用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問【金文泰】的校風及學習風氣如何? ...
go

請問【金文泰】的校風及學習風氣如何? [複製鏈接]

原文章由 hehalady 於 08-1-5 09:42 發表
請告知,謝謝

hehalady:
香港中中一哥都要懷疑...放心啦...當然英文一科比較弱係事實(聽講現投放多一點資源去改善...應該一早向九龍之培大哥請教嘛!)
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

原文章由 hehalady 於 08-1-5 19:54 發表
七哥 )))

呢期小妹情緒低落呀 .... 唉 .... 重慘過自己選校升中 ....

亞仔唔爭氣,由 band 1 跌到 band 2 頭 .... 比著你,家住港島南區,你會點選呢↓

聖公會呂明才中學(英中)
聖公會鄧肇堅(英中)
香港仔浸信會呂明才書院( ...

hehalady:
港島南區風光如畫,住就冇得彈...不過講到升中就頭癢!
1)仔仔跌到band2代表佢有能力只是一時失手...上到中學應該會再開竅!
2)讀書只講校風+個人努力...校風良好個個都可以埋頭苦幹冇人搔擾你、個人努力band2中學一樣可出狀元(反而支援仲多...你睇官塘福建就知!)
3)自行分配學位...所有中學都會收高一班(如英中收精英、band2中學望band1生...)...所以囝囝情況並不樂觀!
4)既然一鳥在手(浸呂有人好做官,應該十拿八穩!),何必再冒險(自行分配唔得...大抽獎都唔知會唔會派到兩間“日月”中學去?)

以上完全是之個人睇法,僅供參考!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

原文章由 hehalady 於 08-1-6 00:01 發表
此言差矣 .....

小妹自命清高,絕無想過靠人事入局之意,事關求人不如求己 ... 如以人事關係入局,將來路途定必壓力重重 ... 小妹已作打算,如派位不理想,選擇『培橋』亦屬一出路

只因人心不足,雖云『 ...

hehalady
祝好運!
‹ 上一主題|下一主題