用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 麗港城迦南08-09 n1朋友仔快o的入黎啦!
go

麗港城迦南08-09 n1朋友仔快o的入黎啦! [複製鏈接]

my son Paco am class.

大家好,我仔仔叫Paco 藍組的,之前都不斷有update你地的談話,但就無動力join你地,因Paco 返學後才開始說單字,相比起你們的兒女,就差很遠似的。
而我看了你工人的行為有少少意見,因我們要返工,所以對小b最多的是工人如工人不好是可以弄至很深的影響,好似小兒到現在才開始說話,好大因素是因為工人整日不同他玩,開電視由他自己看,最後我換了3個工人,小兒才幔慢改掉及改變。
所以
1.工人好與不好是好重要
2.在家放web cam

原帖由 lovian 於 08-12-20 12:00 發表
關於我個工人,有興趣可看此討論:

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?test=asc&tid=1937095&pid=29846613&page=1&extra=page%3D1#pid29846613

很高興能認識paco同學的mama們。

Paco 現在2歲半,上學後己經進步了很多,但始終未懂說話所以學習上比較慢,可能因為他表現比較細,所以朱老師時時都叫其他小朋友照顧他的,可能因此你女兒會提起paco。

原帖由 lovian 於 09-1-2 19:36 發表
忙咗幾日,終於搵到新工人了,今次我已非常小心僅慎,先試工,後問前顧主。明天攪完手續,6個星期後先到。希望今次可做到完約啦!

好想了以join 到你地團拜,但因新年會同Paco 去韓國。
講起工人,我個黎左2個月的昨夜入了聯合,仲末知什麼事,今次有排煩添,除了照顧Paco 外,還有Paco 妹妹只得4個月。
Paco 有咁多朋友仔同月生日,一定好熱鬧,不過paco 唱親生日歌都喊 ka,唔知點解。

朱老師有沒有講是那位咬其他同學?

唔係去學校取的,是派的,我好記得, 因為我睇完仲好開心paco 咁多tick好好wor!點知上黎睇完才知你地d小朋友全部都有tick。咁才知Paco咁差。

原帖由 lovian 於 09-2-24 12:55 發表
上次的評估好似係去學校取的,唔通我記錯?

Paco join 左畫班

原帖由 smsiu 於 09-4-3 10:39 發表
Hi Mavis,

無join到, 因唔近屋企,兼且D時間唔太適合,唔知暑假有無暑期班呢?

我都明白咁遠對大人同小孩都辛苦,重要咁夜先開始,要特登返黎,不過Paco 就唔係咁容易適應新環境,而學校對佢已經習慣,我又住麗港城,佢都願意上堂,又唔洗陪住,又唔貴,又可以訓練專注,之前帶佢去coby dance 喊到收唔到聲,現在只有這個畫晝同剛剛 join 左將軍澳 JWT ,第一堂都喊足半堂先習慣。

原帖由 mavis2006 於 09-4-5 18:24 發表
my son just join at march, but we not lived in laguna city so we have to take van to kwun tong and transformed another van to laguna city so i want to quit it! but my son really like draw, he said he  ...

各位Paco 的同學,你們好,因Paco 只會跟講,而且只喜歡說英文,所以我無從得知他尤竟喜歡在這裹上學的啦!
事原:近這幾個月每早上幫他換校服他都大哭,但到了出門口都願意的。但今天一換校服就大哭,直至到返學也不停要老師強行抱他入去。
昨日在商場跟一個老闆談開,她的女兒也曾讀此校讀但她說相比其他,此校太商業了,老師不太關心小朋友,連請假都不會打給家長問的。
我聽後覺得,1.小兒由上星期四至星期一都因病沒有上學,但沒有電話問過。2. 因小兒還未介片,之前老師說會在學校幫助的,我發現連換片都沒有。
所以我希望大家比d資料我,其實他們上課是否開心的啦?英文科我知他好喜歡因他不停的說老師的名及模仿此老師,但其他就一無所知。萬分謝謝

好多謝你地的意見,一直我都好鍾意這校,係我做母親的角道, 一見自已兒子咁唔鐘意上學, 又怕是否因為佢唔合群而唔開心,又怕佢"下"人,又怕佢被人"下" ,見身邊同事的學校一定check 請假原因,尤其現在高危期,學校應該check 緊d。
不過好彩有你們講我知他們開心快樂,最重要是這點吧!
謝謝各位!
‹ 上一主題|下一主題