用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 Dr.T 在此 (Hello, Dr.T speaking... 續集)
樓主: Dr.T
go

Dr.T 在此 (Hello, Dr.T speaking... 續集) [複製鏈接]

Hi Dr. T,

你好 ! 小兒還有兩星期便2歲, 都幾百厭, 手腳唔停, 脾氣很大 (感覺佢好忟憎), 一發脾氣便在地上撼頭, 佢唔怕痛, 撼到腫哂瘀哂都照撼, 一係就咬人打人或搣人, 試過講.鬧.教.氹.打.都係冇改善. 平時到公園唔鍾意同其他小朋友玩, 最鍾意撘巴士睇巴士, 唔多理人(我曾經以為佢有自閉症, 因為佢好固執), 好似今日第一次帶佢返playgroup, 工人姐姐話佢完全唔肯一齊玩, 只顧自己周圍攪周圍走, 工人姐姐一制止佢, 佢即場撼頭落地兼大喊   走時導師說一同去洗手, 我仔唔肯, 工人姐姐捉佢去洗, 佢又即時撼頭....

我想問下佢係唔係行為/情緒有問題 ? 這方面可以做平詁/治療嗎 ?

p.s. 我仔還未識講野, 日頭只有工人姐姐湊, 今個月尾開始返學 (2歲班)

謝謝 !

...duplicate

[ 本文章最後由 catcat_22 於 08-7-15 15:11 編輯 ]

Dr. T

謝謝你的回覆, 現只好待他懂得說話, 再看如何處理, 因有做言語治療師的朋友看過他, 說他最少慢了半年, 等下個月去埋健康院睇下要唔要做評估.

thanks !

原文章由 Dr.T 於 08-7-16 18:54 發表
小朋友現時的表現似乎是由於言語能力未能將自己的意思完全表達(在歲多兩歲的孩子來說其實甚普遍),再加上有可能一直以來每次在問題行為(e.g.撼頭)出現後他便能得逞,故此更使他變本加厲,肆無忌憚地發脾氣,未必是(但當 ...
‹ 上一主題|下一主題