BOYS原來咁醒...連LS咁難考入做插班生既.都一次過收左7個YW BOYS....
YW BOYS又真係幾有實力喎....ROLLCALL.其實你都要感激YW.唔係唱衰YW.

hi 林嗅四,
long time no see.
Is your son good in p.1??

Hugo-baba

Hi H-baba
係呀.真係好耐無上bk...
仔仔而家p1 lu..大個仔啦..
不過真係幾勞氣.  
原帖由 H-baba 於 08-10-16 21:17 發表
hi 林嗅四,
long time no see.
Is your son good in p.1??

Hugo-baba

回覆 # 的文章

我個仔都係英華仔, Rollcall 講既係事實, 真係有好多老師走, 年年都有, 仲走唔小添. 年年去開家長會, 好多老師同主任都係新面孔, 重越來越後生, 我唔係話後生就一定唔好, 但真係有點擔心他們無足夠經驗.

轉左直資後應該會好d, 因為要走既老師都走晒, 而留低既大多數係林校長請既, 會有共識d.

聽我個仔講, 佢個級考第一個個同學, 真係轉左去 LS.  當然英華係有市場, 亦證實有好多學校想收英華仔.  但Rollcall 擔心既升中問題我也有同感, 但身為英華一分子, 就梗係望英華好啦.
‹ 上一主題|下一主題