用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港真光中學(小學部) 有無 2007/08年度 一年級家長呀??
樓主: bobomami
go

有無 2007/08年度 一年級家長呀?? [複製鏈接]

Hi all,
我囡囡係一善班, 之前都係讀真光幼稚園:loveliness:

請問大家知唔知道...學校比唔比著襪褲呢? 下星期三最凍得17度, 又未換冬季校服, 我驚囡囡冷親呀~  

原文章由yeung_miriam07-11-13 21:12 發表

還有下星期一是第一段段考,要提醒子女陸續將留係課室的所有課業用品(書、簿)等帶回家溫習,免得星期五要像返鄉下般一包二包,甚至執漏野返屋企

Thank you, yeung_miriam.

原文章由 TinaWu 於 07-11-14 22:24 發表
oh, 22/11你的小朋友被抽中嗎?? 我們就冇得去了:-|

Hi Tina,
22/11戶外學習抽到我女, 我之前仲以為報名就一定有得去添!

[ 本文章最後由 啤梨 於 07-11-15 12:31 編輯 ]

原文章由 TinaWu 於 07-11-15 13:42 硐表
Hi Berry,
They can wear skin colour 襪褲 + white sock!
and now I let my girl wear one more short inside!
Tina

Thank you, Tina

囡囡考完試...真係成個鬆晒~

原文章由 bobomami 於 07-11-26 21:34 硐表
今日派左考試卷,大家戰績如何??我俾呀女激死,:-All are Careless mistakes

我囡囡中文同常識都考得幾好, 但英文亦係錯d唔小心...例如頭一個字唔記得寫大階、漏標點符號, 另外, 有一頁問書包同筆袋入面有乜野....囡囡全部無寫「數量」, 佢話唔知要寫(唔識解題), 至於數學...我見佢多數錯減數, 我即刻搵返d減數練習比佢做, 幫佢惡補啦

不過我唔會怪囡囡...因為我知佢已經盡左力, 我地下次會再努力d! 加油呀各位

陸運會 / 聖誕慶祝會

請問各位知唔知道12月7日陸運會 & 12月21日聖誕慶祝會, 家長係咪可以參加? 定係好似旅行咁...要抽籤做義工呢

我想plan定...睇吓駛唔駛向公司申請假期, thanks.

原文章由 Putongren 於 07-11-27 23:00 發表
7/12 is open to all but 21/12 has limited spaces

原文章由 yeung_miriam 於 07-11-27 23:08 發表
7/12同8/12就算抽唔到義工,都可以凈坐齋睇比賽;
21/12做義工,要報名趁早,班房入唔到咁多人。

Thank you Putongren & yeung_miriam.

囡囡盆花...我有跟指引, 每兩至三星期施肥一次, 但都只係長高左同埋多左葉, 未有花呀!

各位:

我囡囡上星期英測前一晚(Jan 22)都發燒呀, 而佢怕無得測驗都喊:cry: , 所以, 第二朝見佢退左燒, 我就比佢返學校測驗, 等第二節課完左, 我至到學校接佢走, 當時, 校務處都有幾位小朋友等家長來接, 之後, 囡囡就再請多一日病假休息, 阿女話...老師叫d無病既同學都要戴埋口罩, 我聽到時都有少少擔心...唔知情況係咪好  
第二日(Jan 24)阿女既班主任打電話比我問囡囡情況, 我就趁機問吓老師, 老師話依家流感高峰期係多左小朋友病, 但情況唔係想像中咁差, 話佢地已經做左d措施, 叫我唔駛擔心.

Joanna mama & Tina,
我地盆花仲未有花出呀, 我已經放在有太陽晒住既地方, 到依家都只係多左d葉, 等我check吓係咪我地支花肥過左期先

我地都參加左星期六既親子同樂日, 希望到時天氣會好d, 唔好咁凍...唔好落雨啦!

[ 本文章最後由 啤梨 於 08-2-1 00:09 編輯 ]

28號帶盆花 & 報告

各位:

記住28號要帶盆花 & 報告返學呀!

我地盆花有兩朵花, 都開得幾靚:loveliness:

原文章由 TinaWu 於 08-2-27 10:31 發表
yes, berry, thanks for reminding me, our girl just did it yesterday!! (the report)

all mom,
did you bought "i-pen", which is for "step up ", we can't found the 1B soft ware, ????

Tina,
我無買i-pen呀, 值唔值得買?

all mom,
下星期又考主科喇, 明天考宗教, 大家努力la~

3月13日(四)全港小學停課呀~

3月13日(四)起全港小學停課兩週, 好驚呀~
流感真係好恐怖.

依家話全港小學停課兩週, 我諗要睇遲d流感疫情點發展, 至知幾時復課, 相信學校會嚮復課後再安排返常識考試, 唔駛擔心既.

各位出街最好同小朋友帶口罩, 同埋勤d用液洗手, 大家take care.

Thanks quoquo

原文章由 TinaWu 於 08-5-5 12:08 發表
3/5 校慶, 大家有否帶小朋友去玩呀?? 我們大約3時多才到, 亞女學完mandarin 及自已放工後, 才一家出發!!
獎品亦ok!!!

Hi Tina & all,

我地都有去校慶遊藝會, 當日大約12:00到學校, 玩到3:00左右至走, 阿女換左3份禮物... 好開心

另外, 我上星期去「天利行」 訂左 i-pen, 希望可以趕得切在測驗/考試前有啦!

原文章由 TinaWu 於 08-5-8 10:30 發表
anybody will join their show this morning??
ba ba will go there, and take vidieo for me!! my girl keep her month shut and nothing tell us............!!!

囡囡只係話我知佢地今日會唱歌, 所以改著運動服, 乜原來家長可以去睇show? 學校無通知既
‹ 上一主題|下一主題