用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBSPD interview schedule
樓主: WD40
go

DBSPD interview schedule [複製鏈接]

The 53rd Annual School Fete is scheduled for Sunday, 4 November 2007 from 10:30 a.m. to 5:00 p.m. In view of a lack of parking spaces in DBS and the heavy traffic flow along the School Drive, it is decided that FREE shuttle bus services will be provided for parents, students and visitors on the day of School Fete.

I think you can go to DBS and enjoy the games that day, maybe you can try to feel the school's style.

[quote]原文章由 OnHo 於 07-10-29 18:18 硐表
我用廣東話對話, 不外乎係介紹一下仔仔性格, 同點解咁想仔仔入dbspd讀書!  校方話唔計分, 志在大人陪個小朋友入場, 令佢會安心一d! (我都唔知係咪真係唔計分!)  事關一入房, 大人都有d俾個場面 "嚇"親架! "嘩"係我第 ...

我都是. 四年前,我想好的所有禮貌說話, 在走入房後全都不記得, 連"早晨"都冇講. 但仔仔表現得好過我地, 好定.
孩子的潛能是不能低估的, 可能我們都未必看得到, 但應該相信他們, 不要給他們太大壓力, 輕鬆上場才可能發揮得最好.

其實是否資優, 是天生的, 該培養的在前5年也已做了, 入唔入到則不是家長同孩子能決定的, 所以家長能做的也就是讓孩子開開心心地正常生活. 有第二次機會也只當讓孩子再玩多次, 因為考試的內容冇範圍, 也不是幾十天能補得到的, 開開心心輕輕鬆鬆是最好的選擇, 這就是我的經驗.

還有個小插曲, 第二次面試前幾天我還猶豫是否請假一起去, 因為覺得仔仔只是個普通的小朋友, 可想當時我們是多輕鬆. 而在收到通知後, 又猶豫了, 一個普通的小朋友是否適合讀這間學校呢? 怕他不適合最終還是轉校, 怕他心靈受到傷害, 多可憐的父母.

現在, 仔仔一天天在進步, 成績也能保持中上, 很開心,還學了幾門樂器, 當然我們也付出了很多去配合學校教育, 放鬆唔到. 有得有失, 每個孩子都有屬於自己的路,不是我們能計劃到的, 只能盡力給他們個愉快的童年.

仔仔暫時都冇進行學科上的補習, 只是學音樂畫畫, 加運動. 據了解, 唔少同學都冇補習,而有補習的多數是英文.

2nd 時, 多數是考思維同創意, 選擇用邊種語言應不太重要. 家長介紹時, 應用簡單,清楚的語言說出小朋友的性格特點,愛好,優勢和家長的期望(好似只得1-2分鐘,有人計時).

Good luck!
‹ 上一主題|下一主題