用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 四歲小朋友玩幾多塊的砌圖?
go

四歲小朋友玩幾多塊的砌圖? [複製鏈接]

四歲小朋友玩幾多塊的砌圖?
   0    0    0    0

12-25塊, 視乎練習得多與少.
多d比小朋友砌可以專注一d

通常10-20塊左右!! 亦要睇吓小朋友的發展進度, 急唔嚟!!
原文章由 MARSTEN 於 07-10-30 17:10 硐表
四歲小朋友玩幾多塊的砌圖?

我小朋友未到一歲玩2塊,4歲已自己玩100塊!
玩多d就得!
日本滑雪之旅日本滑雪之旅

其實都係循序漸進+熟能生巧+家長從旁協助兼指導...

我囡囡而家三歲,佢兩歲左右開始玩砌圖,都係循序漸進架
1)最初玩6塊砌圖---係放唔同形狀O既魚響唔同位置,每個位置有果條魚O既樣

2.之後玩砌圖書,成本書左邊是故仔,右邊係平面砌圖,總有五頁砌圖,每塊有20塊左右,佢可以跟住底圖去放回原位

3.之後玩立體砌圖,即一盒有九個立體正方形,每個正方形有六面不同圖案,佢可以跟住底圖砌,最初要我幫佢搵出每一幅圖O既圖案,然後俾佢砌,之後佢自己搞掂,唔駛我幫手

4.2歲半左右到開始砌一百塊砌圖,我每次幫佢分類,例如呢一堆係砌人,另一堆係砌衫或地板,咁佢就識砌,每次砌到三分之一或一半,其餘就要我幫手

原文章由 喜樂家庭 於 07-11-20 18:28 硐表
我小朋友未到一歲玩2塊,4歲已自己玩100塊!
玩多d就得!
我家有三寶

我仔4y,60pcs可以自己黎!
最近開始緊100pcs,但只砌四邊,中間位就全家總動員砌!
我地係2y開始砌12pcs,之後停左年幾無砌,因為買唔到20-40pcs果d,4y就由60pcs開始返

fostermak,

你囡囡好叻呀! 3歲就砌到100塊
我都想俾砌圖仔仔(2歲)玩, 但又搵唔到
請問6塊, 20塊的砌圖在那裡有得買 ?

原文章由 fostermak 於 07-11-21 14:07 發表
其實都係循序漸進+熟能生巧+家長從旁協助兼指導...

我囡囡而家三歲,佢兩歲左右開始玩砌圖,都係循序漸進架
1)最初玩6塊砌圖---係放唔同形狀O既魚響唔同位置,每個位置有果條魚O既樣

2.之後玩砌圖書,成本書左邊是故仔 ...

6塊應該好多地方都有,例如吉之島或兒童玩具店(荷花)或一般文具店
20塊砌圖,係響Page one買,本書叫
"sesame street: It's fun to be with friends, Jigsaw book",即呢本

原文章由 MashiMaro 於 07-12-12 16:10 發表
fostermak,

我家有三寶

Wise Kids

原文章由 MashiMaro 於 07-12-12 16:10 發表
fostermak,

2歲玩6塊好似少左d , 20塊 會more funny , my son play 24pcs since he was 2yrs old, he now 2.5yrs old & play 48pcs, but at the beginning, i usually will keep a small part(3-4pcs) of the corner for him, it will be more easily for him to start.....

但其實玩砌圖只係一種興趣,
並唔係一種成長指標,無話幾多歲應該玩幾多塊,
都係視乎興趣同功多藝熟,
我阿媽……玩30pcs都話有難度

好似阿西咁講,真係無話幾多歲玩幾多塊砌圖,每個小朋友進度都唔同,最緊要佢鍾意玩,玩得開心又有滿足感...

原文章由 阿西 於 07-12-14 09:05 發表
但其實玩砌圖只係一種興趣,
並唔係一種成長指標,無話幾多歲應該玩幾多塊,
都係視乎興趣同功多藝熟,
我阿媽……玩30pcs都話有難度
我家有三寶

我小朋友都十分鍾意砌圖,可能係遺傳左我d'天份'同興趣,未夠兩歲已經砌到好迷,開始由十幾、廿幾塊開始,無幾耐幾幅加埋一起(因為一合有四幅),連當時幼兒園老師都嘖嘖稱奇.
...相對精靈到極的表妹,玩兩塊都無興趣.
所以興趣的項目是...因人而異.無standard.
與您共渡快樂時...天天都唔簡單!
‹ 上一主題|下一主題