用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問天水圍哪間小學入讀送八達通及迪士尼入場券?? ...
go

請問天水圍哪間小學入讀送八達通及迪士尼入場券?? [複製鏈接]

各位

請問天水圍哪間小學入讀送八達通及迪士尼入場券??

有人說送八達通一張,內附200元充值。

學童免費由外籍教師帶去迪士尼,並附有家長的入場卷。

計計埋埋近2300元,很大手筆!
   0    0    0    0

WA 你收得人地2300茶禮,咁即係送個仔去死咋,唔通喇沙.拔萃會用呢招. 招生收成咁都係黑校啦

未聽過。

不過,如果有學校咁做,同意上面家長說法 -- "咁即係送個仔去死咋"

一間學校如果收生不足,應設法改善教學質素,加強與家長的溝通,最多加些少適量的宣傳,而不應採取一些標奇立異的手法。

原文章由 baby.com.hk 於 07-10-3 22:01 硐表
各位

計計埋埋近2300元,很大手筆! ...

絶對同意,這是黑店的宣傳手法。

我想知都只是想避免進入黑店。

據說是輔助會小學,派單張入幼稚園的,請問是不是真?

這間小學去年逢參加它的普通話朗誦比賽便派2000元書券的。

原文章由 mamafufu 於 07-10-4 12:30 硐表
未聽過。

不過,如果有學校咁做,同意上面家長說法 -- "咁即係送個仔去死咋"

一間學校如果收生不足,應設法改善教學質素,加強與家長的溝通,最多加些少適量的宣傳,而不應採取一些標奇立異的手法。

...

唔係化,咁大手筆 !

係咪得到冠軍既幼稚園先有呀?

若小朋友係參加單項既都有,咁多多都唔夠佢派喎!學校邊得黎咁多錢派呀!

原文章由 baby.com.hk 於 07-10-4 12:49 硐表

...

2000元書卷
金錢掛帥, 就算係真, 都唔好送囡囡入去讀啦, 即成係買學位(學校向家長買位), 可能係犯法

原文章由 baby.com.hk 於 07-10-4 12:49 硐表

...
所以不要為明天憂慮.因為明天自有明天的憂慮.一天的難處一天當就夠了。(馬太6:25-34)

人就是賺得全世界,賠上了自己的生命,有甚麼益處呢?人還能拿甚麼換生命呢?(馬可福音8章36-37節)

犯法??

那麼家長會不會被告埋一份?

原文章由 mumdickson 於 07-10-4 23:32 硐表
2000元書卷
金錢掛帥, 就算係真, 都唔好送囡囡入去讀啦, 即成係買學位(學校向家長買位), 可能係犯法

輔助會小學冇送八達通同廸士尼卷

唔係呀!我個女剛剛報左輔助會小學,下年讀小一,他們沒有送八達通及廸士尼入場卷,我報呢間學生,係因為它得了卓越關愛校園獎及健康校園獎,我好放心囡囡會得到好的照顧.
我囡囡去年都有參加它的普通話朗誦比賽,但係輸了,就沒有得到書卷啦!是公平呀.參加比賽時,有它們的老師訓練囡囡,我同我先生又幫囡囡練習,比賽完囡囡話鍾意學普通話,仲增加左囡囡同爸爸的親子關係,所以爸爸都同意囡囡報呢間學校.

baby.com.hk:

你所說的事情都幾嚴重下噃,係唔係應該查核清楚先講出校名好D?

得到關學校園獎? 我住在輔助會對面,每天返工都見到哪校學生在隧道內玩,吸煙有,講粗口有,打架有。若你們不信可以去天秀輕鐵站旁看看,可以拍片去第一手真相。

原文章由 mamayin 於 07-10-5 11:31 硐表
唔係呀!我個女剛剛報左輔助會小學,下年讀小一,他們沒有送八達通及廸士尼入場卷,我報呢間學生,係因為它得了卓越關愛校園獎及健康校園獎,我好放心囡囡會得到好的照顧.
我囡囡去年都有參加它的普通話朗誦比賽,但係輸了, ...

原文章由 baby.com.hk 於 07-10-3 22:01 硐表
各位

你們說的應該是" 十八鄉公益社小學" 喎, 因我在今年的7 月有去他們的講座

原文章由 babyfaifai 於 07-10-5 12:44 硐表
得到關學校園獎? 我住在輔助會對面,每天返工都見到哪校學生在隧道內玩,吸煙有,講粗口有,打架有。若你們不信可以去天秀輕鐵站旁看看,可以拍片去第一手真相。

...

頑劣學生唔止一間學校有,市區名校都有人去打劫中E 曳ge小朋友最主要係父母管教方面有差錯!我朋友住慧景軒,佢女女係對面輔小讀P2,仲在生,有排未死得,仲好開心tim 我附近(元朗)間補習社ge 幾位Miss,佢哋仔女係讀十八鄉、何德心,唔係個個都啱讀名校!每間學校都有好處,亦都有不足,唔好過份打壓收生不足ge學校,人各有志,等新進小一ge家長多D選擇!派傳單去幼稚園,名小學一樣有做,宣傳下學校ge長處,無咩唔啱!學校本身財力夠,offer好D既獎品比得獎小朋友,亦無乜唔妥姐,話人哋買學生ge指控太嚴重啦!
我知以往輔小會選每級品學兼優ge一班,獎佢哋免費去迪士尼,唔係學校full pay的,last year係渣打bank贊助的!其他小學一樣揾到贊助亦不足為奇!

701003 講得好好,如果因為你見到一個壞學生,就話間學校有問題,對老師好吾公平,而且收生不足根本不是學校的錯,政府規劃亦有問題。現在根本沒有不想做好的學校,我反而覺得吾懮收生那些學校重高逗,小朋友讀得吾開心,就是你吾適合間學校,你可以轉校家。根本無心幫你解決問題。

搞到好像有點火藥味,不好意思。

去年輔助會小學派錢事件是一位屯門區校長告訴給我知的,他拿著一封輔助會小學老師的投訴信來講的。投訴信的台頭是給教統局的, 我想教統局應處理中。

這封信不便公開,否則必上頭條,我跟這校無仇的,也不希望它執。

不過我真的不明白為什麼學校會利用派錢方法去吸引學生,這只會給家長壞印象。

另一件令我不可思議的是為什麼這間學校的老師對這間學校那麼仇恨,發出這些投訴。就算走了亦不需要這樣做。

常跟天水圍的學校合作,發現流失率最高的便是天水圍, 若有天水圍的同工在,可否解釋一下。

原文章由 mamafufu 於 07-10-5 11:55 硐表
baby.com.hk:

你所說的事情都幾嚴重下噃,係唔係應該查核清楚先講出校名好D?

老師都係凡人,工作唔順利,離職之後講前顧主壞話,好多EQ不足ge人都會做!我相信辦學團體唔會真金白錢咁派$$,好多學校津貼校車費、校服、課外書、活動費......我知有位元朗名小學ge同學仔,因小一時返學唔happy,轉去古洞附近一間村校,只需自備黑、白鞋同書包就可以返學啦,因學校津貼(其實係送)書簿文具、校車校服、午膳..... 坦白講,有D家境清貧ge同學,係好需要呢D津貼架!獎勵讀得好ge同學,送書卷亦是家常便飯!有D辦學團體會得比較廣泛ge贊助,因利乘便益下旗下ge小學生都好正常!好似輔助會咁,成日主動申請各類贊助,可以話佢收生方面主要係低收入小朋友,所以靠津貼做招攬亦無可厚非。市區學校亦有不少類似情況!我個人認為各取所需,不值得大驚小怪!

老師們,得閒花多些時間去教好學生吧。

收生差沒有人怪你們,但只花時間去討論區及只顧做宣傳則是失德。

校董會有錢派當然沒有問題,但拿申請回來搞活動的錢去派則是另一個問題。

回頭是岸吧!!

教好每一個學生才最重要!!

各位

送八達通有些怪,但由外籍老師帶由家長陪同小學生去迪士尼有什麼問題?戶外學習就是這樣。而且天水圍有很多小朋友,因家景問題,連科學館也未必去過,能免費去迪士尼,有什麼壞處?

我由一個第三者來看這兩天此討論區的回應, 我有以下睇法:
1. 學校要宣傳, 要做show, 係依家生存嘅方法, 錯嘅係香港政府!
2. 未肯定邊間學校送錢, 就一口咬定係佢, 似乎好無品遮!
3. 明眼人一睇就知有人有計劃咁連同他人係此討論區製造謠言, 目的係要整死某間學校, 有興趣想知係邊個, check下邊個鍾意講人壞話, 我無聊check 佢資料, 佢都唔係第一次啦! 好心啦, 有報應!自己入唔到間學校, 就唱衰人, 報係自己仔女身上就唔好啦.

我建議大家唔好再出口傷人啦, 人地間學校殺校, 人好過咩?

原文章由 babyfaifai 於 07-10-5 20:11 硐表
老師們,得閒花多些時間去教好學生吧。

收生差沒有人怪你們,但只花時間去討論區及只顧做宣傳則是失德。

校董會有錢派當然沒有問題,但拿申請回來搞活動的錢去派則是另一個問題。

回頭是岸吧!!

教好每一個學生才最 ...

乜家下D老師唔水做ga 你哋點知邊個係呢?我以為只有師9先至咁得閒日日上BK嗲 話時話,網上留言千祈唔好盡信,我大女當年升幼稚園,就係信錯所謂ge口碑,累咗小朋友!到我細果兩個仔女果時,實行靠自已,攞大假,拖住仔女去學校附近觀察,大女果期仲未出頭ge新校,到咗細女果時已經屬受歡迎一類,幾年人事幾番新,各位父母要親力親為呀!仲要多D參與學校ge活動,親子呀!尤其係只生一個仔女ge家長,更要親自出馬!我ge大女做咗細佬妹ge白老鼠,我覺得好難受!:cry:
‹ 上一主題|下一主題