用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 全港小一派位數據分佈 2012/13學年版
樓主: Uncle-DOS
go

全港小一派位數據分佈 2012/13學年版 [複製鏈接]

91 Net 心水
======

Hi Uncle-DOS,

本來我都唔想麻煩到你。。。不過見你咁多 fans, 你又咁好反應,所以都忍唔住參與下,問埋一份!我絶對明白每位家長都係應該自已先去了解一下,在選區內各學校的情況及教學理念既。。。不過有時可以同其他人互相研究下,亦是不錯的討論空間~

我將會搬到 91 沙田區,為的就是心水學校沙呂小;而我們的選校要求都算是簡單。。。就係活動式教學+有基督教背景。。。(因為我地係基督徒,而我地覺得囝囝在活動式的教學氣氛下比較容易吸收;反正我地都不想强迫囝囝只顧學習,所以也希望他有足夠的課外活動~)沙呂小就切合我地各方既要求啦,所以我地都用左好多時間去了解佢,連課外活動及校車路線都看過多遍!(甚至連教搜社的資料光碟都買左,但求對選校各程序及環節都有足夠的了解~)

我地打算在自行收生選沙呂小,而在大抽奬的甲部份,只填沙呂小,乙部第一志願再選沙呂小。。。問題就係,除了沙呂小,我還沒有其他心水。。。唔知第二及往後的排位應該點選。。。(基督教的有9間)都有諗過第二心水選第一城呂明才(不過第2位中的機會應該很低),然後第三就選路德會梁鉅鏐小學。。。。。培基就應該會選較後,一來把它放在頭位的人很多,即係我地中的機會亦很低,二來佢確係勁!單單以普通話教中文,我就怕囝囝頂唔住。。。

Uncle DOS,唔知你對91net有冇乜野心得及認識咁呢?可否給些意見點填第二、三、四各位置呢?我只係當大家討論研究下,乜野意見都得架!如果其他家長對這個校網都有意見,亦歡迎發表~

唔該 唔該!

原帖由 wongpsv 於 09-1-18 22:40 發表
我知自行分配只可選一間,我係想問選(1)聖家(2)九龍塘官立(3)黃埔宣道.....邊間會好D...KEKE
THX!!

三所都是不錯的學校. 如果你是屬於41校網, 不如選返本區啦! (何況大把人不擇手段地要攻入41校網)

如果要選TOP學校, 點解你唔選 瑪利諾呢?
Regards,
Uncle-DOS
親子升學專欄作家, 升學教育顧問
Uncle-DOS 《升小攻略》專欄

原帖由 柏仔媽咪 於 09-1-20 13:04 發表
唔該晒!其實我真係唔係好清楚邊間學校係強, 次強,強, 所以選擇時好難落手, 我最主要係想揾返近屋企嘅學校,同埋校風唔好咁差我都ok啦!我諗我真係填錯晒!不過都入咗表, 唯又聽天由命啦! ...

不打緊, 祝你成功中 "德田李兆強" 啦!

如果中了的話, 你要有心理準備, 未來的6年日子, 家長和小朋友都要花很多時間/精神/心機在小學階段.
Regards,
Uncle-DOS

原帖由 yipsfamily 於 09-1-20 14:17 發表
91 Net 心水
======

Hi Uncle-DOS,

本來我都唔想麻煩到你。。。不過見你咁多 fans, 你又咁好反應,所以都忍唔住參與下,問埋一份!我絶對明白每位家長都係應該自已先去了解一下,在選區內各學校的情況及教學理念既。。。不過有時 ...

從近三年區內家長選校的情況, 熱爆的選擇有7所, 他們是:
聖公會主風小學
沙田循道衞理小學
浸信會呂明才小學 (hot)
浸信會沙田圍呂明才小學 (hot)
胡素貞博士紀念上午學校
培基小學 (hot)
保良局朱正賢小學 (hot)

跟隨普通的有:
救世軍田家炳學校
保良局蕭漢森小學

至於你所說的 "梁鉅鏐小學" 就不太熱了, 可能在第六志願都可以中. 如果你想保守的話, 你可以選"救世軍田家炳"和"保良局蕭漢森"在第四志願之後. 頭三志願還是博吓七熱學校吧!
Regards,
Uncle-DOS

回覆 # 的文章

Dear Uncle-DOS

My girl is catholic (20 points).  I will fill in Maryknoll as my 1st choice; 2nd - 九龍塘聖家; 3rd - 九龍城聖家  

Actually I understand it is difficult to get a seat at Maryknoll even my girl is catholic.  And I am quite sure 九龍塘聖家 should probably be successful if I choose it as my 1st choice.  I am worrying 九龍塘聖家 will be failed if I choose it as my 2nd.  Really struggling whether I should take this risk to choose Maryknoll as my 1st?  Can you share your experience Uncle-DOS?

原帖由 Uncle-DOS 於 08-1-24 12:35 發表
睇你有沒有緣在週日前看見我這個 message了.  我已經很少上來這裡留言了.

祝大家的子女派位成功!
主祐!

Uncle-DOS
http://www.hkoceanshores.net
http://www.hkoceanshores.net/osblog

...

Dear Uncle-DOS :

小兒將報讀小一,
家住九龍城(net 41) ,
心議學校 : 九龍塘官立小學 , 華德下午學校(新校舍) , 中華基督教會基華小學(九龍塘)
我母校是聖公會基德小學,
請問怎樣填寫好,假若填寫自行分配學位,分配得唔好,基德小學是否也冇機會入讀

原帖由 Uncle-DOS 於 09-1-20 21:52 發表

三所都是不錯的學校. 如果你是屬於41校網, 不如選返本區啦! (何況大把人不擇手段地要攻入41校網)

如果要選TOP學校, 點解你唔選 瑪利諾呢?

就係因為太勁啦...我女好好動...驚日日接學校電話 keke,其實係太多人選瑪利諾,如我選聖家 / 九龍塘官小機會又好似多少少... 不過,我冇宗教分,又唔係舊生...咁應該選邊間好d呀...thx!!

91區,胡素貞博士紀念下午學校 係唔係有殺校的危機???

原帖由 starmami 於 09-1-21 10:14 發表
Dear Uncle-DOS

My girl is catholic (20 points).  I will fill in Maryknoll as my 1st choice; 2nd - 九龍塘聖家; 3rd - 九龍城聖家  

Actually I understand it is difficult to get a seat at Maryknoll even ...

除了自行派位計分制外, 每所名校大約有三成半至四成的學位給大抽獎, 你覺得你女兒會否得頭籌呢? 你要衡量值唔值得搏呢? 唔搏的話, 你將來會否感到遺憾呢?
你自己衡量吓吧!
Regards,
Uncle-DOS

原帖由 ALICE.CHEUNG 於 09-1-21 14:19 發表

Dear Uncle-DOS :

小兒將報讀小一,
家住九龍城(net 41) ,
心議學校 : 九龍塘官立小學 , 華德下午學校(新校舍) , 中華基督教會基華小學(九龍塘)
我母校是聖公會基德小學,
請問怎樣填寫好,假若填寫自行分配學位,分 ...

自行分配學位去爭九龍塘官立小學, 因沒有宗教分, 應該比其他有宗教的學校會容易中些.
如果心儀九龍塘官立小學, 那麼自行便是 "九龍塘官立小學", 統一甲一填 "九龍塘官立小學", 甲二三全留空, 乙一填 "九龍塘官立小學", 乙二和之後按心水填埋佢, 中的機會應該是唔會太難的. (何況你會選"九龍塘天主教華德學校 (即係華德下午)"做第乙二志願, 成功會是更加容易)

至於"聖公會基德小學", 假如自行你唔選它, 之後叩門, 校方已經會覺得你沒有誠意, 騎牛搵馬, 所以你自己考慮吓吧!
Regards,
Uncle-DOS

原帖由 wongpsv 於 09-1-21 15:10 發表

就係因為太勁啦...我女好好動...驚日日接學校電話 keke,其實係太多人選瑪利諾,如我選聖家 / 九龍塘官小機會又好似多少少... 不過,我冇宗教分,又唔係舊生...咁應該選邊間好d呀...thx!!   ...

聖家/九龍塘官小, 每年都一樣有幾佰人去爭, 人數只是比喇沙/瑪利諾 少 三份一至一半而已.
Regards,
Uncle-DOS

原帖由 msllau 於 09-1-21 20:42 發表
91區,胡素貞博士紀念下午學校 係唔係有殺校的危機???

看數據似乎有, 但最後都要看統一派位人數.

該校會轉全日制, 情況應該會改善.

該校情報:
  "下午校已獲分配位於沙田沙角邨的前香港市政事務職工總會沙角小學校舍。待校舍翻新後,下午校會遷往新址轉為全日制授課,詳情請直接向學校查詢。"
Regards,
Uncle-DOS

原帖由 yhk329 於 09-1-22 05:41 發表
Uncle Dos

細心的看完你post出來的資料
非常詳盡,一定要說聲多謝

我囡囡下年先選小一,係89馬鞍山區的
自行選校時想選朱正賢或禧年
但係只有15分,怕第一輪派唔到

如果係第二輪,甲部1.選朱 ...

當然有問題啦! 請問你喜歡朱正賢多, 還是禧年多?
Regards,
Uncle-DOS

Thanks Uncle-DOS for your advice.  Besides net 41, I am thinking net 12.  How about if I choose Marymount as 1st choice, St. Paul's as 2nd choice.  Is is less risk than net 41 (since 90% parents focus only on Maryknoll at net 41)?

Any other schools you can suggest at net 12?  Thanks

原帖由 Uncle-DOS 於 09-1-21 22:31 發表

除了自行派位計分制外, 每所名校大約有三成半至四成的學位給大抽獎, 你覺得你女兒會否得頭籌呢? 你要衡量值唔值得搏呢? 唔搏的話, 你將來會否感到遺憾呢?
你自己衡量吓吧! ...

正正正!
正期待樓主出新的選校及教育文章!
等我地啲C9仔吸收更多寶貴經驗!
THANK!
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

由於我個網站有事故發生, 現忙於處理有關問題, 暫時唔回答問題.
等事件解決後, 再返來回答你們.

祝大家新年行好運, 家庭長歡樂!
Regards,
Uncle-DOS

唔會好大件事呀????希望你能夠快d維修好啦...
祝新年快樂,身體健康!

原帖由 Uncle-DOS 於 09-1-22 23:53 發表
由於我個網站有事故發生, 現忙於處理有關問題, 暫時唔回答問題.
等事件解決後, 再返來回答你們.

祝大家新年行好運, 家庭長歡樂!

thank you

thank you for your information
‹ 上一主題|下一主題