用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如何選擇呢 : St. Cat vs 屋村幼稚園
樓主: LLPaPa
go

如何選擇呢 : St. Cat vs 屋村幼稚園 [複製鏈接]

我首先多謝大家既寶貴意見.

原文章由 **芳芳** 於 07-12-11 14:26 發表
SC 都幾出名多功課, 壓力都幾大.  父母都一定要幫手.   
原文章由 DarrenKennice 於 07-12-11 17:17 發表
同意, 唔好以為st. cat係活動教學=少功課
我小朋友現讀k3, 功課量都幾多, 而且要常常溫習, 都幾忙碌, 否則張成績表會冇咁靚架!
而且並唔係我一個覺得, 而係好多家長都覺得, st. cat由k2開始功課量就不停增加, 有好多功課都需要父母幫手架 !

芳芳, DarrenKennice:
父母幫手是冇問題, 重可以增加親子時間.
請問 K1, K2 & K3 有幾多功課, 同埋有冇測驗考試呢?

原文章由 homa17 於 07-12-11 18:15 發表
St.Cat都收咗我個仔上午班,不過應該唔會讀,因為實在太多學生了,學費+車費好貴.當初都係人報我報,沒有認真考慮自己的經濟情況,我有兩個小朋友,如果都俾佢哋讀咁貴,會十分吃力.我諗會省下的錢俾佢學其他嘢.

我暫時只得一名, 所以財政上都可以比得起, 如果兩個小朋友都讀就真係好貴.
你既煩惱重大過我, 多D搵人傾吓.

原文章由 Isaac_Ma 於 07-12-11 19:13 發表
我覺得睇你aim at "mud"野,如果你tend to 比小朋友張來參加派位,如非派得唔好都唔會考私小or DDS 咁我覺得近屋企好D,你慳番嗰D $可以比小朋友讀其他興趣班or 補習班。
但如果你 aim at DDS or 私小,唔唸住抽獎,咁SC個名始終响D,張來考小學的時候可能有DD Jet so。
原文章由 cpcog 於 07-12-11 22:35 發表
If you want your kid to be happy, I think the one close to your home is alright.
It depends on what you want for your kids.
原文章由 Blues 於 07-12-11 23:51 發表
普通學校都會出好學生, 名校都會出差學生。 最重要是子女的本質和資質,再加上父母的幫助。

不是要入名小學, 只要是中中間間既小學, 我們都會滿意, 不過大抽獎結是不可能知道的.
所以我唸只要財政上有小小能力既家長, 都會報私立/直資小學 + 大抽獎, 不會只靠大抽獎來決定小朋友既前途.

[ 本文章最後由 LLPaPa 於 07-12-12 09:29 編輯 ]

我首先多謝大家既寶貴意見.

原文章由 graceshumwy 於 07-12-12 00:22 發表
LLPaPa
比我選我會選st. cat囉, 此終一分錢一分貨啦, 佢貴係人都知, 但你都想佢讀得好d, 第時升小學唔會咁辛苦, 同埋去考學校都優勝好多啦.
屋村學校第時派都係派屋村小學, 你嗰區如果有好好0既學校就話啫, 唔係第時你可能後悔點解以前唔比佢讀好d, 就算比佢派到好學校, 如果到時程度追唔上咪又係煩, 自細比佢有個讀書學習感覺唔好咩? 小朋友係你比咩佢, 佢就係咩...如果佢輕鬆咗三年, 到小學要佢做咁多功課時, 佢到時就知咩係辛苦喇. 打好個底一定會好d架.

我會考慮你既意見. 多謝!!

原文章由 siumanmama 於 07-12-12 00:37 發表
There are also some good kindergartens in Shatin area:
eg. HK Pre-school in Fotan & Boxerhill in Ma On Shan.

HK Pre-school 係上年找N班時覺得遠同感覺不是太好, 要搭校車因離火車站有10分鐘路程, 所以上年都冇報. Ma On Shan 重遠過出九龍, 所以不會考慮.

原文章由 RebeccaChan 於 07-12-12 02:49 發表
我覺得你已比左答案自己
St.Cat你列左o甘多唔好!
如果你諗住你小朋友將來升番私小/九龍塘附近小學梗係去St.Cat
如果小學响番屋企附近無謂去到o甘遠

咁又唔係, 因為好處個2點正是好多父母(包括我們)覺得好重要 (1. 名校 : 考小學有優勢.  2. 英文應該好好多), 我們先覺得苦惱. 不是要入名小學, 只要是中中間間既小學, 我們都會滿意, 不過大抽獎結是不可能知道的. 我唸只要財政上有小小能力既家長, 都會報私立/直資小學 + 大抽獎, 不會只靠大抽獎來決定小朋友既前途, 所以讀名校幼稚園我想都有小小優勢.

St. cat 响k1時其實都唔多功課, 只响下學期有啲連線功課, 只需要認吓字就可以了, 但到咗k2分別會比較大啲, 開始每日都會有兩樣功課, 同埋都需要溫習, 因為小朋友好善忘, 到k3起碼每天都有3樣功課, 如果放假前夕會更多, 可達至5-6樣, 定期會有assessment, 分別由中文老師及英文老師(外籍老師)單對單問學生, 表現會影响其成績表 , 若本人有講錯, 請其他st. cat mom 更正。

不過您亦要了解小朋友的興趣及能力, "因材施教"才是大道理.:idea: :idea: :idea:
[size=large]祝大家都有個肥肥白白健健康康既BB!!!3/3 = 3.4kg4/4 = 4.7kg6/5 = 5.97kg6/6 = 6.99kg6/8 = 8.2kg
沒有難教的孩子
只有懶惰的父母

其實學校假期對您地有幾大影響呀 ?  工餘時間多嗎 ?

我估您地可能留意st cat d 上課及課外活動時間, 如興趣班等.  可能唔可以日日搭校巴.  有時都要有人接.   另外, 下午有人煮飯比嗎 ?  佢係家可以做d乜 ?  有人照顧嗎 ?  要否安排d活動比佢呢 ?

您個case, 其實屋村學校, 對大人就係錢同時間及習慣...  平d, 少d需要請假, 及大家不想改變早已習慣的生活時間表...

對小朋友, 係初期我估, 一個熟識的環境, 一群親切的朋友...  佢地真係會比較開心....  但以上的係其他學校一個月後都應該一樣...

3 年後 ...  佢地要出去靠自己實力搵學校...  st cat 無疑字面上係睇高d...  不過屋村學校加上父母加倍照顧...  未必一定差d...  咁即係代表如果選屋村學校課外活動就特別重要...  亦代表屋村學校的全日班未必係一個好大的好處...

功課壓力: 如果您地真係想自己搵d 好好既小學...  其實最終個壓力來源就係我地d父母... 如果唔係... 大家都使煩啦!

其實間間學校d功課多少, 都睇家長點安排時間表比小朋友跟...  如果學校冇功課, 我估大家都會好自然的買d返來...  太多, 大多數只係大家冇時間陪佢做的藉口...

依家2歲, 的確難教...  4歲後會好d嗎 ?  父母的責任不可能全部交給學校...

我地自己原本都有打算比囡囡讀屋村學校, 因佢同一間好的小學有關係 (好似 +5 分 定 10 分).  不過計算過後, 已經取消考慮.  跟住我地又考慮kv, st cat, ts, ...  好多好多的名校...  最後現在我地會比囡囡讀lh.  因我地比較想佢自由d, 開心d, 英文同國語好d,  其實st cat 都係好好... 不過我地想囡囡多d聽同講...  kv好似好深, 我覺得係短短幾個鐘, 佢可以吸收幾多呀 ?  課堂太深根本冇用...  功課咁多...  想佢冇其他娛樂嗎 ???  適中的學校程度加上合適的課後活動已可...     祟真係我地比較想佢讀的, 不過佢唔收.... :(

其實我地同大家一樣為左囡囡選學校已經煩左好長時間, 我地做左個表去比較...   我地又去問x丞責, ...  加上bk各位媽媽爸爸的意見...  幾十樣野去比...  最後我地發現重點根本只得一個...  就係囡囡會學到佢應該基本一定要學的, 我地要相對的付出時間同精神, 佢會讀得開心但又不會失去佢的權利 (兒童的遊戲權)...

llpapa 每個人都係唔同...  最重要係您比到您bb您認為所最合適的...  我估要搵最好的的確係好難好難好難...  始終各有長短...

每個父母都想俾最好既d 小朋友, 不過點先叫"最好", 一個好大既課題了!!!

程度深既學校是否"最好"??? 確實好值得深思.....程度可能較淺, 但德育教育較好, 或可啟發小朋友既思考, 又是否更重要呢???

:idea: :idea: :idea:
[size=large]祝大家都有個肥肥白白健健康康既BB!!!3/3 = 3.4kg4/4 = 4.7kg6/5 = 5.97kg6/6 = 6.99kg6/8 = 8.2kg
沒有難教的孩子
只有懶惰的父母

多謝各位比噤多寶貴既意見!!
我們會係明天去SC比留位費先, 比多幾個月我們自己考慮考慮!!

Which kindergarten you should choose really depends on your kid's personality. If your child is independent, then you can choose St. Cat. But if your child is dependent and needs more care from teachers, then the estate kindergarten is better. I think it's not the most important to consider whether the kindergarten can lead your child to a good primary school at this stage. I think it's very important to maintain the kid's learning motivation at kindergarten.

原文章由 wianlee 於 07-12-15 17:37 發表
Which kindergarten you should choose really depends on your kid's personality. If your child is independent, then you can choose St. Cat. But if your child is dependent and needs more care from teache ...

I agree. And what training you want to give to your child will also interfere the choice. Of course, you have to give enough support to him.

St.Cat..

原文章由 IWAT 於 07-12-12 16:46 發表
其實學校假期對您地有幾大影響呀 ?  工餘時間多嗎 ?

我估您地可能留意st cat d 上課及課外活動時間, 如興趣班等.  可能唔可以日日搭校巴.  有時都要有人接.   另外, 下午有人煮飯比嗎 ?  佢係家可以做d乜 ?  有人照 ...

Hi IWAT
好同意你的講法。
我想問點解你鍾意崇真? 另外,什錦是lh? 你覺得lh怎樣?
Thanks, 大隻妙媽媽

http://www.learninghabitat.org/cn/

lh = Learning Habitat  學之園幼稚園

原文章由 ArK 於 08-2-22 17:02 發表
http://www.learninghabitat.org/cn/

lh = Learning Habitat  學之園幼稚園

Thanks Ark
想多問個問題-請問入小學最高有幾多分?是怎樣計算? 因看見講到"首名子女有5分", 有宗教有5分... 等等

Thanks again, 大隻妙媽媽

我都正為選校而煩惱,睇完呢個TOPIC比我有D STIMULATION。
謝謝各位

屋村學校...點講....(may be part of it)
好多Big Month, 有D Sea Lion 講野大大聲...
粗ロ離遠都聽到...

我有個朋友, 20多年前St. Cat畢業.
佢真系Smart & her English is very good, 佢媽媽都建議我仔仔(8 months old at this moment) 考St. Cat.
請問學費, 什費約多少?
點樣容易D考入去? 讀N1 or Playgroup, 會唔會易入D? 要唔要住附近(i will rent or buy a house nearby if needed)? 希望仔仔讀完St. Cat 可以考英華等中小學...

push, push, please advise

I also used to struggle between local kindergarten and famous kindergarten in Kowloon Tong for my younger son.
I finally decided to let him study in the local kindergarten as the long distance is my main concern. I think it is too harsh and dangerous for a 3 years old kid to travel long distance to school every day...I live in Tuen Mun.

Besides, my elder daughter also studied in the same local kindergarten and she was accepted by 8 private or DSS schools. she will attend her P.1 in a DSS school in Kowloon in the coming September.

So, I think local kindergarten can also provide good training for kids and kids from famous didn't mean that they can enter to good primary school.

kid's performance in the interviews would be the most importance factor.

原文章由 LLPaPa 於 07-12-11 09:53 發表
bb現在讀一間屋村幼稚園N上午班, 下年k1就一定要讀全日班. bb現在讀得開心, 我們都覺得bb係到讀, 可以開開心心渡過幼稚園.
我們只考了一間私立幼稚園St. Cat, 原本只是抱著人考我又考, 考完都諗往唔收, 但現在收了上 ...

你的煩惱正正係我兩年前的煩惱, 也係我上年的煩惱.
其實無論你最後作出什麼選擇, 記得係不用後悔, 因為無論係邊個選擇, 你都已為你小朋友考慮到最好的了, 不要向後回頭望就是了.

我的小朋友在一間好有愛心的全日幼兒園讀, 佢在幼兒園都讀得好開心, k1考入了sc, 我問佢轉校好唔好, 佢適應ok, 轉了sc都讀得好開心, 完全無適應上的問題, 我當時住馬鞍山. 所以距離上如果安排到, 我都覺得唔係問題. 最大的障礙反而是我老公, 因為佢唔贊成小朋友咁細個要出到九龍塘讀所謂名校.

但後來我有了第二名小朋友, 因為照顧上的問題, 我想我的囝囝返全日班. 我又讓我的小朋友轉返屋企附近的讀全日班, 但這次我選擇了有外藉老師的學校.

我可以話我的選擇有利有弊.

我其中有個原因選sc, 就正正佢大家所說, 好多人想入都入唔到, 而且當我如果覺得唔適合的話, 轉走容易, 還有個原因是我打算搬家.
的確由sc轉去其他學校係容易好多, 不過你預左多數學校都會問點解要轉. 而讀過佢的k1, 的確k1係唔深的, 而亦覺得佢有一套好的教學系統, 令小朋友學習容易吸收, 我轉離sc後, 我仔所讀的學校都係較深的, 不過我比較下, 我都比較喜歡sc個套教法. 而且佢由返半日, 轉返返全日, 適應上有點困難, 佢成個幾月先適應到. 又成日唔開心話要返九龍塘學校. 但當適應了後, 再問佢鍾意邊間多d, 佢就話鍾意現在學校多d.

不過經濟亦可能要考慮下, 因為連埋車費, 真係貴好多, 我現在個仔返全日, 又在學校學埋課外活動, 我無需擔心佢課外活動的接送, 這對我來說又真係輕鬆好多的.

還有是全日班在學校做晒功課, 回家我只係同佢玩和溫習, 又的確係另一好處. 但我仔如在家做功課, 就慢幾拍.  

每個小朋友和每個家庭情況唔一樣的, 你兩公婆商量下邊樣野在你們心目中最緊要的, 如是考好的小學, 我都相信sc係有利d; 如係照顧上輕鬆d, 相信係讀返原本的學校. 最後都係個句, 不需要後悔, 選定了就勇往直前, 人生有太多的決擇係難以取捨的, 這只是第一關, 考慮是要的, 你list晒優點缺點之外, 可以在你認為重要的因素再加比重, 最後再決定如何選擇.

祝你的小朋友健康愉快!

Hi little-pig,

Can you tell me which kindergarten are your daughter studied?  I original decided to let my daughter to study a famous kindergarten which many mothers want to let your daughter to study at this dindergarten at Kowloon, but I have seen something that are happen.  The school bus driver brought six children by himself across the road and board at the road.  I told to the teacher, but she told me that they have many school bus, sometimes maybe board the school bus at the road at the opposite side.  Thus, I give up the seat.  Because I think safety is most important.  

Do your daughter join other activities beside studying at her dindergartan?  Can you share with me?

原文章由 little-pig 於 08-5-23 11:46 發表
I also used to struggle between local kindergarten and famous kindergarten in Kowloon Tong for my younger son.
I finally decided to let him study in the local kindergarten as the long distance is my  ...

[ 本文章最後由 happy188 於 08-7-1 20:07 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題