用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 麗港城迦南08-09 n1朋友仔快o的入黎啦!
樓主: mudlay
go

麗港城迦南08-09 n1朋友仔快o的入黎啦! [複製鏈接]

hlwoo : 你記錄得好仔細喎,勁呀,嵐嵐有一個非常細心嘅媽咪 ,上次家長會朱老師都有問我D小朋友約出嚟玩吓 ,我都有答係呀 。

Lovian: 今日澄澄同我講巧悅無返學,問我係咪病咗,我諗巧悅係學校都好受歡迎, 好多朋友仔。巧悅耍戒口,千祈唔好食凍嘢。

JOYA: 你有豐富的经驗 ,你女女一定找到一間好學校 ,據我所知迦南現在的教學方式係傳統+活動的融合,又有中、英、普兼全人發展, 個人覺得都唔錯,最重要係小朋友返學返得開心。

JOJA,

我其實心裹諗住比女女直上K1, 但又想比佢試考培正&宣道,我係屬於48綱, 理想小學: 李兆強, 理想中學: 藍田St. Paul, 但都唔知女女將來讀唔讀到 .
請問你仔仔讀邊間小學 ?祝妳女女明天面試成功。

原帖由 JOJA 於 08-11-1 00:11 發表
Hlwoo, Lovian, mavis2006, grace yu, smsiu,

只係SHARE 少少我的心聲啫

今日我個仔派左成績
如我所料
中文最差
要多努力啦

咁你地係咪全部都報48區架?

同埋你地報左考幾多間幼稚園呀?

其實, 我個仔讀 ...

JOJA: 多謝info. 我知馬頭X係好學校, 你個仔係新校定舊校,我朋友個仔係新校,宜家讀緊小四,有時補習做功課到夜晚11:00,佢之前係讀保良局D幼稚園,統一派位得咗 ,初初好開心,宜家就勁辛苦。

hlwoo : 據我所知天主教係可以幫小朋友洗禮,但基督教唔係隨便可以洗禮,須然你沒有侍奉教會很多年,但你宜家侍奉緊家庭,看守緊神比你嘅產業,大家一齊努力加油。

lovian : 我個女都係得15分,睇怕都好大勁爭。
For eg. 津校約176人(total 5 班):

30% = 53人 (自行分配, 供有兄/姊在該小學就讀或父/母在該小學就職的申請人的學位不受校網限制, 未能用盡的學額,學校可根據「計分辦法準則」自行分配)
20% = 35人 (自行分配, 計分制)
50% = 88人 (統一派位)

若有300人係自行分配交表,就等於約100個申請人中約揀選29個。

Yes, exactly.

家長要注意,所有獲直資小學取錄的學生在接受學位後,將不能參加統一派位,申請入讀官津小學。而已獲私小取錄的學生則仍可參加統一派位。

原帖由 lovian 於 08-11-2 13:02 發表
SMSIU: 多謝你詳細分析。那麼如果我要考優才(直資)學校,是否不用以下的計分方法,而是視乎面試成績呢?

JOJA : icic , 好詳細, 好詳細......

原帖由 JOJA 於 08-11-2 16:20 發表
smsiu

我個仔係舊校
同新校都差不多
所以頭兩個月
都要追.....

但我現在同
同期的小朋友比較
其實間間都好谷
有一間在紅磡"聖公會奉x"
比我地兩間馬頭x
仲谷都勁呀

現在的課程
真係好似睇電視套"係咪小兒科"咁難 ...

JOJA,

朱老師話大約在下學期會派表通知升K1的事項,唔太清楚係咪得一日interview, 只知道好早已經報名額滿(非原校N1學生)。你女女幾大呀?

原帖由 JOJA 於 08-11-2 18:01 發表
smsiu & all

請問你地有冇收到迦南通知
問你地會否升上K1呀

我11月1日去IN K1
我見冇 N1咁多人

請問你地知唔知今年考K1
係咪得11月1日IN 咋

恭喜咁快揾到學校,速戰速決唔使煩,各校各有優點,讀邊間都耍睇吓父母點樣培育自己嘅小朋友。我自己會係學校附近觀察吓D小朋友表現及學校風氣如何,我隔離屋係新移民有三個女,佢地都係讀金麗,大女&二女讀緊平田李兆強,三女宜家讀緊金麗上午K1(去年面試時兩歲唔多識講嘢),但係佢地D禮貌文化就真係強差人意 ,雖然父母身教最重耍,但學校嘅教育亦不容忽视,仲有金麗派報名表嘅方法,令我聯想到校內行政係咪都一片混亂呢?

原帖由 JOJA 於 08-11-3 21:49 發表
ALL

現在藍田靈糧(AM)及金麗(PM)
都收左我個女啦

其實我鐘意靈糧好有愛心
但始終上小學
應該金麗好D

今日忍唔住打去迦南問下
原來佢地分左4日IN
11月1日只係第一日的INTERVIEW
現在唯有等迦南的消息

但我只想CON ...

希望巧悅快D斷尾,天氣又轉涼,唔好冷親,等佢好番後,我哋如去白石玩兼攪BBQ。澄澄今日都無返學,佢星期五晚開始流鼻水,星期六立刻帶佢睇醫生,食完三日藥,今日完全無流鼻水,明天先比佢返學。
佢最近時常問我趙老師講咩吔,我話講普通話law, 佢話自己唔鍾意講普通話,因為佢從未接觸過又唔多識講,所以有D抗拒,但係佢有時識得唱早晨歌(普通話版本),我問邊個教,佢話趙老師教。

原帖由 lovian 於 08-11-3 20:21 發表
今日帶巧悅去睇何成輝醫生,開咗四日藥,希望今次真的能斷尾啦!

GRACE:多謝你的介紹,有需要我會再CALL你。

Lovian : The application form of 培正要11月11日9:30am-10:30am交. 統一派位是靠彩數 law....
白石BBQ我都未去過,是自助食物, please see
the web-site www.whiteheadclub.com.
As I know Cannan will have X'mas activities on those days (12/19 to 12/21), please consider to change the other day.

原帖由 lovian 於 08-11-4 10:58 發表
JOJA: 多謝你詳細的資料,睇黎我真係唔可以太過輕視哩個派位制度,要周詳的諗諗巧悅日後條路點行,相信我幇佢選擇的路對佢嘅將來會有好大嘅影響。另外不要取笑我問一個問題,統一派位是否絕不考慮考生的任何因素,而只是靠彩數 ...

Hi Lovian,  I would prefer 12/13 & vote for no.1花卉食坊.

原帖由 lovian 於 08-11-4 16:39 發表
BBQ搜集資料結果有下列四個: 請覆時間及選擇地點。

1. 花卉食坊 http://www.flowerandfood.com/
特點:交通尚算方便,有小巴及巴士直達。地方很大,約可容納三百人,但由於非常旺場,因此預先訂位才不至撲空。燒烤場環境優美, ...

今晚放工返到屋企見到手冊內有份評估表, 好開心澄澄得到全tick呀,我好滿意佢嘅學習發展。

Hi, 我一家呢兩日去咗長隆動物園玩,澄澄玩得好心,旅程期間終遇到同校一個K2嘅family, 26日我都應該無問題。大家都為面試作好準備, 祝你哋面試須利!

Rhythm BB,

我哋一家三口加埋婆婆係6號去, 7號返, 住長隆酒店,澄澄都好鍾意D動物,第二天就去鱷鱼公園玩, 好有田園feel, 澄澄餵山羊食樹葉,可能天氣太熱,昨天患上感冒流鼻水 ,兼有輕微發燒,所以呢兩日唔比佢返學, 等佢係屋企多D休息。今日返工唔見咗司機叔叔嘅电話, 所以叫姐姐落樓下講聲lor,  12月26號我哋一齊join BBQ. 過澄澄爸爸唔知有無得放假。

原帖由 RhythmBB 於 08-11-10 18:16 發表
今早我揪韋嵐返学時唔見澄澄(姐姐話佢病咗),而家好啲嗎? 你幾時出發去長隆呀?咦剛巧我又係,8 & 9 號喎,韋嵐玩得好開心呀,佢好鈡意長頸鹿,又喂佢食樹葉(不過隻長頸鹿好大力,一口就咬走成支樹葉),我都想參加你地的BBQ,12月 ...

你哋都盡咗力, 得唔得都唔緊耍啦.

lovian, 謝謝您D詳盡BBQ資料。

原帖由 hlwoo 於 08-11-10 21:28 發表
barbie_jj, lovian,
同你地一樣, 我都唔抱太大期望!

lovian,
26/12我ok, 就confirm去果度啦, 唔該哂搞手!

lovian: 就決定12月26號啦,佢D假期好難預計。

今日我去咗培正交form, (9:30am - 10:30am)流程暢快 ,唔使半個鐘搞掂曬,見到個D職員唔知係唔係老師 ,D年紀有番咁上下 ,好似回到細個時嘅幼稚園,好傳統的感覺 。澄澄係11月22日 上午9:00面試 ,好早呀........

請問各位mama知唔知道幾時有冬季校服攞呢?

hlwoo, thanks. 我諗澄澄明天可以返學, 今日下午朱老師打电話比我關心澄澄的情況,大家傾談咗幾句,佢好細心呀.

原帖由 hlwoo 於 08-11-11 15:58 發表
smsiu,
如果澄澄爸join唔到BBQ, 等我幫手燒野食比你地食!
今日接嵐嵐放學時, 關校長話冬季校服應該今個星期有, 但因為有幾間分校, 唔知地利公司會安排邊間有校服先, 所以正確日子都未知, 但預計係今個星期內。早上咁 ...

我女女都係11/22面試@09:00am, 到時唔知會唔會見到你嘅仔仔。

原帖由 Barbie_jj 於 08-11-12 19:32 發表

GraceYu你等左幾耐呀?
我個熹熹11/22早上10:00呀!

有無人知道明天可否穿著冬季校服呢?

Grace,

我剛去完團契, 呀女瞓咗無得問佢,我知澄澄今天心情好好,都算佢有禮貌啦,D天氣時冷時熱 ,姐姐昨日即洗兼燙好,所以今日可以著得,以防冷親,D校服size都fit身。
澄澄昨天情緒好差, 事緣早上返學前我比咗粒士多啤梨車喱糖佢,佢袋咗係圍裙,返到學校攞咗出嚟玩,比朱老師收咗放係架上,朱老師話放學先比番佢,點知放學時朱老師唔記得比番佢,佢放學就由上校車喊到返番屋企,澄澄最近時常用喊去表達佢想要得到嘅嘢,比佢激C!

原帖由 GraceYu 於 08-11-14 10:01 發表
smsiu,
我今日早上見到澄澄, 佢認得出我呀, 同我笑仲講bye bye tim  

澄澄件冬季校服好合身喎! 熙熙件上衣ok但條褲好長

JOJA, 幾時知道迦南K1 result, 你會選擇讀迦南or金麗呢?

原帖由 JOJA 於 08-11-14 23:00 發表
我就仲等緊迦南消息
主任話WAITING N1
相信最快都要出年先有機
希望下星期
可以收到迦南的信啦

今日我返左亞仔小學的家教會講座
又清楚多左升中的資料
哈....到時又可以一齊分享下啦 ...
‹ 上一主題|下一主題