用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: demaso
go

祟真課程深唔深? [複製鏈接]

原文章由 demaso 於 07-11-8 16:23 發表
我仔仔是崇真幼稚園學生, 崇真小學已收仔仔入讀和已留位.
請問小學各家長, 崇真小學數學是否很淺? 其他科深唔深?
學校有沒有田徑活動, 田徑和數學比賽? 因我知道崇真的語言學習環境幾好, 不知道其他方面如何?    ...

我覺得崇小是一間不錯的小學, 我亦去過家長視學, 跟校長, 主任和學生傾談過. 佢地d課程不是很淺.

校長亦跟我講學校有很多課外活動讓同學自由參與, 都有田徑, 乒乓球, 籃球, 珠心算/數學等等....都有出去比賽的.

佢地普通話和英文好強, 這方面我好欣賞, 所以, 今年9月我仔仔亦會入讀這間小學.
vip no. 分享:
menard 85折, 可代買.
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折

原帖由 cecichan 於 08-11-27 09:10 發表
另想請問, 有冇人知祟真的主流個邊一星期有幾多日是外籍教師上課? 因以我所知有大約20個外籍教師 咁是否國際個邊, 主流個邊同幼稚園一齊分用呢?    ...

我仔仔主流班小一, 一星期有2課是西人老師教reading & oral.

一星期1課亦是西人老師教ICT.

全校有二十幾位是西人老師, 分配於幼稚園和小學部任教.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折

原帖由 cecichan 於 08-11-27 12:47 發表
helenjoe 你好:
我想請問你囝囝在學校是否經常講英語? 定是只在英文堂才說英語? 英語程度如何?因祟真剛剛收了囝囝, 又不大了解祟真 所以想了解多d , 請多多指教! ...

hi cecichan,

恭喜你...我朋友仔仔有考崇真, 但waiting list未知收5收佢.

我有問仔仔, 佢話盡量會講英文和普通話, 如普通話唔識, 用少少廣東話.

佢好like上西人老師的課堂, 話好開心, 老師好鬼馬喎.

初時2個月, 我都有d擔心佢唔知應付得5得, 聽譚校長講, 語言是由小學是最好的, 亦最有效的. 我信校長....亦信崇真.

果然, 我仔仔的普通話和英文進步了不少.
還在上個月上台拿了"英普音標及閱讀計劃獎.
我地一家都好開心....
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 200012 於 08-12-17 18:34 發表
bblaw  前陣子校方派了份有關教師學歷通告,大概說所有教師(net)在外國有認可學歷,中國人(教英文)圴是在外地留學或出世,是以英文為母語的請家不要以教師國籍審決學歷 ...

絕對同意!
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 Anissawan 於 09-3-31 20:52 發表
HI, 謝謝.

PE 是體育嗎? 又廣東話又普通話?

謝謝.

hi anissawan,

因為教PE的老師們, 其中一位是前中國國家代表隊籃球員, 女的. 所以, 她操流利的普通話.

她和另一位老師, 每星期六早上教籃球興趣班, 我仔仔都有份參與.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價
‹ 上一主題|下一主題