用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖嘉勒小學暨幼稚園 08/09 st clare k1
樓主: LiBoBo
go

08/09 st clare k1 [複製鏈接]

Thx..chingbb :

原文章由 chingbb 於 07-12-7 10:48 發表
Hello!
將軍澳的媽媽,
你地如果可以考慮自己坐地鐵到北角地鐵站, 之後就坐校車返學(今年有這路線) ~ 我囡囡的校車內都有一個現在已經係K3的小朋友都係住在將軍澳的! ...

大家好,
我女收了 am class. 都係煩緊 校車問題.
我住藍田.

如果大家最後真係 會讀 st .clare, kln 東0既 家長, 唔知可唔可以 group 埋一齊... 找個平d 0既 offer 校車呢.

我老公, 又係覺得要亞女返到咁遠,. 辛苦佢.

講真, hk island 都唔近得幾多..除非搬到去 中西區 .

所以我兩公婆勁唔想搬 ... 因為現在呢到,好好住呢.   
真係煩屎人呀

原文章由 terryeric 於 07-12-7 13:43 發表

我地可以有個將軍澳媽媽會喎...哈哈

...

讚成...不過叫家長會得唔得... 我是爸爸...:cry: :cry:
學寫blog, 學影相, 學做體貼的爸爸.
----------------------------------------
http://hk.myblog.yahoo.com/hknl32
http://www.flickr.com/photos/hknl32
----------------------------------------

原文章由 no32 於 07-12-7 14:40 發表

讚成...不過叫家長會得唔得... 我是爸爸...:cry: :cry:

哈哈,
為咗你, 就叫家長會啦..呵呵呵

哈哈...i am sorry.....我觸犯了性別岐視o添 !!!!

家長會...no problem

原文章由 no32 於 07-12-7 14:40 發表

各位daddy, mammy,

以你地所知, 聖嘉勒好o的定係玫瑰崗好o的

多謝大家俾下意見
原文章由 kiteli 於 07-12-7 14:27 發表
大家好,
我女收了 am class. 都係煩緊 校車問題.
我住藍田.

如果大家最後真係 會讀 st .clare, kln 東0既 家長, 唔知可唔可以 group 埋一齊... 找個平d 0既 offer 校車呢.

我老公, 又係覺得要亞女返到咁遠,.  ...

Dear Tseung Kwan O parents,

Just received call from St.Clare, my application to the morning session was accepted !

So excited

原文章由 no32 於 07-12-7 09:33 發表
To: terryeric

如果較到時間一齊都幾好, 有個照應

To: kira

你住係東港城呀? 你係咪想問我會唔會搬去香港住呀? 我都考慮緊, 如果am係返9:00 咁係將軍澳過去都唔洗咁早, 不過小學全日好似返7:xx 我諗 ...

[ 本文章最後由 terryeric 於 08-1-16 13:28 編輯 ]

change to am session

Dear terryeric,

today i also received a call fr st.clare,they tell me my daughter  can change to am session.Do u think many people give up am session?

woo, 轉到 am, good news 窩, 恭喜
http://hk.myblog.yahoo.com/hknl32
http://www.flickr.com/photos/hknl32

because many kindergartens have released the result recently, I think some of them prefer other schools, in fact, St. Clare is comparetively inconvenient in terms of location and transportation concern.

I am also preparing the last interview at St. Paul which is in Causeway Bay. If lucky enough to be enrolled, I would also prefer St. Paul. At the moment, I choose St.Clare and so I am planning what is the best choice for going to school everyday.

原文章由 yuyumom 於 08-1-16 21:37 發表
Dear terryeric,

today i also received a call fr st.clare,they tell me my daughter  can change to am session.Do u think many people give up am session?

其實我都有 apply spk 呀 ... 不過唔敢有 expectation 呀

如果唔得, 就係 st.clare vs 大坑真光.

十家點睇呀 .... 我個人真係 較like st.clare , 不過, 對我們來講真係好遠 ..

因為我住藍田ka .
都唔知點好. 好怕小朋友日後設學放學係車程上太辛苦呀

ST.CLARE 2月16日 有家長教師座談會, 不如去聽埋先再諗啦. 或許對你既決定有幫助呢, 我都會去作進一步了解.

原文章由 no32 於 08-1-24 20:40 發表
ST.CLARE 2月16日 有家長教師座談會, 不如去聽埋先再諗啦. 或許對你既決定有幫助呢, 我都會去作進一步了解.

no32,

係呀 ... 我一定去, 暫時 覺得st.clare 真係好關懷d 小朋友..

係呢, 妳又consider 緊邊間呀 ??

[ 本文章最後由 kiteli 於 08-1-24 22:35 編輯 ]

剛收到信去家長會, 可以約埋一齊去喎:loveliness: :loveliness:

原文章由 no32 於 08-1-24 20:40 發表

剛在聖心討論區哪邊看到你的發表, 你打算讀聖心嗎? 你喜歡聖心多一些嗎? 你放心! 有好多人都係穩陣派考多幾間(我都係咁 ),遲d會有人放棄release番d位出來, 我地都係玫瑰崗後備上的!!

原文章由 kiteli 於 08-1-24 22:33 發表

no32,

係呀 ... 我一定去, 暫時 覺得st.clare 真係好關懷d 小朋友..

係呢, 妳又consider 緊邊間呀 ??

原文章由 terryeric 於 08-1-25 09:41 發表
剛在聖心討論區哪邊看到你的發表, 你打算讀聖心嗎? 你喜歡聖心多一些嗎? 你放心! 有好多人都係穩陣派考多幾間(我都係咁 ),遲d會有人放棄release番d位出來, 我地都係玫瑰崗後備上的!!

...

Terryeric,

我都見到妳話想比女女讀 st.clare 多d .

我想亞女讀聖心多一點 ..  因為 st.clare 對我們來說太遠了.
不過聖心. st.clare 都是好學校.

原文章由 kiteli 於 08-1-25 11:39 發表

Terryeric,

我都見到妳話想比女女讀 st.clare 多d .

我想亞女讀聖心多一點 ..  因為 st.clare 對我們來說太遠了.
不過聖心. st.clare 都是好學校.

Terryeric,
恭你喜呀!轉到上午班。

各位我都係諗住比bb讀聖心,但st clare d老師又真係好好:cry: ,有d唔捨得!

TERRYRIC,

妳是否叫做白兔媽媽呀 ??
我相人信都係 ka la

妳去睇睇自己個 blog 就知我係邊個 ka la , hehe

同時, 都恭喜妳st.clare 收了 am class. 不過我地囡囡無緣做同學仔了.
因為我們最終都會放棄 st.clare.. 因為太遠了

我想問大家, 到e+差不多所有kinder都派左result, 有幾多位家長會繼續比囡囡係st. clare's 讀k1呀

原文章由 米之連媽媽 於 08-4-1 14:57 發表
我想問大家, 到e+差不多所有kinder都派左result, 有幾多位家長會繼續比囡囡係st. clare's 讀k1呀

我都仲唸緊, 如果佢地可以安排到校車往反九龍東, 我真係會重迎考慮.

因為我真係覺得 st .clare 係一所好好0既學校.

妳呢 ??
‹ 上一主題|下一主題