用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 麗港城迦南08-09 n1朋友仔快o的入黎啦!
樓主: mudlay
go

麗港城迦南08-09 n1朋友仔快o的入黎啦! [複製鏈接]

Hello Hello. Me too!

原文章由 mudlay 於 08-4-19 22:10 發表
唔知幾時先收到家長會既信呢?? 希望可以o係家長會見到大家呀!!

Dear all,

I received the 2nd register letter on last Friday la.........
Do anyone know the commence date will be starting on
3 Sep?????

Thanks!

回覆 #1 mudlay 的文章

Hi Grace & Mudlay,

Thank you for your information.  

By the way, do we need to find a doctor to fill in the  health record for the kids?
I'll go to school for registration 8 May
(Thu).  :)

Hi hlwoo,

I'll attend the 家長會係7月5號 AM. The 適應班 of 8月6 號 is organized by 綠苗工作坊, 呢個班係由校監"陸苗"(好似係校長or迦南創校人個女)自己開的公司(綠苗工作坊)所辨,   個適應班都係自由參加, 我個人覺得都需要.  小朋友一下子好難適應學校環境.  You can make the decision to join or not.  

原文章由 hlwoo 於 08-5-9 15:06 發表
各位, 今日剛做了2nd註冊, 7月9號上晝家長會呀, 大家係唔係呢? 唔知可唔可以同大家見下面呢?

仲有, 封信又話9月3號開學, 但今日老師講係8月6 號開學, 8月6-8號仲可以比家長陪上課添, 真係比佢搞到亂哂呀!  ...

Hi mudlay,

On last time interview introduction, the teacher told us
that K3 only has afternoon class.  As they need 3.5 to 4.0
hrs for the class moudle, let the kids to learn more
& fit the primary school. I don't know it is true or not.

By the way,  which group for your daughter? My
daughter is "Blue".

原文章由 mudlay 於 08-7-4 22:16 發表

係咩? 我都唔知有咁既事喎!! 會唔會因為上午班既校舍已經俾n1霸住左啦!! 好似今年咁呀,上午既n1已經有四班啦!!

Hi,   Nice to meet you!  May I know how old is your little
boy? Let's to share in the future.  

原文章由 HoHeiBB 於 08-7-7 09:17 發表
My little boy is 'yellow' group.

Hi, Nice to meet you.  May I know how old is your little
boy?  Let's share together in the future.  

原文章由 HoHeiBB 於 08-7-7 09:17 發表
My little boy is 'yellow' group.

Hello, 同學仔, 我哋同一組呀! 熙熙幾大?

原文章由 GraceYu 於 08-7-7 23:21 發表
熙熙AM藍組

熙熙同學仔, 我係澄澄, 兩歲六個月啦!住係藍田, 每星期係將軍澳返一日45分鐘的english playgroup. 唔知遲D返學會唔會

原文章由 GraceYu 於 08-7-8 19:21 發表
同學仔,
我兩歲一個月,你咩名呀?
熙熙上

Hi Hi, nice to meet you!

原文章由 lovian 於 08-7-17 13:11 發表
熙熙, 澄澄 你地好!我係巧悅媽咪,都係藍組am呀!我住將軍澳,請多多指教!

Hi, 我個女都未完全戒哂, 夜晚覺覺豬都耍片片, 如果出街去得耐都耍著片片褲, 試過多次出街帶佢去toilet, 佢都唔肯疴, 要係片片疴.....

原文章由 Ryenma 於 08-7-22 13:58 發表
你地個B戒左片未??? 我個B戒緊, 有時玩玩下唔記得會去唔切....如果係校車到便麻煩了......

**昨晚校車叔叔打比我la, 聽佢把聲好似幾好人^^

Hi mudlay,

係屋企唔著片片, 初初比佢試多D濕咗感覺, 然後就教佢講wewe, 我個女初時濕咗會大叫, 跟著佢識叫wewe之後, 就叫工人姐姐帶佢去toilet, 要用BB厠板. 每朝落樓下supermarket都唔著片片, 下午瞓覺都唔著, 過耍用隔尿墊, 久不久又會濕啦, 夜晚瞓覺都未得, 巳经train咗四個月啦, 希望返學之後可以戎掉片片啦!

原文章由 mudlay 於 08-7-23 10:57 發表
點同囡囡戒片呀? 我唔知點train喎!!

大家努力加油啦!

原文章由 mudlay 於 08-7-23 22:51 發表

唉呀,唔該哂呀!! 好彩有你既建議咋!! 好,我聽日開始試試先!!

唔好擔心啦, 慢慢train, 聽聞學校會handle, 我朋友個friend話佢個女舊年返N班都未戒片, 著片片褲返學, 放學返屋企絛片片褲都冇濕。

原文章由 mudlay 於 08-7-26 20:54 發表
死啦...到時返學如果囡囡仲未去到廁所都唔知會唔會俾人鬧...

Hi, 你女女D相影得好靚.  我同老公&女女今日下午未夠一點就去到學校, 好似見到校長係到招待D家長, 唔知我有無認錯人呢! 未夠一點半就走咗, 因耍急趕去參加婚禮, 我初時見到好多男同學仔, 相比之下, 我個女好似好大個, 你知唔知學校會唔會教D小朋友祈禱呢?

原文章由 mudlay 於 08-8-3 18:46 發表
今日同霖霖去左試校服啦!! 好開心呢!! 覺得個女好似大左好多呀!!

大家可以去我既日記睇睇呀!!

http://space.sitelala.com/u/mudlay

大家洗校服小心注意呀, D藍色圍裙,運動褲,外套會褪色.

明天返唔到學lu

Hi, 我係澄澄媽媽, 我女女返學第一張與同學仔影嘅相就係嵐嵐啦!

原文章由 hlwoo 於 08-8-9 10:32 發表
mudlay,
原來你係am黃組, 我女女係am藍組呀, 唔知有冇小朋友同我女女同班呢?

各位:
第一天上課的嵐嵐, 多多指教:
http://www.babyhome.com.tw/album.php?op=album2&mid=110002&folderid=2115681&mfid=135144&page=1 ...

熙熙好可愛, 我今日已经停同女女講明天耍自己搭school bus返學, 希望明天順利啦, 今晚耍禱告記念.

Mudlay, 嵐嵐媽咪, 你哋真係好好心機,整咗咁靚嘅blog.

原文章由 GraceYu 於 08-8-11 16:14 發表
熙熙今日聽見老師講明天唔可以陪,立即已經喊

Hi Hi, 今朝架校車差唔多8:55分先嚟到屋企樓下, 差D以為唔嚟, 我的心情都幾緊張,澄澄上校巴后坐向窗邊位置,然後揮手同我&工人姐姐拜拜. 真係唔捨得又擔心!9:30屋企电話响, 個心跳咗出嚟, 我以為學校攪唔掂個女打电話嚟屋企, 好彩唔係, 接近
11:15分就係樓下等校車, 好心急見返個女呀, 保母EE讚澄澄無喊,
澄澄落車第一句話佢自己無嘔, 比佢笑死, 其實佢個樣已经暈車浪樣, 跟住佢又特別嗲, 又累, 下午瞓咗三個鐘, 瞓醒后, 問佢係學校有無喊, 佢話無喎, 佢話有同學仔喊住耍爸爸, 問佢聽日返唔返學, 佢話都返, 然後我同老公陪澄澄去樓下公園玩, 又去冒險樂園玩,
好感恩的一天
‹ 上一主題|下一主題