用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Top urgent need comment for 激活幼稚園....
go

Top urgent need comment for 激活幼稚園.... [複製鏈接]

囡囡今年讀k2...但係現時間學校既課程唔太滿足到佢既需要...連現任miss都話囡囡既成績同想像言行都比其他小朋友稍為優異...但係課程要相就其他小朋友...所以教學進度比預期慢....無計..

現想下學期轉去激活幼稚園..至少希望囡囡响語言上會有一大進步..

有無家長就讀緊嫁...?可以比比意見嗎???

top urgent....
   0    0    0    0

呢間好唔得喎

我知佢地以前一個學期先洗一次玩具,e+就唔知喇!
《 在神面前萬事非偶然,因神計劃萬有。》

呢間學校是活動教學,如果你想個女接觸多d外籍人士,激活的bilingual class or德怡的國際班可以考慮。不過講明活動教學,課程自然不會深得去邊,功課亦不會很多,但聽同講會好d(因為三個小時都係對住鬼婆)。

我有識人讀過激活,佢話個女讀得好free因為無壓力..無功課,但佢果陣是讀普通班,bilingual class是今個學校新開所以我都答唔到你。不過有d家長(未讀過呢間學校的)對呢間學校的comment都是幾negative,主要是環境不清潔,但我參觀過又唔多覺。

如果你個女覺得d課程滿足唔到佢,不如比佢上d公文式or 落元朗上phonics班,佢現在已K2下學期,一動不如一靜,下年又要煩派位的事,所以如果你囡囡現在的學校尚ok,我勤你不要轉校了。

Many thks for yr info....

我親身去咗睇喇....bilingual class係外籍老師做班主任,加本地老師教中文.....各教1個半鐘...所以收費貴3600/1個學期..功課都會1日兩本....
如果普通班只會有一星期兩次既外籍老師教英文..

講真個環境真係唔太光鮮but都未至於唔清潔.....我前年去過天頌嗰間,佢地個環境同玩具真係驚嚇死人....咁啱我見到佢地既外藉/本地同普通話老師分別教緊小朋友...都ok喎...睇落...

學校平日既時候仲有興趣班...咁星期六/日既schedule唔使咁頭痕啦...

小女在此校讀N1,老師好到不得了 ,於是咪比佢讀bilingual K1 , 點知佢讀啲外籍老師完全不能handle ,連最basic 小朋友撞到頭仔都完全不知道 , they don't care about safety .
What do you think?

小女在此校讀N1,老師好到不得了 ,於是咪比佢讀bilingual K1 , 點知佢讀啲外籍老師完全不能handle ,連最basic 小朋友撞到頭仔都完全不知道 , they don't care about safety .
What do you think?  After I month (in
Oct ) I was let my daughter change to other school.

外籍老師完全不能handle??? 唔係好明你講咩?? 舉D例黎睇睇......係關於教學上OR溝通上先?
係咪小朋友撞到頭仔又無CRY,做老師既先會唔知道!! OCT先轉學校!! D預早交既學費點算呀?

[ 本文章最後由 lubelubehk 於 08-2-9 17:21 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題