用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 面試心得
go

面試心得 [複製鏈接]

請問根德園是否比較鐘意收大仔呢?下星期要面試啦,阿囝剛踏入兩歲,相比大仔,各樣能力均較遜色.唔知有無機會呢?各位媽咪,請指教面試的心得.
   1    0    0    0

係呀! kv喜歡收大仔多, 不過就算唔係大仔, 逹到學校要求都唔難, 唔使太擔心啦, 以前我都擔心, 此終都要睇小朋友臨場反應.
有兩個老師, 一個問小朋友, 一個問家長, 首先一) 會問小朋友問題...名, 幾多歲, 身邊個人係邊個. 二) 叫佢砌玩具, 砌完收回. 三) 比圖佢睇, 叫佢講出圖所見的東西同物件. 四) 唱歌. 五) 會送小禮物比佢. 最後會問佢鐘唔鐘意妮間學校. 至於家長就會問小朋友幾時識行路, 講說話, 去toilet, 同平時邊個照顧佢等.
另外我知道若家長係自力照顧小朋友收佢機會都會大d, 因學校喜歡家長日後可多同小朋友溫習.

原文章由 melobaby 於 07-11-1 13:38 硐表
請問根德園是否比較鐘意收大仔呢?下星期要面試啦,阿囝剛踏入兩歲,相比大仔,各樣能力均較遜色.唔知有無機會呢?各位媽咪,請指教面試的心得. ...

我都係11/11面試,請問有無過來人媽咪比到面試內容呢,謝謝!
想請問graceshumwy 你個小朋友係幾時入讀ka我心情好繁張呀

玉桂媽咪,

面試內容方面,grace已講得好詳細,唔使緊張,relax d 入去interview,好似傾"計"咁傾,小朋友自然輕鬆d,表現會更好。如小朋友唔願唱歌,不妨同佢一齊唱頭一兩句。Interview完教小朋友推番好張chair,收小禮物及出去拿糖果時記得提小朋友講thank you!

我囡囡同grace囝囝都係o岩o岩今年入讀K1。

原文章由 玉桂媽咪 於 07-11-8 21:59 硐表
我都係11/11面試,請問有無過來人媽咪比到面試內容呢,謝謝!
想請問graceshumwy 你個小朋友係幾時入讀ka我心情好繁張呀

我仔讀緊K1, 見佢課室張生日月份表個個月都有小朋友生日, 所以就算細仔都有機會架, 不過大仔比例較多係唔奇, 佢地interview表現好d嘛。

原文章由 melobaby 於 07-11-1 13:38 硐表
請問根德園是否比較鐘意收大仔呢?下星期要面試啦,阿囝剛踏入兩歲,相比大仔,各樣能力均較遜色.唔知有無機會呢?各位媽咪,請指教面試的心得. ...

謝謝!chingchingb.ma 同grace慨意見,希望我囝囝明年做到地小朋友師第啦!

如果小朋友唔肯間口"唱歌" 是不是一定唔收呢?

唔肯唱歌,都好過我個仔...
佢今日玩野....
問佢叫咩名...佢答唔知,
問佢幾歲....佢話5歲!
教佢話係2歲,佢話,
唔係,係5歲!

之後問返佢,原來佢唔喜歡呢間學校....
‹ 上一主題|下一主題