用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇買notice board 俾小朋友用?
go

有冇買notice board 俾小朋友用? [複製鏈接]

是水松板? 小 White board? 抑或可用磁石貼的鐵板?
3M出左隻notice board,唔知有冇人用過呢?

thx!
   0    0    0    0

原文章由 cfanny 於 07-10-10 13:47 硐表
是水松板? 小 White board? 抑或可用磁石貼的鐵板?

thx!

we boutght one white & magnetic board, and  3M  board! it's same function as "post it" you can stick on / take out easily from the board.

I have a magnetic white board with monthly calendar for my son. Will mark down Visual Arts & PE lessons every week. Will also mark down test & exam schedules, activities, etc. It is very useful for monitoring my son's schedule and let my maid to prepare the stuff for my son. I'll ask my son to update those tests & dictations by himself.

原文章由 cfanny 於 07-10-10 13:47 硐表

thx!

我買咗兩塊白板, 一塊係有公仔, 用磁石貼將d要交ga通告或重要事集低

別一塊係普通白板, 用嚟比亞仔溫書用

我都有買普通白板,平時將要溫習的事寫係度提下囡囡,到溫默書時又可以用,不用浪費紙張.

我用過黑板、水松板、白板、和3M黏板。我覺得用粉筆寫黑板會有很多粉跌下,用水松板有時D釘會跌咗都唔知,用黏板又好快唔黏同埋只可以黏單一張紙,用白板會好D,不過一定要用白板筆,否則好難擦或者會擦花塊板。

白板應該是比較好的, 小朋友可以寫字, 畫畫, 默書等, 而且現在的白板筆有很多顏色, 我買了八種色比囝囝畫, 都好開心.

仲有, 如果小朋友錯用箱頭筆在白板上, 只要用白板筆在上面塗一次再擦, 本來不脫色的顏色都能抺掉.

我都係用白板俾佢默書用既~~不過無買咁多色呀.佢地有時鐘意用來畫公仔.不過要小心d用d肇lor,太多揮發氣體...
‹ 上一主題|下一主題