用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08-09年根德園取錄列表
樓主: stliu
go

08-09年根德園取錄列表 [複製鏈接]

yiuszeman,
係知道, 我會打俾旺角kinderU呀.
睇你講你老公係女痴真係好好笑呀! 我老公之前都係仔痴來架, 曾經有朋友話,佢係有仔萬事足, 老婆都唔理咁呀... 哈哈!
咁你會唔會呷你女醋架? 有事我都會呷阿仔醋架 , 不過呢排仔仔都好鍾意我, 所以我冇呷醋lu...

原文章由 yiuszeman 於 07-12-20 09:19 發表
stliu

我個女一向都係一個禮拜返兩日嫁, 不過我老公話佢返左PN, 就唔好返兩日啦, 佢怕佢好累喎.

你知嗎, 我個老公女痴, 連禮拜六一日都唔想比佢返呀, 話即係返足六日學喎, 怕個女辛苦喎.

都係個句, 試堂最實際,  ...

yiuszeman,
呵! 你陀bb真係好辛苦啊!
你女女大D一定明白,你係用心良苦啊! 而且我覺得母女之間始終有一份微妙的感情架! 唔使擔心女女唔鍾意你喎. 反而係你老公要學識say no就真, 如果唔係女女就會唔知邊樣係0岩同錯啊! 又係果句, 要一致. 呢樣野慢慢配合啦! 我都成日覺得我老公唔睇下D育兒/教養書架, 惟有我睇左再話佢知囉, 鬼叫我得閒過佢咩 但其實我都好忙! 哈哈!
有時上BK見D mami介紹D好書,我都好開心架, 即刻走去借來睇, 真係幾好架... 雖然睇完都唔會全部記得, 但起碼都打左少少底先啦! 其實教小朋友真係唔係隨心所欲,想佢做個負責任的人,性格好, 唔可以單靠父母自己所諗的果套, 因為人始終都有唔同性格, 如果自己本身性格都有問題, 咁又照返自己果套教子女點得呢? 所以有時真係,要教好子女,父母先要自己學習! 我自己響教仔方面都學倒好多呀, EQ高左好多! 好似講左第樣添!

原文章由 yiuszeman 於 07-12-20 12:08 發表
stliu,

話比你知無呷都係假嫁啦, 我咁辛苦生佢出離, 你知嗎, 我tau 佢真係好慘嫁, 我作小產, 瞓左一個月醫院, 出左院之後重要係屋企瞓多幾個月, 我差不多5個月先再返工呀.我又全程食唔到野, 個胃日日唔停咁係度反,  ...

大家,
等我post多次個list先.

Total students:
Dorset Crescent
am: 32
Kent Rd am: 35
Kent Rd pm: 17

Dorset Crescent Campus
AM
ahchungma~
囡囡
annieho66
cacatam~
仔仔
eva_669
fatkk ~
囡囡
fidellau
gxjl02~
仔仔
huenhuenma~
囡囡
Lingtwo~
囡囡
mackyfungng~
仔仔
mysy33 ~
仔仔 ~ Kornhill (Quarry Bay)
pangpatricia ~
仔仔
pswong75
tobygin888 ~
囡囡
yimwmc  ~
仔仔
yychristine
一休 ~ 仔仔
豬仔媽媽 ~囡囡
cookiegg ~
仔仔
appleycma-
囝囝
ejwong ~
囡囡
Felicia726 ~
仔仔
gotgot~
囡囡
chanfamily ~
囝囝
thundermui ~
囡囡 cassidy~ 住馬鞍山
yanjoyce~
囡囡 yan yan
yiuszeman~
囡囡
anson_ma~
囡囡
fyl~
囝囝 Jason
mat
~ 囝囝
walnut ~囡囡
MommyAnitaT~Girl

Kent Rd Campus
AM
amanda1230
Appletree300 ~
仔仔
AS1210
B
仔媽媽 ~仔仔~ 德褔花園
candypoon ~
仔仔
Carrie_Yip ~
囡囡~ 昇悅居
danielmama
jocola~
仔仔--Shatin
kanahose ~
仔仔
little_chit~
仔仔
Mamusia -
仔仔
stliu ~
仔仔~ 荔景
wasyinyin ~
仔仔
雙子媽媽~ 仔仔
suchoy~
囡囡~Shatin
shuchingbobo~
囡囡
yansy ~
囝囝
melobaby ~
囝囝 ~荃灣
keroro_him~
囝囝(子謙)
mackyfungng ~
囝囝
cannie~
囡囡~TKO
Ng360 ~
囝囝 ~ 藍田
bobo8006~
囝囝~深井(浩恩)
kattang~
囡囡~藍田
cavey - boy - Tsing Yi
jumbo_mandy -
囡囡嘉嘉~ T.S.T
PRESTONMOM~
囝囝 Preston
Phemie ~
囡囡
希悅 ~ 德福花園
yammie~
囡囡Martha
masako~
囡囡
kuyu0905~
囡囡~荃灣
JNBvv~
囝囝
yathim ~
仔仔€~何文田
luckygirl~
囝囝Jordan
cocochiu~ 囝囝
Macros~Tai po

Kent Rd
PM
abugi-daddy
yu_baby ~
仔仔
AS1210
danielmama ~
囝囝
ivychin ~
仔仔
winniellc ~
囡囡
icesby ~
仔仔 ~TKO
PoPoMom ~
囡囡~TKO
joemyt ~
仔仔
RedBean_0509
luiluimama ~
仔仔
Audrey~Shatin
Katie ~
囡囡~Tai Wai
Godivachoc ~
囡囡~ TKO
BBFan ~
寶貝囡囡
jjhh~
仔仔
湐謙~TKO
Vickee~囝囝

yiuszeman,
唏, 乜我咁多綽號架! 唔使客氣, 邊係教, 交流下咁0者!
其實未忙完架, 係我holiday mood 發作咋! 來蛇下囉. 我會好好發憤完成工作, 因為唔想帶聖誕呀!
照睇都應該得...
你忙唔忙呀? 聖誕前會唔會要趕完D野呢?

原文章由 yiuszeman 於 07-12-20 14:20 發表
stliu

阿EQ高, 你今日好似好得閒咁喎, 有時間整個LIST, 又有時間比咁多高見我, 即係忙完啦

多謝賜教

yiuszeman,
咁份工真係唔錯啊! 我而家份工都okay, 又係準時返工準時放工, 唔使OT, 有左小朋友真係唔想咁多OT架!
你知我都頻頻上來覆你就知我都好鍾意同你傾偈啦! 不過唔係愛上你, 係當你係老友記! 唔好愛上我呀! 我老公唔肯架!  

原文章由 yiuszeman 於 07-12-20 16:10 發表
stliu

我份人真係無咩野好, 身體唔好, 成日百病前身, 係工作呢方面都算係咁, 我做左差不多20年野, 都未開過20日OT, 你話係唔係算係咁呢?

你知嗎, 我可以隔 10分鐘 CHECK 下你覆左我未, 你有知我有幾忙啦

喂喂 ...

yiuszeman,
老友!
哈哈, 你真搞笑! 我真係唔得閒理我呀, 可能佢都係有市有價有人要架, 不過我地講個信字.

原文章由 yiuszeman 於 07-12-20 17:12 發表
stliu

ok ok 老友記.

喂, 你同你老公講, 話比佢知, 你有市有價有人要 (不過係女人啫)

yiuszeman,
嘩嘩! 咁好似有D恐怖喎. 令我有少少擔心添! 小朋友有要求係好, 但係K2咋喎!
我估我仔到時實係咁呀, 佢好搞鬼架, 有時攞住D衫或者手巾仔來摺, 一定要摺到好靚先肯罷休架, 問題係佢D手仔未係好靈活, 通常都摺得唔係幾好, 佢就會攞起D衫"掉", 好似發爛渣咁架! 我見佢咁都要同佢講道理, 叫佢慢慢來, 冷靜D. 到時做功課都係咁就死喇!   睇怕我都要知多D關於小朋友情緒管理的書先得喇!
學校真係好嚴喎.

尋日我老公先講我知, 佢同事個仔仔而家響KV讀K3, 小學考倒St. Paul Co-ed, 而家dbsjd又收呀, 好叻呀.. 等我得閒叫佢問下咁讀KV的女仔考咩學校先,D"賽果"如何, 到時話你知!

原文章由 yiuszeman 於 07-12-20 17:31 發表
喂喂, 我發現到 d 好好得意的野, 你睇下, 都唔知好嬲定好笑喎

原文章由 FungMm 於 07-12-20 16:57 發表
Hi joetsang,
Keefe上了K2後係對他自己所做的功課要 ...

yiuszeman,
忙左一朝,終於D野都做得七七八八, 諗住上來留言時個電腦居然出唔倒中文喎. 而家終於搞掂喇!
我仔邊係叻丫,佢見人做佢來搞搞陣就真! :tongue:
你女D性格幾好喎, 其實我好怕仔仔咁完美主義架, 男仔情緒好難疏導架嘛! 好在佢其他野又唔會好執著, 都okay.

原文章由 yiuszeman 於 07-12-21 10:25 發表
stliu

你老公個同事開心死啦, 不過我都向都知, kv d仔仔好多男仔名校都鍾意嫁.

喂, 你個仔真係叻喎, 識得摺 3, 我個大小姐咩都唔係好做嫁 我就唔會擔心我個女有咁的問題, 佢係一個唔要面的人, 只要開心同自由,  ...

yiuszeman,
我返來囉, 唉, 今日真係, 呢頭忙完, 做乜果頭一睇, 又多左無數個email, 做到我丫! 乜唔係大家都好holiday day, 應該好"hea"先係架嘛!
我睇你女女轉數都好快啊! 係要俾多少少大原則佢咁! 係嘛?
好似話2歲幾的小朋友係好鍾意say no架, 我仔都係, 問佢D野, 自己係咁舉住隻手指, no no no咁, 笑死又激氣. 不過我都醒呀(哈, 自己讚自己 ), 總之比佢選擇, 但兩個選擇都係我想佢做的. 好似之前咁, 佢每朝返學要度耳仔, 佢成日話唔好,  以前我就咁同佢講:度耳仔喇! 佢就會唔好, 同係咁頭擰擰,等我度唔倒.  而家我問佢你想度左邊定右邊呀? 佢就話度呢隻(左耳),唔度呢隻(右耳), 咁我就目的達到, 而佢又好似有個選擇權咁囉! 好搞笑! D 小朋友, 我地大人好似同佢地鬥智咁架!

原文章由 yiuszeman 於 07-12-21 14:26 發表
stliu

我個女 d 性格一d 都唔好呀大人, 佢好無耐性, 佢老豆夜晚同佢溫書, 佢一攞本書出離, 就話呢本讀左, 個本讀左, 比佢激死.

我個女都少少難教啦, 又唔係好難教個隻.不過佢都係幾 un 皮個隻, 成日同我作對, 我叫 ...

yiuszeman,
係呀, 我返五日架, 你一個月得一個禮拜六off呀? 咁都幾辛苦啊! 其實我覺得禮拜六返半日真係好似有D無謂架, 返到來, 做少少野, 就走人咁. 晒車錢呀! 我自己寧願平日返多少少, 都唔願星期六返呀.如果D老細都識咁諗就好了.  因為禮拜六可以休息下, 好唔同架!
咁你返星期六果D時間忙唔忙架? 真係唔明點解唔可以五天工作呢?

原文章由 yiuszeman 於 07-12-21 16:29 發表
stliu

你呢個方法我都有朋友教過我呀, 都幾work 嫁.

喂喂, 你返五日定六日嫁, 我好慘嫁, 公司無長短週, 我個一月得一個禮拜六off 嫁炸

我估你都係返五日嫁啦.

...

yiuszeman,
果日都唔記得同你講, Merry Christmas! 唔知你今日有冇攞假呢? 我冇攞假呀, 所以今日都係響度行行企企咁啦!

你返工果度俾我的印象都係五天工作多啊! 希望你老闆有朝一日會良心發現俾你返五天啦! 會有呢個可能嗎?其實有咩原因要返五天半呢?
我公司母公司係外國公司, 所以返五天. 我都好慶幸搵倒五天工架!

原文章由 yiuszeman 於 07-12-21 17:43 發表
stliu

我地全公司返禮拜六的人都係打下機, 上下網咁, 係度等放工, 我估我間公司係全香港最後一間返五日的公司囉:cry:

好搞笑嫁, 我係中環廣場返工, 禮拜六都無咩人返工, 每次坐lift 都只係得我公司事的同事嫁炸,  ...

TwoTwo,
歡迎你呀, 得閒來呢度chat chat啦! 加左你個名喇!

Kent Rd am: 36

AM
ahchungma~
囡囡
annieho66
cacatam~
仔仔
eva_669
fatkk ~
囡囡
fidellau
gxjl02~
仔仔
huenhuenma~
囡囡
Lingtwo~
囡囡
仔仔
mysy33 ~
仔仔
pswong75
囡囡
yimwmc  ~
仔仔
yychristine
一休 ~ 仔仔
豬仔媽媽 ~囡囡
cookiegg ~
仔仔
appleycma-
囝囝
ejwong ~
囡囡
仔仔
gotgot~
囡囡
囝囝
yanjoyce~
囡囡 yan yan
yiuszeman~
囡囡
anson_ma~
囡囡
fyl~
囝囝 Jason
mat
~ 囝囝
walnut ~囡囡

AM
amanda1230
仔仔
AS1210
B
candypoon ~
仔仔
囡囡~ 昇悅居
danielmama
jocola~
仔仔--Shatin
kanahose ~
仔仔
仔仔
Mamusia -
仔仔
stliu ~
仔仔~ 荔景
wasyinyin ~
仔仔
雙子媽媽~ 仔仔
suchoy~
囡囡~Shatin
囡囡
yansy ~
囝囝
melobaby ~
囝囝 ~荃灣
keroro_him~
囝囝(子謙)
囝囝
cannie~
囡囡~TKO
Ng360 ~
囝囝 ~ 藍田
bobo8006~
囝囝~深井(浩恩)
kattang~
囡囡~藍田
囡囡嘉嘉~ T.S.T
PRESTONMOM~
囝囝 Preston
Phemie ~
囡囡
希悅 ~ 德福花園
yammie~
囡囡Martha
masako~
囡囡
kuyu0905~
囡囡~荃灣
JNBvv~
囝囝
yathim ~
仔仔€~何文田
luckygirl~
囝囝Jordan
TwoTwo~囡囡

Kent Rd
PM
abugi-daddy
yu_baby ~
仔仔
AS1210
囝囝
ivychin ~
仔仔
winniellc ~
囡囡
icesby ~
仔仔 ~TKO
PoPoMom ~
囡囡~TKO
joemyt ~
仔仔
仔仔
Katie ~
囡囡~Tai Wai
囡囡~ TKO
BBFan ~
寶貝囡囡
jjhh~
仔仔
湐謙~TKO
Vickee~囝囝

在此祝大家聖誕快樂! 新年進步!
Merry Christmas & a Happy New Year!
Have a safe and wonderfuly holiday!

yiuszeman,
嘩! 放5點, 都幾晏喎,真係有D刻薄呀.  我公司往時係放半晝,不過今年係放3:30咋, 已經俾同事炮轟呀 , 如果我地呢度放5點, 肯定炸左間公司都似呀...
我都係呀, 唔係好多假, 所以今日照返, 而且有得早放少少, 唔好蝕俾佢嘛! 我1月2日亦請左假同仔仔去面試呀.

另外, 係呀我係Kent rd呀. 可能要等到大家小朋友讀K2先至有機會見囉. 係咪之後註冊都會分校舍架? 或者註冊完約埋出來囉. 嘻嘻..

原文章由 yiuszeman 於 07-12-24 09:46 發表
stliu

merry christmas 呀, 之前同個女 interview 請左好多假啦, 今日所以無請假啦, 我估今日都係等放工囉, 不過我今日有得放早一小時, 即係人地正常放工時間 (5點), 我好慘嫁, 朝九晚六, 又唔係返五日工

...

yiuszeman,
係呀, 去宣幼, 其實真係好奇怪, 覺得好大機會讀KV, 咁點解仲去見宣幼, 可能係未到最後一刻, 都唔想放棄任何可能? 不過其實宣幼都好難考啊!  
原文章由 yiuszeman 於 07-12-24 10:59 發表
stliu

你2 號去 in 宣幼呀, 我3號呀, 都係要請假.

yiuszeman,
係呀, 正正係媽咪心態.
宣幼都唔係直升宣小架, 只係收30-50%左右. 仲係要面試架! 宣小非常之受家長歡迎, 因為派中學派得好好. 宣幼(可能都唔收)其實程度唔算深, 如果到時入唔倒宣小, 就唔知考其他學校夠唔夠爭呀. 因為按學術來講, 一定係KV深過佢呀.

我都係好似你咁諗呀, 其實佢要求你學一種, 但一般而家小朋友都會學琴,所以係兩種樂器, 都係要用好多時間係音樂上面呀. 而家D小朋友讀書真係太demanding呀. 以前我讀書果時, 好求其架咋! 自己爸媽都係普通家庭出身, 有得讀就okay, 唔會好似而家咁, 真係大人,細路都有壓力呀!

原文章由 yiuszeman 於 07-12-24 11:47 發表
stliu

算啦, d 媽咪心態可能都係咁, 講真, 我都係預左比個女讀 kv 嫁, 但係都一樣會去考埋囉. 講真喎, 宣道收我我都唔會讀嫁, 因為我好怕佢小學要每個學生學兩種樂器喎, 二來話宣小程度好深, 講真, 可能出名的小學 ...

yiuszeman,
我未問呀, 佢好忙啊! 可能因為放假前要搞掂晒D野啦!
你放心, 我實幫你問! 不過要等下.

係啊! 我而家已經等緊放工喇!  

介紹個blog你睇呀, 好多父母心得, 分享, 我覺得幾好, 係唔係好夠時間我睇就真..
http://hk.myblog.yahoo.com/parentblog/article?mid=1313

原文章由 yiuszeman 於 07-12-24 14:16 發表
stliu

係呀, 我 d 朋友都話, 宣幼同宣係函接唔到嫁, 峘宣幼唔算深, 但宣小係好深嫁.

喂喂, 你有無幫我八下你老公 d 同事, kv 的女咩野學校收多呀 等閒幫我八下呀

你就好啦, 好快放工, 我重要捱到5點 ...

[ 本文章最後由 stliu 於 07-12-24 15:28 編輯 ]

Kent Rd am: 36

AM
ahchungma~
囡囡
annieho66
cacatam~
仔仔
eva_669
fatkk ~
囡囡
fidellau
gxjl02~
仔仔
huenhuenma~
囡囡
Lingtwo~
囡囡
仔仔
mysy33 ~
仔仔
pswong75
囡囡
yimwmc  ~
仔仔
yychristine
一休 ~ 仔仔
豬仔媽媽 ~囡囡
cookiegg ~
仔仔
appleycma-
囝囝
ejwong ~
囡囡
仔仔
gotgot~
囡囡
囝囝
yanjoyce~
囡囡 yan yan
yiuszeman~
囡囡
anson_ma~
囡囡
fyl~
囝囝 Jason
mat
~ 囝囝
walnut ~囡囡

AM
amanda1230
仔仔
AS1210
B
candypoon ~
仔仔
囡囡~ 昇悅居
danielmama
jocola~
仔仔--Shatin
kanahose ~
仔仔
仔仔
Mamusia -
仔仔
stliu ~
仔仔~ 荔景
wasyinyin ~
仔仔
雙子媽媽~ 仔仔
suchoy~
囡囡~Shatin
囡囡
yansy ~
囝囝
melobaby ~
囝囝 ~荃灣
keroro_him~
囝囝(子謙)
囝囝
cannie~
囡囡~TKO
Ng360 ~
囝囝 ~ 藍田
bobo8006~
囝囝~深井(浩恩)
kattang~
囡囡~藍田
囡囡嘉嘉~ T.S.T
PRESTONMOM~
囝囝 Preston
Phemie ~
囡囡
希悅 ~ 德福花園
yammie~
囡囡Martha
masako~
囡囡
kuyu0905~
囡囡~荃灣
JNBvv~
囝囝
yathim ~
仔仔€~何文田
luckygirl~
囝囝Jordan
TwoTwo~囡囡

Kent Rd
PM

abugi-daddy
yu_baby ~
仔仔
AS1210
囝囝
ivychin ~
仔仔
winniellc ~
囡囡
icesby ~
仔仔 ~TKO
PoPoMom ~
囡囡~TKO
joemyt ~
仔仔
仔仔
Katie ~
囡囡~Tai Wai
囡囡~ TKO
BBFan ~
寶貝囡囡
jjhh~
仔仔
湐謙~TKO
Vickee~囝囝

yiuszeman,
嘻嘻, 我諗住俾D人睇下個list嘛, 咪以為淨係我地兩個係度chat呀.
放假好玩呀, 不過好攰呀! 你女女好犀利啊! 我仔都係, 唔多鍾意同人玩架, 不過佢呢排都多左同人玩, 同埋響街冇端端同唔識的人打招呼
今朝佢一起身就又話要去街, 我同佢講媽媽要返工呀, 佢個樣就好慘咁! 後來, 我同佢講, 叫爸爸同佢一陣(因我老公放假), 佢先至開心返D. 可能呢兩日我地同佢週圍去, 佢太開心. 我諗過兩日我要開始俾定心理準備佢要開學了, 費時佢返學喊呀
你女女會唔會咁架? 放完假一排又唔肯返學?

原文章由 yiuszeman 於 07-12-27 16:03 發表
stliu,

你咁好心機, 又revise 個 list.

放假好玩嗎, 我同肥妹的生死戀, 佢比左好多驚喜我呀, 我之前同你講過, 佢真係好怕好怕人, 又怕丑, 去親生保地方實喊住要走人, 佢今次無喊重夠膽唱 k, 不停咁係人面前唱左好 ...

yiuszeman,
呵呵, 你早D俾定思想準備佢得唔得呀? 日日同佢洗腦話,就快返學就快返學咁囉, 我都諗住係咁咋!
我今年六月同老公帶左仔仔去澳洲呀, 我姑奶響果度住,所以唔係住酒店, 會有某程度的方便, 但都幾辛苦架. 不過我覺得小朋友可以搭飛機去外地見識下好好呀! 當時我仔都未夠兩歲,所以仲要另外煮野俾佢食架, 又係冬天,麻煩D. 如果你帶女女去日本, 應該已經可以大人食乜,佢食乜啦, 唔使煮, 煩少好多野. 5月天氣都應該唔錯, 日本咁文明, ok喎. 如果怕佢要抱, 咁可唔可以帶架士的車呀? 我仔就鍾意自己行多(係週圍亂咁中果隻 ), 不過唔太扭抱, 但如果再去旅行, 都會帶BB車, 始終去旅行有架BB車方便D囉. 不過唔好預好多時間shopping買野呀, 最好預一日同佢去一個景點/樂園就好喇, 你女女使唔使瞓好耐晏覺架? 如果要呢, 最好有一兩日俾佢正正經經響酒店瞓個好晏覺, 唔好諗住咁難得去旅行,由佢響車度,行街時瞓呀, 小朋友晏覺瞓得唔好, 會變怪獸架!
你老公會唔會一齊去架? 我好贊成帶小朋友去旅行架, 因為帶佢地增廣見聞嘛.
原本我都想一月同老公帶埋仔仔去日本架, 不過又夾唔倒, 所以諗住遲D再去...

原文章由 yiuszeman 於 07-12-27 16:42 發表
stliu

要講驚, 我重驚過你呀, 之前我都同你講, 我個女病, 佢今個月只係返得 5 日學炸, 我都怕1月2日再返學佢會唔肯呀, 不過無法啦, 希望佢返多幾日又習慣番囉

你老公咁好, 可以夾埋放個長假, 你唔放埋陪 ...
‹ 上一主題|下一主題