用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 買琴
go

買琴 [複製鏈接]

我想問吓買二手琴要注意d乜?
家用or琴行好些?
若二萬蚊到,請比d意見!
   0    0    0    0

簽名被屏蔽

買琴

原文章由 ming2 於 08-1-4 22:31 發表

可以直接同一手用家買就緊係好過去琴行/倉買啦....風險冇咁高呀嘛( 去琴倉買怕會買到d翻新琴呀..)

二萬蚊買二手琴可以有好多選擇,可以買到十零年0既U1又或者買到幾年0既高model korea琴.

就算係新琴都可以買到Ka ...

想請問二萬蚊可以買到Kawai什麼model?可以用到幾多級?

簽名被屏蔽

回覆 #1 ming2 的文章

ming2
謝謝你的回覆!
我想問U1,可否用到八級?歐洲琴or日本琴好?

唔係好得!最少都u3啦,但kawai d 聲grand D。
原文章由 Kwok 於 08-1-15 00:32 發表
ming2
謝謝你的回覆!
我想問U1,可否用到八級?歐洲琴or日本琴好?

簽名被屏蔽

Ming2,
我想請教你,我個仔只得四歲,學琴已有大半年,最近有人話有部二手
Karl Muller 鋼琴可賣給我,叫價6000元,話用左數年,你可否比些意見我呢?Karl Muller的質素如何?唔該晒!!
原文章由 ming2 於 08-1-15 23:02 發表

Kwok

正如我之前個post所講,要求唔高KX21一樣可以用到八級,更何況係一隻U1(我指新琴,二手琴太多因素影響個質素,所以好難比較)...我成日都同人講我自己都係用大陸Hero琴用到八級之後先轉日本琴,廿幾年前用大陸琴都 ...

簽名被屏蔽

Hello Ming 2,

你好呀 !
我個女4歲現正學鋼琴, 想買個二手琴比佢o 請問應該買咩型號
arm佢用o  同埋我完全係鋼琴白痴咁我買二手琴都唔識試d琴音好唔好咁點算呀?

同埋想問多一條問題, 個女學琴我有冇需要坐在旁邊睇住佢學 o

煩請解答

Many thanks

唔該晒,Ming2,其實我同pearjadema都有相同問題,想平平地買二手琴,但又自己又唔識彈琴, 唔知點叫手感好

我囝囝次次練琴我都要坐在旁邊,篤住佢,不過佢會叫我坐响後面,好似觀眾咁聽佢彈

原文章由 hinhinmami 於 08-1-17 16:35 發表
唔該晒,Ming2,其實我同pearjadema都有相同問題,想平平地買二手琴,但又自己又唔識彈琴, 唔知點叫手感好

我囝囝次次練琴我都要坐在旁邊,篤住佢,不過佢會叫我坐响後面,好似觀眾咁聽佢彈 ...

其實arm arm開始學琴,平平地二手就最好~一陣小朋友話唔學就真係喊到唔識收聲,二手琴日本琴係好選擇,琴鍵輕身D(2000年打後),kawaii同yamaha都好好~

我小朋友練好先肯俾人聽=.=""平時練琴就閉關的...

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

原文章由 hinhinmami 於 08-1-16 13:46 發表
Ming2,
我想請教你,我個仔只得四歲,學琴已有大半年,最近有人話有部二手
Karl Muller 鋼琴可賣給我,叫價6000元,話用左數年,你可否比些意見我呢?Karl Muller的質素如何?唔該晒!!
...

hinhinmami,
你仔仔是自己在琴行學的嗎?他有興趣嗎?
如我無記錯,你好像和我同區的(你無用仔仔的相做大頭相,我怕認錯人 ),你在哪兒學?我仔仔們剛開始學幼兒音樂班.
[

Maggie3493:
無錯,我地是同區,以前在其他討論區交談過呢!我囝囝在柏斯琴行學,初初是兒童鋼琴班,一班兩三個小朋友,依家已升級單對單跟老師學,佢都對彈琴有興趣架,所以味想買部二手琴lor!你對孖仔係邊樹學呀?
原文章由 Maggie3493 於 08-1-18 00:20 發表

hinhinmami,
你仔仔是自己在琴行學的嗎?他有興趣嗎?
如我無記錯,你好像和我同區的(你無用仔仔的相做大頭相,我怕認錯人 ),你在哪兒學?我仔仔們剛開始學幼兒音樂班. ...

原文章由 hinhinmami 於 08-1-18 09:16 發表
Maggie3493:
無錯,我地是同區,以前在其他討論區交談過呢!我囝囝在柏斯琴行學,初初是兒童鋼琴班,一班兩三個小朋友,依家已升級單對單跟老師學,佢都對彈琴有興趣架,所以味想買部二手琴lor!你對孖仔係邊樹學呀?

...

好彩無認錯人:)輕井澤好玩嗎?
柏斯是否海柏那間?我仔仔在馬鞍山中心的匯揚學緊幼兒音樂,兩兄弟一班,接觸下音樂.因為他們好怕醜,好在琴行的姐姐好nice,好識"乙水"小朋友,他們才可開始.你仔仔好o力,我想我那兩個未必會那麼有心機,有耐性.
[

Hi, ming2,

柏斯推介既全新TOYAMA TX-125P, OK嘛?  請指教!

OnHo

原文章由 ming2 於 08-1-17 18:53 發表

hinhinmami

點先叫手感好呀..我就唔會揀太鬆太輕手0既touching lor..因為咁樣小朋友係好難練到個手指力度控制架...但又唔好一味要重手喎...最緊要係睇重手少少得黎,個琴鍵0既反彈又快0既,咁就唔錯架啦..

你小朋 ...

簽名被屏蔽

ming2,

想問吓你的專業意見

我仔仔快5歲,現在都開始學琴. 妹妹大d都會學. 我想買琴, 但係唔知買邊種好 期實初學琴好唔好買'數碼琴'? budget我地可以去到4萬,老公話想買yamaha u1, 學到8級, 我自己唔熟, 請指教. 又如唔買u1, 有物選擇. likely 我地會係'通利'買.

thanks

原文章由 ming2 於 08-1-18 11:46 發表

OnHo

收到你pm,已經覆左你啦...

柏斯d琴質素麻麻架咋...anyway, you check pm la
‹ 上一主題|下一主題