用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 馬鞍山 June 02 BB 幼稚園 計劃
go

馬鞍山 June 02 BB 幼稚園 計劃 [複製鏈接]

馬鞍山 June 02 BB 幼稚園 計劃

行行媽 講得啱, 不如開個新標題,  大家分享吓心得啦 !!

請問救世X & 康傑在哪裡 ??? & bb 2 歲 返 nursery會唔會太早呢 ??  我成日覺得 lydia 好似傻吓傻吓咁, 好擔心咁快比佢返nursery會唔適應.. 加上我完全無心水!!

由 行行媽 於 2004-02-19 14:29:20

喂我地用左Fun Club個topic黎講學校, 好似唔係幾好, 不過等我都講下先   

我估睇得最多學校實係Onting ma, Onting ma 快d俾d意見啦, 講下你對每間學校的睇法。

行行報左救世X, 不過都未有消息, 行行一歲既時候報架啦... 另外我都睇過威寶, 康傑, 兩間都OK, 我諗著最好就俾行行翻半日nursery啦, 另外K1真係幾頭痛...     

Re: 馬鞍山 June 02 BB 幼稚園 計劃

救世X我都報左、他們在沙田乙明邨和禾車(che)有學校。康傑在富寶花園附近、我報左但諗住K1先考慮讀.

BB游手好閑.我找D世藝俾他麻.....

Kw/gp811

你呢個topic 係咪只係比 June 02既bb咋, Salomono係Aug 02 可唔可以入來傾呀.

大家傾吓有セ所謂.Share D Information la.

hello !! 你
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid105/pd6b696f6d051f19b29addb791e016593/f97c7491.jpg.thumb.jpg[/img]

吓咁遲未報今年9月(Nursery 1)?快D打電話問D幼稚園full未.  Now, the birth rate is low,  hope you can find a school la.

hi!!我囡囡2002年3月底出身,可以傾下嗎??馬鞍山 有什麼心水??我為此煩到死,暫時, 心水有合一堂,靈量,威寳.....比d意見呀!!!我囡囡現在朗思讀緊playgroup,我覺得好一般,冇實際野玩同學,又冇學習群體的活動,話就話坐係度一齊玩,其實都係各自各....所以想轉威寳playgroup...佢地好似每堂都有個特定topic,實際d咁!! 但純個人意見!!!!

Thanks KW !!其實我住係沙田,請問你知唔知有邊間幼兒園比較好呢!
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid105/pd6b696f6d051f19b29addb791e016593/f97c7491.jpg.thumb.jpg[/img]

因為我最近先

Dear all mama:

各位唔好意思用左呢度來講幼稚園
但因這裡較多差不多age&同區既bb
所以暫借位置交換意見!!sorry sorry

我都係煩緊N1比megumi讀邊間!
我已去過合一堂,威寶,錦泰崇真,海濤綠茵
最近見到個街坊佢同我講之前比BB讀康傑,
但係成日都病,最近同佢轉左錦泰崇真,
佢話讀得幾好,同冇咁易病..
另外有個街坊就話錦英苑張烜昌係好好既
幼稚園,環境又好,不過我打過去問,佢係要跟足
政府規定2歲零8個月先可以讀...
威寶我自己覺得環境幾好,不過地點較liu腳
參觀過覺得N1課室較K1課室冇咁企埋
有朋友BB係度讀緊,佢地話BB既英文學得幾好..
剛剛我媽既朋友入左去做校工,希望遲d再八到d料
再向你地報告
合一堂&海濤綠茵近市中心,不過合一堂唔收我上午班
,所以我已放棄, 請問你地對海濤綠茵&靈糧堂有什麼
意見!!!
thanks

hy:

其實現在報名都未係太遲,
因有d學校仲收緊生,仲未安排
interview,不過如果你真係諗住比bb讀
n1就要快d啦!
sorry呀沙田區既學校,我都唔係好知邊間好
幫唔到你tim..聽人講保良局既學校幾好..
你試下check下附近有冇???
報多幾間,你到時再簡想讀邊間lor

wawa:

我都唔係june 02bb係july 02 bb來嫁!
多d人傾可以知多d information呀
話唔定大家第日既bb都係同學仔tim

kw:
thanks 你開左個topic呀!
我聽街坊講個bb係錦泰祟真讀得幾開心
學費又平,但我自己就喜歡學校d室外既地方
比bb走動,不過個度好似冇,所以都考慮緊!!
以上只是本人意見

Hi,

等我又發表下先 ... 首先大家有冇發現幼兒園的資料好難找, 幼稚園就多好多資料 ... 我在某政府部門找到以下資料, 希望幫到大家 ...
幼 兒 中 心 資 料
(scroll down a bit, until you find the section of "幼 兒 中 心 資 料")
你可能發現有d學校資料無listed到, 原因係政府正計劃統一govern幼兒及幼稚園, 所以今年有d幼稚園新開幼兒班(兩歲), 以往係分得好清楚的。

其實我都未正式報nursery, 多人排隊的就報左, 其他的我又重諗緊...

gp811話June 2002 baby係因為我地由自己攪"June 2002 Baby playgroup"到"馬鞍山 fun club" 到現在
"馬鞍山2004 nursery/2005幼稚園入學頭痛小組" ...哈哈哈, 睇見個名都覺得好好笑

個Topic係gp811開架、要多謝她才對.

錦泰祟真 school fee aroudn $16xx. It is quite near my home so I want to put BB in for nursery class(half day). For K1, I prefer the school with playground and more open area. So, I am now still consider which one is good for Brian

行行媽,

Thanks for your information.

你講得岩、遲D叫升小一関注組、再遲D叫中一派位研究組......

總之為人父母不易啦!

hy,

I have no idea which 幼兒園 is good in shatin. I only know many people choose 救世×。You have to register first cause 好多人排未必輪到.

all moms,

hi!我個女係02年5月出世ga~宜家我都係煩緊點樣安排佢返學呀...!
我心目中都係諗住威寶,錦泰美善,因為我住曉峰灣畔,所以都好近。另外我都有諗過朗思,不過唔知你地對呢幾間學校有咩意見?
其實我都好頭痛,又唔知比佢讀n1好,定下年先讀k1好...又唔知幾時去報名,又唔知幾時去參觀下d學校......好在可以o係度同大家傾下! 真係好呀!!!

katieman、

如果你讀錦泰崇真善美N1重有位.

我地見過面架、我亜B係小蜜蜂呢!

KW

kw

錦泰崇真善美返幾點o家. 係咪好新o家. 要唔要介了片先可以讀o家. 我仲未搵到個website 喎

我住海典灣,都諗住想近近地搵間學校比囡囡番,現在番緊LONG SEE playgroup,原來錦泰有kindergarden,太好啦!心目中想讀靈量,但佢地要足36months先收, 如果先比囡囡讀住nursery,到足36months 先入靈量...會唔會好煩??小朋友難唔難適應??合一堂都收生,但都要快!!我都係剛垠填表jar!!
‹ 上一主題|下一主題