用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 41區的家長, 你們會如何排位呢?
樓主: KY
go

41區的家長, 你們會如何排位呢? [複製鏈接]

原文章由 bbq71 於 08-1-5 10:26 發表
Uncle-Dos,

頭3志願係咪填响乙部呀,甲部1st我想填番喇沙,而2nd & 3rd就唔填,對嗎  

如果你一心只想"喇沙"  (男生)
甲部
1. 喇沙   2. (唔填)  3. (唔填)
乙部
1. 喇沙   2..... 3.... 4... 5... 6.........30.

如果你一心只想"瑪利諾"  (女生)
甲部
1. 瑪利諾   2. (唔填)  3. (唔填)
乙部
1. 瑪利諾   2..... 3.... 4... 5... 6.........30.
Regards,
Uncle-DOS
親子升學專欄作家, 升學教育顧問
Uncle-DOS 《升小攻略》專欄

以上填法, 亦方便將來叩門
Regards,
Uncle-DOS

係, 聖言真係超正, 不過我係兩個囡. 我係41網基華校友, 如你地係我會選抽李兆強, 定入基華?  

原文章由 wasabb 於 08-1-5 01:51 發表
見習爸爸 :

又會無意中响度見到你,我都覺得李兆強好好,兩間中一派位都非常好,而德田果間派得好少少,我都係李兆強畢業生,當年我個班唔係好讀書果啲同學仔都派到聖言,真係講到唔信呀。

Wasabb

...
~easybring~

外娚女今年K2, 唔係今年填form, 佢住九龍城衙前衛道, 究竟係唔係41校網呢?  請問點CHECK校網??  可指教嗎

原文章由 easybring 於 08-1-7 18:33 發表
係, 聖言真係超正, 不過我係兩個囡. 我係41網基華校友, 如你地係我會選抽李兆強, 定入基華?  

你同我今年環境一樣, 我因對官塘區中學冇咁大興趣(不喜勿插).所以選了基華. 最後好彩抽中(20分). 而我小女的同學及朋友仔選李兆強(2間), 大部份都吾中.(我估15分).

PS.41網基華前身是基華下午校.

基華個中學網靚D

原文章由 peipeibb 於 08-1-8 11:11 發表
外娚女今年K2, 唔係今年填form, 佢住九龍城衙前衛道, 究竟係唔係41校網呢?  請問點CHECK校網??  可指教嗎

九龍城衙前衛道 is 41校網
check here:
http://www.edb.gov.hk/index.aspx?langno=2&nodeID=1505

今年好似與上年唔同, 可能只得41校網的11間學校選擇了. 難道教育局想局本區生入讀埋本區餘下的魚腩學校
Regards,
Uncle-DOS

丈夫是華德下午校畢業,但佢讀書很渣,我沒有想過佢以前的學校是很好的.

我們在2年前搬到屯門居住,當時沒有想到小學的問題,現在女兒
2010年要升小一,在屯門區好的小學大多是操練式的, 不太合適囡囡, 加上怕派位派到去一些二三綫的學校.

如於首輪有20分, 是否有較大把握入到華德? 而首輪是否無須睇住址?

另要考慮交通問題, 請問在哪裏查詢到校車路線?thanks.
如搬家的話, 在校附近好像沒有很多住宅, 新的樓宇售價又勁貴, 樓價又升了咁多:cry:

原文章由 sophyma 於 08-1-13 20:07 發表
如於首輪有20分, 是否有較大把握入到華德? 而首輪是否無須睇住址?

This year "Yr08-P1", 100% enter.    無須睇住址

另要考慮交通問題, 請問在哪裏查詢到校車路線?thanks.

Call school for detail.

如搬家的話, 在校附近好像沒有很多住宅, 新的樓宇售價又勁貴, 樓價又升了咁多

It is true.   I am looking into it for coming six months.
Regards,
Uncle-DOS

YES, 下午校, 我都覺我個囡好lucky, 我間小學又會搬去果到?!

原文章由 simonkawah 於 08-1-8 15:35 發表

你同我今年環境一樣, 我因對官塘區中學冇咁大興趣(不喜勿插).所以選了基華. 最後好彩抽中(20分). 而我小女的同學及朋友仔選李兆強(2間), 大部份都吾中.(我估15分).

PS.41網基華前身是基華下午校. ...

[ 本文章最後由 easybring 於 08-1-14 11:47 編輯 ]
~easybring~

原文章由 Uncle-DOS 於 08-1-14 08:48 發表

This year "Yr08-P1", 100% enter.    無須睇住址
Call school for detail.

It is true.   I am looking into it for coming six months.

嘩!有100%, 到囡囡那年可能都有80% wor, 如真的想讀華德, 就要諗定搬家的問題了.

我今天致電學校查詢校車路線, 東至將軍澳, 西至深水埗, 雖然我知道有小朋友由屯門搭車出kowloon再轉校車上學, 但我唔想囡囡
kam辛苦.

你有校車到都可以不必搬家啦, ocean shores樓下是mtr, 超方便呀, 又係新鴻基樓, 買嘢行去彩明苑都唔算遠呀.
kowloon city有同樣質數的屋苑不多,
如: sky tower, grandwaterfront都吊腳.

而位於九龍城的樂善堂小學,在自行收生階段僅錄取了4人,屬收生最少的學校之一,殺校的陰霾仍未消散。該校校長周海傑指,該校近年在自行收生階段均只收到 10份左右的申請表,「在自行收生階段,個個學生都湧去名校報名,所以其他二線學校報名的人數一定會較少。」他謂,該校雖不是最受歡迎的名校之列,但在統一派位階段一向受家長歡迎,「統一派位選擇我地學校的人都唔少,所以我地過往都開到2班小一。」他指明年適齡升小一人數雖減少,但由於每班開班人數減少2 人,故相信仍能開2班小一。
(source:文匯報)
Regards,
Uncle-DOS

2008年度小一入學統一派位41區額外外區選校名單
4302 福德學校 (S)
4306 孔教學院大成小學 (S)
4307 聖公會基德小學 (S)
4308 天主教溥仁學校 (P) (S)
Regards,
Uncle-DOS

今年08年小一自己派位41校網學額全滿, 現只剩樂善堂和耀山有大量學額.
Regards,
Uncle-DOS

统一派位,收左信la。

見習爸爸,

多謝報料,但我未收到信呀!

Wasabb

原文章由 見習爸爸 於 08-1-16 17:17 發表
统一派位,收左信la。

原文章由 wasabb 於 08-1-16 17:46 發表
見習爸爸,

多謝報料,但我未收到信呀!

Wasabb

hi!
又俾你捉度tim!

見習爸爸,

我都收到信啦,但我唸都係得個'抽' 字,好彩我哋都有籌碼在手啫,如果唔係就有排

Wasabb

原文章由 見習爸爸 於 08-1-16 17:49 發表

hi!
又俾你捉度tim!

Hi CMMANDY

Where can we check 基華個中學網? Please advise. Thanks very much.

原文章由 CMMANDY 於 08-1-8 16:48 發表
基華個中學網靚D
‹ 上一主題|下一主題