用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德褔幼兒園(n1)08-09 入o黎chat下...
樓主: rabbitgirl
go

德褔幼兒園(n1)08-09 入o黎chat下... [複製鏈接]

MrsJCLee:
多謝關心啊,兩姊妹七月開始已經冇返學,妹妹都冇參加任何興趣班,可能真係一冷一熱攝親,搞到咳左成兩個禮拜,跟住又高燒,退完燒又燒番,而家退左燒,但仲有少少咳,好在上星期放左幾日假等麻麻爺爺搬屋,自己湊番佢地,呢兩日到爸爸放假...

其實轉半職,人工少左,又要照顧小朋友,真係辛苦左,但真係值得架,尤其係我地返全日,晏返晏放,放左工唔煮飯,但同佢地睇下書,沖下涼,已經無乜時間...

rabbitgirl:
其實陳老師果晚打黎我,我都覺得好突然,又好搞笑,因為佢最初打黎搵趙太,一開口就問我係咪響大陸公幹返黎,我當時心諗學校有我地o既基本資料,應該知道我份工唔駛北上,冇理由咁問,於是我再問陳老師係邊個,搵邊個,以確定佢有冇打錯,結果佢話真係打黎搵我,想多謝我地送張多謝卡俾佢,之不過係陳老師講左開場白...

陳老師果樣係惡,冇咁溫柔,但能夠治到頑強o既妹妹食茶點...

原帖由 MrsJCLee 於 09-7-22 10:41 發表
你地好,無見你地都好耐啦!

這兩星期打風,天氣熱到不得了,fostermak 的小姊妹是否一冷一熱感親?兩個都病,做媽媽一定很忙很辛苦,記住你都要好好休息.

轉了半職,我仍在適應中.半天內要做哂公司的急件,都真係好趕,下午要陪小朋友去 ...
我家有三寶

係...我其實都好想做半職...可以多 d 時間同佢地一齊玩...

係喎...陳老師又真好好笑喎....好"囉" ..佢用錯開場白...呵呵....

原帖由 fostermak 於 09-7-23 13:53 發表
MrsJCLee:
多謝關心啊,兩姊妹七月開始已經冇返學,妹妹都冇參加任何興趣班,可能真係一冷一熱攝親,搞到咳左成兩個禮拜,跟住又高燒,退完燒又燒番,而家退左燒,但仲有少少咳,好在上星期放左幾日假等麻麻爺爺搬屋,自己湊番 ...
;-) We Love Because HE First Loved US ;-)               :roll: John I  4:19 :roll:

我幫仔仔報左德福的N1,
因為佢未認識講野(爸媽都未識叫)
我唔知是否比佢返學好.

請問大家的意見如何?
你們的小朋友當年又如何?

十分感謝

今年n 班都未必有位喎..你可以問下先...

我個人覺得..比佢返左學..係先學好基本群體生活..

甚至已學完 A- Z... 當然唔係一定會識哂,但如果經濟許可,我會建議比佢地返 N 班.

原帖由 lazioman 於 09-7-24 22:18 發表
我幫仔仔報左德福的N1,
因為佢未認識講野(爸媽都未識叫)
我唔知是否比佢返學好.

請問大家的意見如何?
你們的小朋友當年又如何?

十分感謝
;-) We Love Because HE First Loved US ;-)               :roll: John I  4:19 :roll:

原帖由 rabbitgirl 於 09-7-25 07:14 AM 發表
今年n 班都未必有位喎..你可以問下先...

我個人覺得..比佢返左學..係先學好基本群體生活..

甚至已學完 A- Z... 當然唔係一定會識哂,但如果經濟許可,我會建議比佢地返 N 班.

...

我上年已經報左,
不過個仔咁耐都未認識說話,
所以我都決定唔到.
希望老師可以幫到佢.

報左就返啦...一定有幫忙...就算老師幫唔到都好啦....

小朋友會有個戰鬥心...其他小朋友做到..佢一定會學做..

所以..比佢返啦....

原帖由 lazioman 於 09-7-25 20:18 發表

我上年已經報左,
不過個仔咁耐都未認識說話,
所以我都決定唔到.
希望老師可以幫到佢.

原帖由 rabbitgirl 於 09-7-26 09:24 AM 發表
報左就返啦...一定有幫忙...就算老師幫唔到都好啦....

小朋友會有個戰鬥心...其他小朋友做到..佢一定會學做..

所以..比佢返啦....

好,我會同亞仔你一起努力的,
你也要在學校好好學習.

原帖由 lazioman 於 09-7-26 20:29 發表

好,我會同亞仔你一起努力的,
你也要在學校好好學習.

努力加油!德福N班D老師好有水準你可以放心!我囡囡現在放暑假都經常起老師的名字,佢都好期待9月返學

係丫..我仔仔今個月都仲有返學,見佢玩得開心,又講到比我知佢點..但唔好期望可以講到好叻..但我已好滿足了. .

努力啦..

原帖由 saiwai 於 09-7-27 23:51 發表

努力加油!德福N班D老師好有水準你可以放心!我囡囡現在放暑假都經常起老師的名字,佢都好期待9月返學

fostermak:

請問你是否巳取回囡囡的學習評估?我只收到囝囝之前做的習作,老師話八月份才會通知我回學校提取,你是否也是一樣?如你巳收到評估,請問又有多少份呢?

MrsJCLee:
上次淨係收左習作+一本中文書+美勞,評估報估未有,祁老師話遲d再搵我去攞,其實妹妹響學校唔係好合作,佢好多野佢識做,但唔肯做或要人幫佢做,所以預左份報告唔會太好...

囝囝有冇掛住同學老師?

原帖由 MrsJCLee 於 09-8-4 09:53 發表
fostermak:

請問你是否巳取回囡囡的學習評估?我只收到囝囝之前做的習作,老師話八月份才會通知我回學校提取,你是否也是一樣?如你巳收到評估,請問又有多少份呢? ...
我家有三寶

家長日定於 8月15日 星期六,會唔會過左先再搵你地呢?..
我都唔知..我就一定係 8月15日 o個日先會有得攞評估啦...

係呢..你地近期點吖?..

原帖由 fostermak 於 09-8-5 01:29 發表
MrsJCLee:
上次淨係收左習作+一本中文書+美勞,評估報估未有,祁老師話遲d再搵我去攞,其實妹妹響學校唔係好合作,佢好多野佢識做,但唔肯做或要人幫佢做,所以預左份報告唔會太好...

囝囝有冇掛住同學老師?

...

fostermak:

原來你都未收到!無諗過會寫成點,只係諗老師唔會做新的評估,點解唔直接俾番舊的給我們??

囝囝無話掛住啲同學,不過,七月份返學時會話我知那一位同學無返好耐;同埋佢好期待返新學校,因為有校車坐,而且係讀K1(佢好羡慕讀K班,因為佢覺得係大個仔先會讀K班,以前佢不願意話比人聽自己讀Nursery,甚至有時會講自己係讀緊K1).

rabbitgirl:

老師無講過大概咩時間返去攞,只係話等電話.

我想我應該開始逐漸適應現在生活,盼望能使小朋友有一個開心愉快的童年,而唔係慘痛的童年(時時比我駡!).

MrsJCLee & rabbitgirl:

原來8月15日係家長日,但係我仲未收到老師電話...

妹妹病左成大半個月,終於好番,繼續做開心果,近派我地除左處理緊妹妹d壞脾氣,之前佢唔高興會打咬佢o既摯愛bb公仔,我地都教佢唔好恰bb公仔,唔好打bb,結果佢發忟唔忿氣會打自己或大喊大叫,爸爸呢幾日教佢學下控制自己o既情...

同埋每晚都開始同佢,仲有家姐睇oxford reading tree,我去圖書館借,一本得幾頁,有故事性,好快睇完,香港書局買唔抵,要成七十幾蚊,仲有玩連線123+ABC,玩貼紙簿,有時俾佢跟住d抹得甩字卡臨摹寫中文同英文,好明顯妹妹係大b,同埋有家姐行頭,學野真係快好多...
我家有三寶

唔會有慘痛童年的..有邊個小朋友唔想媽咪係身邊呢..

講兩句,話兩句,佢地唔會記得..但第三者/外人話佢地就一定會記得的..所以大可放心. ..

原帖由 MrsJCLee 於 09-8-5 11:46 發表
fostermak:

原來你都未收到!無諗過會寫成點,只係諗老師唔會做新的評估,點解唔直接俾番舊的給我們??

囝囝無話掛住啲同學,不過,七月份返學時會話我知那一位同學無返好耐;同埋佢好期待返新學校,因為有校車坐,而且係讀K1(佢好羡慕 ...

係..我都覺有個人行頭...細o個個叻好多..可以唔駛點理..主要都係理個大多 d...

原帖由 fostermak 於 09-8-5 14:16 發表

原來8月15日係家長日,但係我仲未收到老師電話...

妹妹病左成大半個月,終於好番,繼續做開心果,近派我地除左處理緊妹妹d壞脾氣,之前佢唔高興會打咬佢o既摯愛bb公仔,我地都教佢唔好恰bb公仔, ...

你地攞左評估未丫...應冇乜特別丫.....對嗎!...

原帖由 rabbitgirl 於 09-8-5 22:03 發表
係..我都覺有個人行頭...細o個個叻好多..可以唔駛點理..主要都係理個大多 d...

係呀,個幾張評估上次家長日我見過,無特別,只係梁老師話想見下我講下阿仔的情況,所以昨天找了她及取評估.

請問柏謙是否繼續讀德福?或是宣幼?

上次我拿了蔚妍媽媽電話,有機會找你們出來玩下.

其實份今年總評估報告跟上學期果份係咪一樣?

我尋日中午收到祁老師電話,通知我可以放工就去攞左妹妹上學期評估同下學的每月評估,講明剩係攞報告,唔會有乜野講,可能我黎緊唔再係德福家長,所以感覺上祁老師都冇以前咁殷勤,至少冇問候下妹妹近況...

MrsJCLee,聽你咁講,梁老師都幾好,想見下你講下阿仔情況...

原帖由 MrsJCLee 於 09-8-18 10:14 發表
係呀,個幾張評估上次家長日我見過,無特別,只係梁老師話想見下我講下阿仔的情況,所以昨天找了她及取評估.

上次我拿了蔚妍媽媽電話,有機會找你們出來玩下. ...
我家有三寶

係丫,你見的都是見過的..我地讀緊就多一個總評...都係冇乜特別!..

柏謙係繼續讀德福丫,升上 K 1 B ,宣幼都冇消息,我諗唔得啦...算啦...預左!..

係丫...蔚妍媽媽都打左比我同我講,因為佢搬屋,我同佢講佢搬定左先啦..噤就會約你同佢地出來玩下,小朋友都開心下..hoho...

原帖由 MrsJCLee 於 09-8-18 10:14 發表

上次我拿了蔚妍媽媽電話,有機會找你們出來玩下. ...
‹ 上一主題|下一主題