用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真光有結果
樓主: JOELCC
go

真光有結果 [複製鏈接]

我收到信啦…正取生!我個是囝囝,有冇其他家長同我一樣呀!因為香港真光(收女生)比較多
男生每班我想都有6-7個,交流一下

sosuetmeimei ,

我個仔仔都收左正取生,我都係擔心好少男仔會唔會唔係咁好,你係唔係只係考一間,我考左3間,不過2間係九龍,仲未知道結果,所以我都會去留左位先,你點睇呀?你會唔會讀?我擔心係升中又要再煩過,不過都好過統一派位位到好差冇學校就慘!你點睇真光?

我同您 CASE 一樣, 兩間都收左我女, 但要睇埋11月26日後先決定讀邊間 (因有自行及陳守仁未公佈), SFA 就11月23日有 RESULT, 而 KTS 要等11月30日, 所以都要交住一間先。

原文章由 SandyWu 於 07-11-18 00:36 硐表
我都收到正取生信,好開心,另禮賢都ok,不過多數會take真光,因為真係好鍾意學校既環境同校風

我囡囡都收到真光的acceptance letter,現在考慮讀唔讀,香港真光小學係一間好學校,但真光中學的會考成績就好似一般,因面試當日報告板show出今年會考成績,(6科)有20分以上的學生廖廖可數,我唔知有無睇錯,請各位求証

Edison媽咪
其實都我都考左3間
1)港大同學會小學(入了2選)但 (後補)
2)香港真光 (正取)
3)赤柱聖士提反小學(未知)
不過都會去留左位先28-29/11
因自行派位(得5分)機會好微,而且(港真)我自己覺得各方面都好,我參觀學校感覺不錯,係為獨是升中又要再煩過!
你住香港定九龍呀!九龍2間學校?

原文章由 Edison媽咪 於 07-11-19 11:43 硐表
sosuetmeimei ,

我個仔仔都收左正取生,我都係擔心好少男仔會唔會唔係咁好,你係唔係只係考一間,我考左3間,不過2間係九龍,仲未知道結果,所以我都會去留左位先,你點睇呀?你會唔會讀?我擔心係升中又要再煩過,不過都好過 ...

回覆 #25 sosuetmeimei 的文章

sosuetmeimei,
我都同亞仔考左3間,
(1)香港真光(正取)
(2)九龍塘學校(未知)
(3)九龍塘宣道小學(12月8日考)

我都會去留位先做backup !
亞仔自行都係得5分,其實我都唔知佢有5分定10份,佢係大仔lor,咁係唔係10分?我都冇希望係自行同大抽獎架!
我係住香港的,如果亞仔可以入到我會搬去九龍,因為我九龍都有間屋,所以我都係抽14網,不過唔知得唔得!我都好擔心架!我聽人講真光係好好校風架,不過如果女仔就好好,男仔到中學就煩lor,但人地話真光係好容易收生,唔知咁樣係唔係好定唔好呢?不過都係要知道全部result先選讀邊間好,希望唔會選錯俾亞仔,你知啦而家d小朋友好早熟,我都好驚俾唔好既學校佢架,成日睇報紙都話8歲非禮又點點點,真係驚,係呢你住邊架?得閒傾下,你要唔要返工架?

Edison媽咪
我都係住香港區
都係上班一族,每天都好充實,因為要招呼我個仔,好開心識到你,日後結果如何!大家交流吓!心情都唔同D,希望大家都有個心儀學校la,

原文章由 Edison媽咪 於 07-11-19 18:27 硐表
sosuetmeimei,
我都同亞仔考左3間,
(1)香港真光(正取)
(2)九龍塘學校(未知)
(3)九龍塘宣道小學(12月8日考)

我都會去留位先做backup !
亞仔自行都係得5分,其實我都唔知佢有5分定10份,佢係大仔lor,咁係唔係10分?我都 ...

Edison媽咪,

其實我諗妳小朋友同我囡都係有15分,即係適齡兒童+first child,所以有10分+5分,actually,人人都應該有10分,所以實際我地應該係5分law,自行我估我都係衰梗,所以我會留位係hktl,不過以我所知,hktl都唔係kum容易考喎,因為得60個位,中學既net又ok,所以我interview個日都見好多小朋友,應該起碼有幾佰人,即係6-7個
take一個啦,anyway,我唔理容唔容易考,最緊要fit自己個囡law,妳話係咪 我都係等緊kts既result,8/12再去考宣道試下law

回覆 #5 y2kyiu 的文章

您好!
我同事個女依家讀緊香港真光中學(大坑)F.6, 據她所知好似少20-22分才可上F.6文理班(各1班),而30分都有幾個...我同事個女都有26分, 都ok 啦....聽佢講呢間學校d老師同校風都ok家....所以唔駛咁擔心...

原文章由 augustgoose 於 07-11-20 12:53 硐表
您好!
我同事個女依家讀緊香港真光中學(大坑)F.6, 據她所知好似少20-22分才可上F.6文理班(各1班),而30分都有幾個...我同事個女都有26分, 都ok 啦....聽佢講呢間學校d老師同校風都ok家....所以唔駛咁擔心... ...

Is it really so good??  30 marks mean every one got at least 6A, are you sure?  can you confirmed with your colleague again, thanks.

回覆 #1 smartma 的文章

我今日已再問佢核實,佢話sure有幾個,呢幾個30分嘅學生,已有大學收了,只需完成中六已可直上u..

augustgoose:
Thank your for your reply. 我主要想知F.5平均學生表現,由 5班F.5 升至 2班F.6 ,如果再加上外來學生. 它的學生平均表現有點憂慮,身為Band 1英中,有幾個高才生一定有,要視乎平均學生表現,你可否問問,F6有幾%自己F.5升上去,Thanks a lot.

原文章由 augustgoose 於 07-11-20 12:53 硐表
您好!
我同事個女依家讀緊香港真光中學(大坑)F.6, 據她所知好似少20-22分才可上F.6文理班(各1班),而30分都有幾個...我同事個女都有26分, 都ok 啦....聽佢講呢間學校d老師同校風都ok家....所以唔駛咁擔心... ...

回覆 #1 y2kyiu 的文章

據她所講,她於註冊當日在現場得知,於上午第一階段(派成績單當日)學校已收滿f6學生(應是該校原校生),至於成績應約20分或以上先收,因有部學生(都幾多)有17以上waiting 都冇位,至於學校自己有冇hold 位比其他人就唔知啦.而佢個女d同學冇20分個d,就去咗其他學校讀中六.

Thank you for your information.
‹ 上一主題|下一主題