用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇為咗入播道小學而舖路既家長?
go

有冇為咗入播道小學而舖路既家長? [複製鏈接]

YOU MEAN TKO 播道????

我唔會響 TKO 讀呀, 因為太多新生兒, 我應為於 TKO 大抽獎 = 搵自己笨, 未必抽到好小學, 再者, TKO 的好津小, 我只知宣基一間, 就算黃永樹 & 馮晴都好多人揀, 但我都感覺一般. 所以我出去讀幼稚園, 再考私小/直資. 但播道比較新, 不過個校長很好 (有 FRIEND 聽左簡介會)

芷欣媽媽

去九龍塘都唔遠呀,搭mtr都係35mins, 可能我又自己接送,所以都ok

你指播道越來越難入? 係咪因為出生率高左呀?

我覺得, 你唔出去讀, 都要於 tko 讀 d 比較有競爭力既 kinder 先會對考直資有著數.

我個人認為, 德寶都ok, commercial 得來都算係咁. 佢幾深的.

有好多人話比華利好,但太吊腳了. 綠茵 & 翠茵我就冇意見.

響其他 topic 睇到你女女都 in 左唔小 kinder. 你既首選係cannan, 都 ok 啦, 靈糧堂都唔錯吖.

芷茵媽媽

唉, 我仔仔都係呀, 讀德寶國際班, 很後悔~~~ 國際班 = 唱遊班

初初返學都有唱下學校 d 歌, 而家冇lu, d 書又淺, 教 a~m 歲半已經識啦, 其他教shape & color 又係已經識晒, math教 numbers only......總之我報local班. 我覺得常規會做得好 d.

個人覺得, cannan & 靈糧都 better than tko 區內幼稚園. 除非極唔想囡囡搭車, 如想考播道 (見你地話好難考 & 多人爭) 咁就要另外報 d course, e.g. kumon, 英文/數學班去強化下....

原文章由 芷欣mama 於 07-12-5 00:32 發表

我係working ma, so 囡囡一定要坐校車, 我又唔想.

係呀, 出生率高之外, 播道都開咗有幾年既時間, 口碑越來越好, 我見今年都有好多小朋友考唔到. 所以有d驚.

咁你覺得迦南同靈糧夠競爭力嗎? 囡囡依家讀緊綠茵國際 ...

暫時8成會讀 kv 啦. 因為我另一間有 offer 係 york, 太貴了, 讀唔起.

你都好吖, 如果協恩 & 培正有offer你會揀邊間?

原文章由 cannie 於 07-12-7 12:37 發表
moonychan,

I live in TKO also, my girl are accepted by kv & sc,
I'm waiting for the result of heep yunn & pui ching.

I saw the other topics that your boy is accepted by
kv also, what's yr final deci ...

我寄左 cheque 喇, 仲連埋 wait am 信.

你之前有冇留邊間既位呀? 如果冇, 留 kv 等協恩 / 培正會唔會穩陣 d 呢?

嗚, 我個仔返左 nursery 國際班, 反而英文卜講小左好多呀......

其實佢由new born 都係由工人湊, 所以頭2年都英文為主, 就係因為咁, 先揀國際班, 想佢易適應, 後來我覺得工人超縱個仔, 攪到好難湊, 又戒唔到奶咀又戒唔到片, 所以決定自己湊.

哈, 自己湊第2日已經戒左奶咀, 所以真係自己湊好 d.

講返英文, 我好多 friend 都提點我, 要我教仔仔中文, 因為唔會揀國際學校上, 始終母語都好重要, 同埋小朋友情緒會好d, 因為唔會混淆, 除非我全英文湊佢, 但我都唔係叻, 所以接受朋友意見, 同個仔講多左中文, 哈, 佢中文pick up 得好快, 中英文認字記性好好, 但英文oral明顯係差左, even 佢有外藉老師教. 不過算了, 當佢返 playgroup啦.....我只係想講唔好靠外藉老師呀, 自己同佢講英文會事半功倍.

cannie

咁你 1st choice 係邊間呀?

keroro_him

我好小行到咁入, 想問下, 播道中小學都響同一area???

可能因為播道都係新, 所以頭幾年唔係太多人考, 而家有學生讀緊, 咁佢地又開簡介會, 而 D 學生又有細佬妹 (唔知直資有冇話先收 D 有哥哥姐姐讀緊既呢) 一個傳一個, 個個話好, 咪越來越多人考囉.

ST. ANDREW 出名淺, 但都唔怕, 因為有學卷, 將 D 錢留比佢報 D 學術班, 都唔係冇得考既~!!

原文章由 whywhite22 於 07-12-11 17:29 發表
我既心水學校都是播道書院,我都好鍾意佢既教學模式,都想囡囡讀到.我K1會比囡囡讀聖安德肋幼稚園,唔知好唔好呢.我唔想囡囡離開TKO返幼稚園,因為我之前見到好多媽咪都話坐校車好辛苦,搞到小朋友唔想返學,所以我揀返TKO ...

chinchinmum

如果冇考其他, york 都可以既, 不過貴 d 咁囉. york 都好著重學術的. 我估對考直資一定有幫助. 因為佢地有提供考公開試既 course. 若錢唔係問題, york 都ok.
‹ 上一主題|下一主題