用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一選校
go

小一選校 [複製鏈接]

本人有一個仔,今年k2,現在煩惱選校,想問自行派位係唔係即係選心儀學校去叩門,可網外,如不能,就等第二round大抽獎,大抽獎入到心儀學校就不用煩,如果入唔到,下一步怎做,唔該大家比意見
   0    0    0    0

原文章由 19770104 於 07-10-11 23:03 硐表
本人有一個仔,今年k2,現在煩惱選校,想問自行派位係唔係即係選心儀學校去叩門,可網外,如不能,就等第二round大抽獎,大抽獎入到心儀學校就不用煩,如果入唔到,下一步怎做,唔該大家比意見 ...

其實你仲有成年至選校....唔駛咁快去煩喎...
如果統一派位結果唔係你想入果間...你就要去叩門..即係去心儀既學校自己入表申請...但通常叩門額都係好少..好多人競爭一個位...
又或者有d負擔到既..就會搵定d直資/私校做後盾..

原文章由 19770104 於 07-10-11 23:03 硐表
本人有一個仔,今年k2,現在煩惱選校,想問自行派位係唔係即係選心儀學校去叩門,可網外,如不能,就等第二round大抽獎,大抽獎入到心儀學校就不用煩,如果入唔到,下一步怎做,唔該大家比意見 ...

你說的第一輪和第二輪都理解沒錯, 如兩輪皆入不到心儀小學, 便要去叩門(可在放榜前致電心儀小學問定收唔收叩門位)

原文章由 cherrymummu 於 07-10-13 08:07 硐表

你說的第一輪和第二輪都理解沒錯, 如兩輪皆入不到心儀小學, 便要去叩門(可在放榜前致電心儀小學問定收唔收叩門位)

以我所知大多數學校都會有叩門位...但真係唔會多囉...你當然我可以打去間學校問啦...學校覆你既一定更清楚..唔好太担心啦:

不知出年會否改制,因為亞"李生"都話要在09年行小班制,今年的制訂是這樣,幼稚園會9月尾派自行分配表格,有d幼稚園會請有聯係的小學來教妳填表,如果小朋友出年升k3,我就提一提妳,因為這是我錯過了,所以提一提妳,很多小學會可能在9月做開放日,妳就留意下妳想看的小學幾時有,不要等幼稚園通知,像我今年,幼稚園在9月中才通知我佢有兩三間小學請小朋友到校參觀,所以我們只能去這幾間,但原來有好多小學在九月頭己經辦了,所以妳到明年9月頭就要check下,看那小學的開放日是幾時,可以自由參觀等,因為就我只有一個小朋友,基本上就唔知那些小學的環境如何,妳可以親身和小朋友去看下,看下設備環境等,我小朋友那幾次都有去,也可以看佢參觀後的感覺如何。說回表格,妳填完表,就將佢交回妳想申請的小學(只可申請一間),也可以跨區,學校會將全級收生的50%來做這round的收生人數,這一round 全計分,有兄姐就讀是必收佔這次的30%,甚餘的70%全是計分,像父母是畢業生,兄姐畢業生,宗教分等,由最高分派下去,派完這70%為止,派唔到就到第二round大抽獎,根據幼稚園校長所講(只係提少少,因為要到明年一月才開始第二round,佢話這些早同妳地講到時都未必記得),表係分甲,乙兩部份,甲部可以跨區,可以選三間但機會好微(好似話係佔這次10%,則是話如果這間小學全小一年班收100人,第一round用了50人,這一round就餘50人的額,除非在第一round是的必收生,則是現有兄姐讀緊的申請多過30%,多出的人會用這第二round的額扣,如果第一round必收生多了10人,這第二round這個其實只有40人,不是全級收生的一半額),乙部就好似可以填所屬的區的小學,這個會佔90%,因為教統局唔主張妳們跨區,所以就算比都會好少額,每一個幼稚園學生在這階段一定派到小學,但未必是妳的志願,如果唔滿意可以去叩門,但小學佢地就會等所以學生註冊完才會開始收,除非佢手頭上有第一輪的學生沒註冊,否則都係等程序完了,看有否有人不去註冊。我上年的家長都這bk講話佢地係第一輪分唔到,去叩門,校長叫佢等埋第二輪結果先,所以佢地一收到結果唔滿意立刻去心儀的小學叩門,至於portfile,妳可以做到先(出年),但今年在第一輪所有官津只收教統局指定文件及個別小學指定的文(有些學校要回郵信封,有d要相),其他文件不收及不會其他查詢及面試,第二輪就直接由教統局主持亦不會收protfile,這protfile是留來叩門用。或來我小朋友的小學校長說,除了這個程序完後可以叩門之外,其實都可能在開學後或者都有學生退學,因為有些家長,可能不停在心頭的私學叩門,私校會在收位上比官津鬆些,可能見佢這麼有心佢就收佢,這樣那家長就可能會退出官津的學位,因為私校一日未答佢,所有家長都應在第二round後到所派的學校註冊,唔註的話隨時兩頭唔到岸。希望我這樣講妳知,妳會清楚些。

[ 本文章最後由 rat 於 07-10-13 13:13 編輯 ]

原文章由 rat 於 07-10-13 12:24 硐表

不知出年會否改制,因為亞"李生"都話要在09年行小班制,今年的制訂是這樣,幼稚園會9月尾派自行分配表格,有d幼稚園會請有聯係的小學來教妳填表,如果小朋友出年升k3,我就提一提妳,因為這是我錯過了,所以提一提妳,很多小學會可能 ...

您講得好清楚呀,又學到野喇,謝謝分享。
‹ 上一主題|下一主題