用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一默書, 預默幾多次呢?
go

小一默書, 預默幾多次呢? [複製鏈接]

我仔仔今年小一,
想請教下, 各位媽咪同小朋友溫習默書,
會早幾多日開始溫
會同佢哋預默幾多次呢

我每次不論中or英都會預默3次到,
係咪太多呀? 佢都好反感, 但默得少又怕佢唔識.
   0    0    0    0

大約一星期前, 分兩次(日)去默不同的生字;除非上次有錯的﹐沒有錯的不會再默寫。
在默書前一日 , 正式預默一次。(有時兩日前)
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

醒目開學勳章 王國長老

通常我個女讀2分鐘就話得得得, 迫佢睇多陣都唔肯 , 咁咪默lor, 通常梗有d錯既......
咁默之前果晚再黎一次, 大概都ok架喇

由 K2 開始就咁樣

K2 開始默書, 違規幼稚園!
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

"記憶遊戲"

我都略有所聞!

簽名被屏蔽

通常全部預默3-4次...每日一次咁默法

我個囡都係, 基本上唔溫就默一次, 將唔識既字叫佢抄3次, 再默唔識既字一次.  臨默書前一日再由頭默一次, 都ok既.

原文章由 Charlotte_mom 於 08-1-18 16:47 發表
通常我個女讀2分鐘就話得得得, 迫佢睇多陣米都唔肯 , 咁咪默lor, 通常梗有d錯既......
咁默之前果晚再黎一次, 大概都ok架喇

我一向都跟囡囡說,溫習默書的目的不是講多少日前温習或温習多少次,溫習後默書不應有錯漏才是目標,所以沒有硬性規定次數。

我相信要多少次才達至目標,就因人而異。我囡囡英文默書,小一上學期約預默一至二次,小一下學期要她自己先行温習,無錯漏才找我們預默,小二後預默與否都無所謂。

不過,同一個循序漸進的方法,用在囡囡的中文默書就不什見效。現在仍要她自己先預習,再預默一至二次,才可準確無誤。這應該跟她的中文語感有關,都怪我少理她的中文。

原文章由 @小魔怪@ 於 08-1-18 14:24 發表
我仔仔今年小一,
想請教下, 各位媽咪同小朋友溫習默書,
會早幾多日開始溫
會同佢哋預默幾多次呢

我每次不論中or英都會預默3次到,
係咪太多呀? 佢都好反感, 但默得少又怕佢唔識. ...

我會分開每日默些少, 到默書前一日, 就全部默一次, 效果幾好

簽名被屏蔽

我同呀女都係咁默架.

原文章由 G-Ma 於 08-1-18 19:59 發表
我個囡都係, 基本上唔溫就默一次, 將唔識既字叫佢抄3次, 再默唔識既字一次.  臨默書前一日再由頭默一次, 都ok既.
‹ 上一主題|下一主題