用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 st clare
go

st clare [複製鏈接]

面試考唔考家長
   0    0    0    0

No Need!

LingChiBaBa

hi LingChiBaBa,

any tips??

I hadn't prepared anything for my daughter last year, the interview was short (parents wait about 10 minutes) and simple(per my daughter said).  

My daughter just told me about the interview that someone asked her about the family and what she had done on the Mid-Autumn Festival.

LingChiBaBa

thank you.

LingChiBaBa,

True Light (tai hang), St Clare, SH, which one is good?

Hi snoopy,

All these 3 schools are good and they all have their college. It is dependent on what criteria you are weighting.

1.  For the academic, SH will be the best.  On the other hand, more pressure will be at SH.

2.  TL would have the large campus.  It is a co-education primary school although there is not many boys there.

3.  SC and SH are at Net 11.  You need to consider the daily travelling of your kid.

4. SH is a half day school while TL and SC are whole day school.

I selected SH for my daughter.:

LingChiBaBa

醒目開學勳章 王國長老

另外, sc 同tl學費差唔多, 都係around $2600, sc係英文教學, 真光係中文
sh有分上下晝, 中學部係津中, 升中時有一定競爭, 而sc同tl就無分上下晝, 易爭d
sc唔需要考家長, 係學生自己跟老師上去, 考下基本中英數, 我果時有交profile, 所以都有問題圍繞返屋企
原文章由 LingChiBaBa 於 07-10-21 02:16 PM 硐表
Hi snoopy,

All these 3 schools are good and they all have their college. It is dependent on what criteria you are weighting.

1.  For the academic, SH will be the best.  On the other hand, more press ...

Charlotte_mom, lingchibaba,

thanks for your info.

how about the academic between TL & SC? which one will be more pressure? SC is difficult to get in, only 60 seats.

原文章由 Charlotte_mom 於 07-10-21 18:32 硐表
另外, sc 同tl學費差唔多, 都係around $2600, sc係英文教學, 真光係中文
sh有分上下晝, 中學部係津中, 升中時有一定競爭, 而sc同tl就無分上下晝, 易爭d
sc唔需要考家長, 係學生自己跟老師上去, 考下基本中 ...

原文章由 snoppy 於 07-10-21 18:53 硐表
Charlotte_mom, lingchibaba,

thanks for your info.

how about the academic between TL & SC? which one will be more pressure? SC is difficult to get in, only 60 seats.

Hi snoopy,

個人覺得TL及SC的程度差不多,壓力程度是可接受的,(基夲上壓力是反映在你對小朋友的要求 ),小朋友在這2間學校會很開心的。正如Charlotte_mom所講,2間小學升回自己中學的百分比算是很高的,雖然2間中學不算是很Top的中學,但也是不錯的津貼英中。

我沒有有關SC收生的實際資料,正如之前所說,上年我沒有為女兒準備甚麼去面試 (profile也沒有),祇對她說要有禮貌及不要緊張便可,因我是找一間適合她的小學,而不是找一間很好的名校。

結果是TL及SC也收了。在我認識的朋友及轉告中,沒有小朋友被SC reject,反而TL有放在waiting list。不過,2間學校的學位相信在明年6月大抽獎後也會騰空出來。

另外,SC今年的學費已加至$2980,請有心理準備明年是$3XXX了。

LingChiBaBa

"基夲上壓力是反映在你對小朋友的要求" that's right....so i want less pressure & happy school life.

thanks.

請問St Claire d 老師錫唔錫小朋友? 係唔係好"谷" 嘅呢?

我兩個女都在這校就讀,一個初小一個高小,所遇到的老師都好好,對於家長們反映的意見,都能一一分析及改善.
至於課程是否太谷的問題,我很難解答,因為祗有你最明白自己囡囡,如果上課留心,放學認真溫書,小朋友一定會讀得好開心.
事實上,這校的小朋友真的好喜歡上學,好有歸屬感.
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

瑄婷,

多謝你的意見! 我而家仲等緊st. clare 嘅結果, 如果收我囡囡, 我會st. clare 或救恩.

呀, 請問你囡囡讀法文辛苦嗎?

原文章由 瑄婷 於 07-10-29 15:53 硐表
我兩個女都在這校就讀,一個初小一個高小,所遇到的老師都好好,對於家長們反映的意見,都能一一分析及改善.
至於課程是否太谷的問題,我很難解答,因為祗有你最明白自己囡囡,如果上課留心,放學認真溫書,小朋友一定會讀得 ...

講起法文,我昨晚在家發生了一個笑話,話說我同個細女溫法文後,再同大女默英文,竟然讀讀下英文,出現左個法文,我大女望著我笑左好久,不過你唔駛擔心,小朋友同時學法文及英文唔會亂,祗係如我這般半生不熟的家長亂.
因為我一個月祗上一天法文,係學校免費提供給家長的,目的係想小朋友在家中都能實習法文.但因我吸收能力差,所以我好多時都要個細女糾正發音.
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

家長都有得學, 學校真係幾周到! 呀, 其實st. claire 嘅教學係唔係好傳統 (填鴨式)? 唔好意思, 我真係好多問題

以前多大年紀老師,教學方式比較傳統,但這兩三年更換了管理層,老師都好年輕(樣貌),令教學方式都活了很多,例如多了出外參觀及播放影碟等等.

原文章由 snoppy 於 07-10-22 10:27 硐表

"基夲上壓力是反映在你對小朋友的要求" that's right....so i want less pressure & happy school life.

thanks.

絕對同意。
好多人說中西區多間小學band 1 rate 好,
緊係啦 , 今個星期碰到舊同學仔(P.1派了去西多),
叫哂救命,原來"七巧節",一連多日只返半日,
放十一點,呢幾日停哂教書、課外活動、淨係叫你温、温、 温。
又有個 舊同學去了小官,話辛苦因為中英默書同日默。

st clare's 梗係有測驗啦, 10月中已過、好似平時返學甘照教書、興趣班照上、 只不過抽第一堂來做測驗。

所以有好成積的、 間間都會有壓力、
視乎家長與學生 如何正面面對。

我囡囡 (我同老公)都希望又開心, 又學業好, 因囡囡學嘢快, 但脾氣古怪, 一定要揾啱學校俾佢先得, 做父母原來壓力好大!!

原文章由 decision 於 07-10-30 15:57 硐表

絕對同意。
好多人說中西區多間小學band 1 rate 好,
緊係啦 , 今個星期碰到舊同學仔(P.1派了去西多),
叫哂救命,原來"七巧節",一連多日只返半日,
放十一點,呢幾日停哂教書、課外活動、淨係叫你温、温、 温。
又有個 舊同學 ...

各位唔好意思呀 ..

其實我想了解夕d 有關 st .clare 小學d 野 ..

因為我剛妥1我囡囡考了 08-09 k1...可能言之過早, 不過我想為我小朋友做好多 d 準備.

1) 你地 有無人由幼稚園直升上去 ka .. ??? 對佢地 幼稚園有咩 comments 呀 ??

2) 我地 nterview 果日 聽到有個家長話佢有個朋友個女因為 讀唔掂佢地 d 英文而轉校 >>>佢地係唔係真係好深呢 ?

3) 另外, 佢地 小學有幾多班 ka ??

唔好意思,我問太多問題了... 真係唔該晒 !!
‹ 上一主題|下一主題