用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教書院小學
樓主: kmliu0107
go

高主教書院小學 [複製鏈接]

hi tatama123,

We transferred my son to sscps due to my son's characteristics. He is an energetic type. He loves sports very much. I think sscps provides a spacious school site for him.

原文章由 psmama 於 07-10-14 01:40 硐表
Hi bullbull,

hello ! long time no chat la. do you still remember me ?
My elder son accepted by RC last yr and from my memory, when they sent the offer letter to me, they also attached a reply slip fo ...

Hi, psmama,

係喎, 真係好耐冇同你聯絡喇~~~
講到高主教,我星期六去interview個陣都嚇左一跳,因為唔知老師要見埋家長。咁o岩阿仔幼稚園又同一日有開放日同埋下午要去上課外活動,所以我只係穿T-shirt 件仔褲咋....:-| 唔知會唔會被扣分呢?
妹妹七個幾月,重21磅

原文章由 bullbull 於 07-10-15 11:52 硐表

Hi, psmama,

係喎, 真係好耐冇同你聯絡喇~~~
講到高主教,我星期六去interview個陣都嚇左一跳,因為唔知老師要見埋家長。咁o岩阿仔幼稚園又同一日有開放日同埋下午要去上課外活動,所以我只係穿T-shirt 件仔褲咋....:- ...

Is this a new format of having the parents interviewed as well?

May I know what question did they ask during interview with both kids and parents?

Is your son study at St Stephen College ?

星期六去左高主教INTERVIEW,都見到幾多女仔.

summa

原文章由 bullbull 於 07-10-12 19:29 硐表

我個仔都係11:00 am, 唔知同唔同組呢?
另外請問是否只見小朋友, 家長不用見校長?

我607呀, 好們應該見到大家播~我地坐係近門口最後個2個位, 仲同個英文大使玩, 跟住叫個普通話大使教摺波嗰個媽咪

martse

上年好似係將幾個小朋友分組見老師。但今年唔知係唔係改左interview 方式,父母陪埋囝囝入去一個課室,而課室就分別有三組家長同小朋友個別見老師。

老師會先問家長問題:
1. 家中那位照顧小朋友?
2. 平日小朋友放學後會做什麼?
3. 要是小朋友在學校出現了問題,家長會怎樣處理?

跟著家長便會先離開,剩下老師及兒子單獨interview。
問了以下問題:
1. 你叫什麼名
2. 你幾歲?
3. 你有沒有兄弟姊妹? 幾多歲?

跟住就比左副砌圖 (有一個男人拉住隻狗),要小朋友盡快砌好。

全個過程都係十分鐘內完成。

到11月中便會有result。
妹妹七個幾月,重21磅

原文章由 martse 於 07-10-15 15:28 硐表

我607呀, 好們應該見到大家播~我地坐係近門口最後個2個位, 仲同個英文大使玩, 跟住叫個普通話大使教摺波嗰個媽咪

martse

我係二樓 (201室)呀,坐係中間最前,唔知有冇見到你呢?
咁你interview成點呀?我自己都ok, 不過真係冇諗到要家長入埋去見老師。
妹妹七個幾月,重21磅

原文章由 bullbull 於 07-10-15 15:49 硐表

我係二樓 (201室)呀,坐係中間最前,唔知有冇見到你呢?
咁你interview成點呀?我自己都ok, 不過真係冇諗到要家長入埋去見老師。

反且我覺得自己既表現麻麻地, 希望唔會影響到阿仔啦

不過我覺得女仔應該機會大好多, 因為好少女仔尼 in.

martse

原文章由 bullbull 於 07-10-15 15:45 硐表

老師會先問家長問題:
1. 家中那位照顧小朋友?
2. 平日小朋友放學後會 ...

我唔係問呢3絛問題
我果3絛好難答

SUMMA

原文章由 SUMMA2002 於 07-10-15 16:06 硐表

我唔係問呢3絛問題
我果3絛好難答

SUMMA

我諗唔同老師都會問唔同問題。我同我老公分別答左兩條。難答個d我都比晒老公答,免得自己緊張,答到亂晒籠。
妹妹七個幾月,重21磅

原文章由 martse 於 07-10-15 16:01 硐表

反且我覺得自己既表現麻麻地, 希望唔會影響到阿仔啦

不過我覺得女仔應該機會大好多, 因為好少女仔尼 in.

martse

我問過喇,佢地話想收大約100個男仔, 40個女仔。不過因今年係第一年轉男女,所以未必咁多女仔報讀。
至於升中派位,中學部會收約80%小學部。
妹妹七個幾月,重21磅

高主教好像有幼稚園的,

100男仔 - 幼稚園學生 - 15分以上 = 機會好小

SUMMA

原文章由 SUMMA2002 於 07-10-15 16:06 硐表

我唔係問呢3絛問題
我果3絛好難答

SUMMA

Can you share those 3 questions?

原文章由 SUMMA2002 於 07-10-16 09:57 硐表
高主教好像有幼稚園的,

100男仔 - 幼稚園學生 - 15分以上 = 機會好小

SUMMA
1. RC does not have a kindergarten of its own.

2. I don't think RC has announced the selection criterion.  But as a private school, it is not necessary for the school to follow the point system of the government.

無左幼稚園咩, 幾時開始?
我以前幫個老板打電話去幼稚園問幾時可以報k2,
個老師話無得插班, 一定要k1開始讀起.

不過我個仔間幼稚園上年,第2多人讀高主教.

summa

原文章由 SUMMA2002 於 07-10-16 14:48 硐表
無左幼稚園咩, 幾時開始?
我以前幫個老板打電話去幼稚園問幾時可以報k2,
個老師話無得插班, 一定要k1開始讀起.

不過我個仔間幼稚園上年,第2多人讀高主教.

summa ...

約 8 年前已沒有幼稚園。
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

我唔係問呢3絛問題
我果3絛好難答

SUMMA

問你咩阿? 佢問我個仔有咩長處同會唔會買遊戲機比佢

martse
‹ 上一主題|下一主題