用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道書院 vs 優才書院
go

播道書院 vs 優才書院 [複製鏈接]

播道巳交了留位費,不知應不應再註冊優才,因小兒只考到旺角分校,感覺哪裡環境及師資和將軍澳正校比又比較差,又有份同意書要簽同意學校,如他再設分校,有機會會被調動,又担心拆波鞋街時環境會更嘈雜,而家唔知點決定........
   0    0    0    0

原文章由 blueparrot 於 07-11-9 01:31 硐表
播道巳交了留位費,不知應不應再註冊優才,因小兒只考到旺角分校,感覺哪裡環境及師資和將軍澳正校比又比較差,又有份同意書要簽同意學校,如他再設分校,有機會會被調動,又担心拆波鞋街時環境會更嘈雜,而家唔知點決定.... ...

拆波鞋街是事實.某程度上一定有影響。
環境上一定不能與播道相比,睇你自己點取捨

其實看你字裏行間己有取捨,最終看你自己決定吧

原文章由 blueparrot 於 07-11-9 01:31 AM 硐表
播道巳交了留位費,不知應不應再註冊優才,因小兒只考到旺角分校,感覺哪裡環境及師資和將軍澳正校比又比較差,又有份同意書要簽同意學校,如他再設分校,有機會會被調動,又担心拆波鞋街時環境會更嘈雜,而家唔知點決定.... ...

Got a choice is better than no choice....
I think you should have a rating scale in your heart.
Hope you can make a good choice for your kid.

blueparrot,

播道及優才都是好學校但仍各有優點及缺點,依我意見:

播道: 一條龍同一校舍,十二年無優。但學校理念仍需時間實踐,因為學校仍新, 未上軌道, 師資仍需建立, 因為每年開新班級都需要請新老師, 所以很需要家長有信心和學校一起建立的。

優才: 教學理念已上軌道和有所成績,但校舍不夠用,P1-P3係旺角上堂,近波鞋街,將來拆卸一定有所影響的,校長都不可以保證冇問題,加上旺角校舍真的較細只適合初小,到P4又要回到TKO校舍上堂,TKO同旺角是不同區域,家長要考慮埋將來。再到中學開哂班,可能TKO校舍又不夠用,可能又要考慮到另一些地方上堂。所以優才校舍都係一個要考慮的問題。

希望係早日有決定啦。

iwff

原文章由 blueparrot 於 07-11-9 01:31 硐表

SALLY.C.C
你段說話,打係我的問題內,係咪走來攬事,有問有答,好正常,你唔回答我問題,又打咁多字係到影射的新家長,正所謂,來說是非者,便是是非人.SALL.C.C 你咩居心.

我是現宣幼K3B RICKY LAM之家長
我報了11間,見了10間,有2間失敗,暫時得了優才,播道,重有7間未知,我個仔保險咗的,我又多心,選了那麼多學校,你可以唔覆我POST,不過請你離開,唔好再攪事,左住我和別人溝通,收集意見及學校資訊,睇網子,點比得上親口問校內學生的家長詳盡,他們的所見所聞,才是我所關心的.再重申一次 SALLY.C.C ,你可以唔回POST,但請你不要阻礙別人在討論區內討論,有多一些討論,區域才會繁榮.
以下是我在宣幼的其中發言.

大家好,因為幫仔仔搵學校,無意中發現了各位宣幼k3家長的post所以唐突地走入來打一聲招呼....我是K3B   RICKY 之家長ops:" /> 仔仔在校內比較 .....老師成日都....

遲到咗咁耐.........

HELLO    各位家長好嗎?相信小學選校已近尾聲,沒有咁大壓力啦,希望大家都搵到心頭所好啦

[ 本文章最後由 blueparrot 於 07-11-12 09:58 編輯 ]

hi blueparrot

你好! 我囝囝也是宣幼K3A的, 你囝囝是否也坐6號校車呢? 如是, 我估到你誰了. 你囝囝應該認識我兒, 他叫浚彥.

播道也收了我囝囝, 亦留了位.   因為優才分兩間校舍, 我個人不太喜歡這樣的安排, 所以我無報優才.

原文章由 blueparrot 於 07-11-12 09:56 硐表
SALLY.C.C
你段說話,打係我的問題內,係咪走來攬事,有問有答,好正常,你唔回答我問題,又打咁多字係到影射的新家長,正所謂,來說是非者,便是是非人.SALL.C.C 你咩居心.

我是現宣幼K3B RICKY LAM之家長
我報了11間,見了 ...

妳好.

我好遲先發現這BK網,遲曬大到

我都是覺得播道睇高小小,但還未決定,有小小擔心拆波鞋街時,仔仔都未讀完小3,又擔心分校的資源投放問題.......唉...想觀望一下政府的遷拆方案先作最後決定.

BINGO 我囝囝家祺是坐6號校車的

仔仔所屬海狼泳會,昨日參加全港5歲組別,撲泳只游得第六,有的失望,問返他點解,50米距離前,後段快,中間慢,他回答我,留力慢慢游,個一刻我有的哭笑不得.......細路仔...就係咁...你唔谷佢唔得....谷得太過又唔好....現金做父母....倍感艱難....  大家努力...

[ 本文章最後由 blueparrot 於 07-11-12 13:18 編輯 ]

你囝囝好叻, 咁快可以參加撲泳比賽, 以我所知你兒好似係同dominic一齊學游水, 重係暑假前才學的, 是嗎?  我仔學了好耐, 現在才叫游到自由式, 重係游得......

原文章由 blueparrot 於 07-11-12 12:59 硐表
妳好.

我好遲先發現這BK網,遲曬大到

我都是覺得播道睇高小小,但還未決定,有小小擔心拆波鞋街時,仔仔都未讀完小3,又擔心分校的資源投放問題.......唉...想觀望一下政府的遷拆方案先作最後決定.

BINGO 我囝 ...

我囝囝的確是在暑假才開始學遊泳的,他們2男1女,一起學,彤彤最有耐力,上一次游了4小時多,我仔仔只是大大隻隻,沒什麼特別,只是近這個月才游得好一點,之前成日游到出界,他們的教練要求嚴格,我仔仔之前都唔太願意游,但係佢有個弱點,就係貪吃,一話游完水去吃乳豬飯就什麼都應允,上次比賽完,他還一個人吃了一碟乳豬例牌,加2碗白飯,好在他運動量,唔會咁易變肥仔,
近期只是在等結果,今個星期,相信會知多3間

Hi! blueparrot

你真係一位好媽媽,同你囝囝報了這麼多間學校,0個種辛苦同壓力我完全感受得到,我真係連你一半都無,我只係同囡囡報了3間.培橋,女拔,禮賢,因為哥哥係禮賢讀書,心想多數都會收,但我自己首選係培橋,當囡囡K1時我返學校同校長講我想同囡囡報培橋,校長話你大可放心,你囡囡99.9%一定入到,我老公聽到時開心到要死,因為當年幼稚園畢業典禮上培橋羅校長都有前來參與,而當時校長推薦的小朋友真係全部入到,就算係後備到最後都能入到,但現在我連後備位都無,我而家心情間直跌到落谷底,而家維有等女拔同禮賢.

在BABY-KINGDOM內,每個家長,都盡心盡力為小朋友,希望你看了歌詞後,有新感受,其實你還有女拔及禮賢,希望在明天.不要太DOWN....

給最愛女兒的說話            
唱:曾路得   

緊握緊握的一雙小手,教我有著太多感受
你現在或是不解這一番心意,留在你童年以後
活著活著是永遠尋求,每個際遇要安心靜候
算了吧 人成長總有一些起跌,長路裡有我在背後
喜歡的不代表佔有,替彼方想多一想
世情易接受 如感迷途,不要徬徨 嘆息收起望以後
路上路上或挫折重重,每每挫敗也許不易受
要記著事事如不可以不必強求,難受處一定有

‹ 上一主題|下一主題