用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Maryknoll
go

Maryknoll [複製鏈接]

小女於自行收生階段入不到Maryknoll, 我打算叩門, 請問每年Maryknoll叩門位有幾多個? 是否一定要識人才有叩門機會?
   0    0    0    0
:idea:

Heard that this school only will interview those kids from St. Catherine, Kentville and Keen Mind...  don't know if this is true.

係唔係要識人才有叩門機會我就唔知,而叩門位有幾多個呢我估有8-10個到,我記 得上年 係七月註冊時 每班有35 人(5 班),到臨開学每班增至37人,所以 我估計有8-10個叩門位。
努力!天主會安排一個好嘅学校給 你的女的。  
主 佑!

原文章由 一休 於 07-11-29 14:14 發表
小女於自行收生階段入不到Maryknoll, 我打算叩門, 請問每年Maryknoll叩門位有幾多個? 是否一定要識人才有叩門機會?

醒目開學勳章

我有2個朋友的女兒都在maryknoll讀緊,當年佢地第1及2 round都入唔到,是因為識人才在7月被接見及入了去讀,所以我諗識人機會可能大啲(佢地2個女都是在st.cat讀)

原文章由 kamen 於 07-11-30 00:03 發表
係唔係要識人才有叩門機會我就唔知,而叩門位有幾多個呢我估有8-10個到,我記 得上年 係七月註冊時 每班有35 人(5 班),到臨開学每班增至37人,所以 我估計有8-10個叩門位。
努力!天主會安排一個好嘅学校給 你的女的。  
主  ...

回覆 #3 kamen 的文章

kamen,

Agree, 我相信天主會有適當既安排, thanks.

cherrychung,

你可唔可以幫我問吓你朋友當年佢哋幾時先去叩門同埋interview時問咩問題? Thanks.
:idea:

識人也不一定可以入到, 要睇小朋友本身再加識"咩"人.  我有朋友女兒, 識人都入唔到(我指ROUND 3). 好似好難呀!

原文章由 cherrychung 於 07-11-30 09:56 發表
我有2個朋友的女兒都在maryknoll讀緊,當年佢地第1及2 round都入唔到,是因為識人才在7月被接見及入了去讀,所以我諗識人機會可能大啲(佢地2個女都是在st.cat讀)

...
~easybring~

如果妳真係想round 3 叩門而又無人事,
機會真係好微,
但每年都有插班位, 出年小二有左成績妳可以send封信apply.
只要keep住小朋友成績(最好最top啦)
而妳又係教友,
機會一樣有架..
不過Maryknoll係睇人同睇邊間小學
派插班form, 要有番咁上吓程度佢哋先吼
例如:德望, 聖心私小, 德雅, SFA, KTS, APS...

原文章由 一休 於 07-11-29 14:14 發表

[ 本文章最後由 鳳梨 於 07-11-30 15:01 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題