用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 YW vs DBS
go

YW vs DBS [複製鏈接]

只係好奇想問YW 同 DBS 係成績方面是否差不多? 因近日係同事口中得知其大仔成功係YW 轉校到DBS插入P.5。聽講佢大仔成績係好標青。 所以引發我好奇想知YW同DBS嘅standard.

聽同事講話到中學,就YW, DBS同LS互爭彼此top嘅學生。

Pls share your view.
   1    0    0    0

YW 跟 DBS&LS 無得fight

原文章由 CheCheMan 於 08-1-24 16:25 發表
...聽同事講話到中學,就YW, DBS同LS互爭彼此top ...

回覆 #1 CheCheMan 的文章

人望『高』處!DBS一向都有拔眾校精英的政策,係學生覺得自己行,就去考一考,水準夠了就收,倒未聽聞DBS生去插YW。
自由社會,人人都有選擇權,各取所需。

[ 本文章最後由 leonard7007 於 08-3-29 14:44 編輯 ]

原文章由 leonard7007 於 08-3-29 14:01 發表
人望『高』處!DBS一向都有拔眾校精英的政策,係學生覺得自己行,就去考一考,水準夠了就收,倒未聽聞DBS生去插YW。
自由社會,人人都有選擇權,各取所需。 ...

蛙泳王子郭森咪由拔記轉過ywc囉﹗有咩禁出奇

回覆 #4 CheCheMan 的文章

我總係覺得好標青果d係家長的功勞。

回覆 #5 CheCheMan 的文章

題外話,我識有朋友大仔係db,佢似乎講到有某部分家長好唔滿意db的教育。理由是果度教就教得好簡單,亦冇乜功課,但考就考好深,根本就諗住家長自已會攪掂。而且老師教學麻麻!

佢話甚至有家長想同個仔轉校。有人真係轉左去CKY。另一個家長想轉YW,但礙於YW名氣較低,顧忌外人眼光,所以冇成事。

而佢自已結果就比細仔入CKY。

不過呢d係好個人既感受,我就no comment喇。

PS.我個朋友係教師黎架,佢比我的忠告係:唔好迷信名氣,要搵適合自已既!

不出奇,在九龍區四大名男校一向多人爭。
原文章由 CheCheMan 於 08-1-24 16:25 發表
只係好奇想問YW 同 DBS 係成績方面是否差不多? 因近日係同事口中得知其大仔成功係YW 轉校到DBS插入P.5。聽講佢大仔成績係好標青。 所以引發我好奇想知YW同DBS嘅standard.

聽同事講話到中學,就YW, DBS同LS互爭彼此top ...

我朋友個仔係聖方濟各p.3轉去dbs, 個仔話dbs學術上比較淺d, 另外老師係行自動波, 好多野係要靠自己

原文章由 Buma 於 08-6-3 17:53 發表

請問是那四間 ???
CKY 就是那間 ??
那英華是否深水步區數一數二 ???

cky應該係蔡繼有。
yw係深水步當然係數一數二啦! 不過其實深水步既學校都幾平均, 係某幾間特別多人提 / 有興趣。

我覺得而家buy英華, 只係buy林校長。因為佢地p.6既升上結果都未出....真係未知是龍是虫呢....

我個人就係咁唸, 亦真係好欣賞林校長呢套.....

我都覺得林校長領導方面很叻,成績方面未知,但體育方面已連續
兩年在九西區男子組全年第一(開校只是五年咋),把以往此區的聖
方濟、油天拋離很多分。

原文章由 silvia_ng 於 08-6-12 18:11 發表

cky應該係蔡繼有。
yw係深水步當然係數一數二啦! 不過其實深水步既學校都幾平均, 係某幾間特別多人提 / 有興趣。

我覺得而家buy英華, 只係buy林校長。因為佢地p.6既升上結果都未出....真係未知是龍是虫呢....

我 ...

There is also a music young talent at Primary 4 studying "erformance" grade is also from DBS to YW.
原文章由 replyu 於 08-4-7 17:08 發表

蛙泳王子郭森咪由拔記轉過ywc囉﹗有咩禁出奇  

Yes..famous scholl would attract more talant student to study and their parents would invest more to their children.  Teacher quality is no a problem as long as the kids study by their own.

YW is the first year selecting their own pupils and doubless it will become a top school very soon comparing LS or DBS.

I just guess and it was my opinion only.:;pppp:

YW are working hard to catch up DBS & LS.

Now they are DSS and through train from primary school. They will be free to bring up their own YW boys.

YW 同其他兩間學校無得比,差好多
講小學:我的兒子在YW讀了三年就走左,因為學校好亂,無system,編班既方法年年不同,程度差,功課又多又無水準特別係中文科,  最衰就係年年轉十幾個老師,難得遇到一個好老師,點知暑假後就不見了,我個仔三年喊左兩次,因為無左個班主任。以我所知係英華考得好既學生都會轉過LS 我個仔都係同我個仔同級的全級第一既都一樣轉左校,連六年級每年都有些TOP既學生楝唔上一條龍,我朋友個仔今年中一去左伊利沙伯都唔入英華。

講中學:  
YW的A-level 同會考成績已經比以前差了很多,最慘就係會考最top 果班人都會走,好多人會去恆商果D,當小學一條龍果班人上到去時,成績會更差,所以英華坦白講無咩前景   

回覆 # 的文章

英華中學同小學都一樣體育好叻
因為佢地會搵外援
係其他學校搶D人幫佢地打波同游水 

你查下英華小學既泳隊取獎果D學生
大部份前兩年都係其他學校既人

我比較欣賞油天果D唔係為取獎咩都會做既學校

我兒子在LS
在LS 我知既最少七個前英華的學生
他們在英華都是全級頭三名 

都唔錯呀!YW有學生走,同時又有學生來,來來去去,咁至有進步空間嘛。

原帖由 rollcall 於 08-10-13 12:25 發表
講小學:我的兒子在YW讀了三年就走左,因為學校好亂,無system,編班既方法年年不同,程度差,功課又多又無水準特別係中文科,  最衰就係年年轉十幾個老師,難得遇到一個好老師,點知暑假後就不見了,我個 ...

真係值得高興囉!好彩你話英華頭三名有學校收,仲係LS添,你仲識成七個咁多添呀!咁即是話,點都有些少最低市場價值啦,幾驚你講到一文不值呀!唔知呢d係咪叫,爛船都有三斤釘呢?

原帖由 rollcall 於 08-10-13 12:39 發表
我兒子在LS
在LS 我知既最少七個前英華的學生
他們在英華都是全級頭三名 

會考top果班入到恆商果d都唔錯啦,點都好過全軍覆沒啦!為他人作嫁衣裳唔緊要架,最緊要對方嫁得好!

原帖由 rollcall 於 08-10-13 12:25 發表
講小學:我的兒子在YW讀了三年就走左,因為學校好亂,無system,編班既方法年年不同,程度差,功課又多又無水準特別係中文科,  最衰就係年年轉十幾個老師,難得遇到一個好老師,點知暑假後就不見了,我個 ...
‹ 上一主題|下一主題