用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 08入讀九龍塘基華小朋友是否全部20分入到 ...
go

08入讀九龍塘基華小朋友是否全部20分入到 [複製鏈接]

如題
請大家分享及對這校有何祈望
   0    0    0    0

我識人20分都入唔到!今年必收生都佔左一半位!:-|

上年我朋友15分都入到

原文章由 kpwong 於 07-12-15 12:26 發表
如題
請大家分享及對這校有何祈望

小女20分入了該校,我絕對該校有信心,因小女是我所有親戚中第8個入讀,其中6個都入到香港的大學.

想知這校會上什麼中學? 有什麼優勢呢?
課程會否好淺?

原文章由 simonkawah 於 07-12-16 20:49 發表

小女20分入了該校,我絕對該校有信心,因小女是我所有親戚中第8個入讀,其中6個都入到香港的大學.

該校會上什麼中學可上該校網頁,不過我相信
喺未來幾年他升中派位還會改善。因為該校有機會喺九龍塘名校網辦學,一定會將自己的學校質素提升。所以我都幫我個仔報讀呢間學校,佢都係20分入到。

simonkawah

我想問你d親戚既仔女當時小六畢業後報了邊間中學?另外,你自己有冇幫你女女報其他直資或私校?

回覆 #4 simonkawah 的文章

simonkawah師兄,

恭喜你囡囡成功入讀基華

我上星期在禾輋踫到梁淑貞老師(現在的梁主任),她還會叫我的名字,真開心,話晒小學畢業也是廿多年前的事

原文章由 kpwong 於 07-12-17 22:23 發表
simonkawah

我想問你d親戚既仔女當時小六畢業後報了邊間中學?另外,你自己有冇幫你女女報其他直資或私校?

我自己就英華,其他有龍官,彩天,何明華銀禧,不過全是彩虹年代.
我勁喜歡基華那上堂氣氛.同埋d老師好有Heart.

直資或私校?吾Consider ,除左有一條龍之外,吾係咁吸引,冇人知6年後Band 1會change Band 幾.我情願用d學費俾亞女學多d野或補習班好過.

[ 本文章最後由 simonkawah 於 07-12-18 11:47 編輯 ]

原文章由 肥嘟媽 於 07-12-18 00:11 發表
simonkawah師兄,

恭喜你囡囡成功入讀基華

我上星期在禾輋踫到梁淑貞老師(現在的梁主任),她還會叫我的名字,真開心,話晒小學畢業也是廿多年前的事 ...

多謝小師妹.我去註冊時見到潘主任,她吾記得我

simonkawah
基華上堂氣氛係點樣架? 可否講多d現時的情况, 如升中派位如何, band 1 率幾多? 唔該晒!

原文章由 simonkawah 於 07-12-18 11:35 發表

我自己就英華,其他有龍官,彩天,何明華銀禧,不過全是彩虹年代.
我勁喜歡.同埋d老師好有Heart.

直資或私校?吾Consider ,除左有一條龍之外,吾係咁吸引,冇人知6年後Band 1會change Band 幾.我情願用d學 ...

原文章由 YYJC 於 07-12-20 23:25 發表
simonkawah
基華上堂氣氛係點樣架? 可否講多d現時的情况, 如升中派位如何, band 1 率幾多? 唔該晒!

5/JAN/2008是基華(九龍塘)的開放日.0930-1200 and 1400-1600.網友可往參觀了解.

我覺得老師們對學生比較公平.無咁多有色眼鏡.
‹ 上一主題|下一主題