用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教宣道會茵怡幼稚園 我想問TKO 區咁多宣道OR 茵怡...
go

我想問TKO 區咁多宣道OR 茵怡... [複製鏈接]

其實大家有無關連?? EVEN 茵怡平台都有2間勁似名 點分喎
我上過幾間WEB-SITE 覺得呢間唔錯...唔知大家有咩COMMENTS??
   0    0    0    0

March,

將軍澳區坑口有間叫:基督教宣道會香港區聯會將軍澳宣道幼稚園 校舍比較細但有好多課外活動。

係寶林的茵怡花園平台有兩間:
1.中華基督教播道會茵怡幼兒園(是幼兒園全日制)
2.基督教宣道會茵怡幼稚園(半日制,同坑口個間無關係的)

我仔仔讀基督教宣道會茵怡幼稚園K3,讀得非常開心,校舍不是很大但有露天playground,環境舒適,老師很有愛心,我覺得自己冇選擇錯比仔仔讀,他有一個快樂的幼兒生活。你可以隨時打電話去學校約時間參觀的。

iwff

原文章由 March 於 07-10-3 13:53 硐表
其實大家有無關連?? EVEN 茵怡平台都有2間勁似名 點分喎
我上過幾間WEB-SITE 覺得呢間唔錯...唔知大家有咩COMMENTS??

係咪真係要通宵排隊??

我立眼睇左大家講報讀宣道茵怡要通宵排隊,請問係咪呀 今年佢地10月27號報名呀

係。因為普遍家長喜歡上午班, 學校因已收了一些細佬妹讀K1,K1剩餘學位便少了, 加上先到先得, 所以好多家長會排通霄想入上午班的。舊年報名之前一晚8:00已有起碼30人排隊了。今年都不會例外。Good Luck.

iwff

原文章由 March 於 07-10-11 11:31 硐表
我立眼睇左大家講報讀宣道茵怡要通宵排隊,請問係咪呀 今年佢地10月27號報名呀

iwff,

但如果報下午班,需吾需要咁早去排隊呀!定話等9:00開始後先去都可以呀!

原文章由 iwff 於 07-10-11 17:47 發表
係。因為普遍家長喜歡上午班, 學校因已收了一些細佬妹讀K1,K1剩餘學位便少了, 加上先到先得, 所以好多家長會排通霄想入上午班的。舊年報名之前一晚8:00已有起碼30人排隊了。今年都不會例外。Good Luck.

iwff

...

mkwok,

我不肯定,因為舊年報名當日一早就話上下午班都full了,但後來可能因為有人放棄下午班的學位,就有少量學位剩下。下午班不用咁早,但都唔好太遲,因為一定有人會攞左下午個學位先, 到考到另外心儀的幼稚園後才放棄。你同老公輪流排隊一晚時間好快過的,若你真的喜歡該幼稚園,是值得的。

iwff

原文章由 mkwok 於 07-10-12 15:25 硐表
iwff,

但如果報下午班,需吾需要咁早去排隊呀!定話等9:00開始後先去都可以呀!

iwff,

多謝妳的回覆。我初頭諗住排下午就吾需要早一晚排隊,但如果連下午班都要早一晚排的話,我諗我會早d排博上午班了。

原文章由 iwff 於 07-10-12 16:16 硐表
mkwok,

我不肯定,因為舊年報名當日一早就話上下午班都full了,但後來可能因為有人放棄下午班的學位,就有少量學位剩下。下午班不用咁早,但都唔好太遲,因為一定有人會攞左下午個學位先, 到考到另外心儀的幼稚園後才放 ...

mkwok,

你可以打去學校問下下一年K1上午班會有多少個位剩,學校扣了細佬妹一定會知的,你可以有個預算,排到幾多個就會讀到上午班。你住在那裡呀? 帶定MP3或收音機去排隊啦,時間很快過的,書就唔好帶了,因為太黑睇書好辛苦的。祝你成功!

iwff

原文章由 mkwok 於 07-10-12 16:49 硐表
iwff,

多謝妳的回覆。我初頭諗住排下午就吾需要早一晚排隊,但如果連下午班都要早一晚排的話,我諗我會早d排博上午班了。

iwff,

Thanks.  等我打電話問下先。

原文章由 iwff 於 07-10-12 17:01 硐表
mkwok,

你可以打去學校問下下一年K1上午班會有多少個位剩,學校扣了細佬妹一定會知的,你可以有個預算,排到幾多個就會讀到上午班。你住在那裡呀? 帶定MP3或收音機去排隊啦,時間很快過的,書就唔好帶了,因為太黑睇書好 ...

原文章由 iwff 於 07-10-11 17:47 硐表

iwff

...

thanks iwff.
咁係咪=早d 排隊拎到上午學位就即係一定收硬唔理學生咩質素?? 亦唔需要interview

March,

係一定收(真正有教無類)。但都會有面試的日子,起碼見下個小朋友及家長認識一下。我前年有個朋友個仔去面試,老師覺得她仔仔有些問題(因為不停哭同叫),叫我朋友帶仔仔做下測驗,但都會留位給她的。結果我朋友3個月後發現仔仔有自閉症,當然冇讀茵怡轉去讀特殊幼兒園幫仔仔了。所以除非知力有問題,若只是怕羞,內向及細仔女, 學校一定收的。

iwff

原文章由 March 於 07-10-13 22:09 硐表

thanks iwff.
咁係咪=早d 排隊拎到上午學位就即係一定收硬唔理學生咩質素?? 亦唔需要interview

原文章由 iwff 於 07-10-13 22:43 硐表
March,

係一定收(真正有教無類)。但都會有面試的日子,起碼見下個小朋友及家長認識一下。我前年有個朋友個仔去面試,老師覺得她仔仔有些問題(因為不停哭同叫),叫我朋友帶仔仔做下測驗,但都會留位給她的。結果我朋友3 ...

哦,明白啦~THANKS.

hi, 我都有打去問過 宣道會茵怡幼兒園, 她們指27/10早上9時開始即場填申請表, 我都聽人講話唔錯.
我想半夜收工後要去排啦, 我收2時半, 真慘...

[ 本文章最後由 keroppigrace 於 07-10-26 03:47 編輯 ]
籮仔不經不覺已6歲啦, 今年升小一啦!

澄清啟示

鑑於近日星島日報錯誤報導本園出現手足口病及EV-71腸病毒,本家長教師會亦十分關注事件及本園衛生情況,並已與郭楚翹校長即時了解及採取跟進。現澄清為鄰近「基督教播道會茵怡幼兒學校」出現手足口病及EV-71腸病毒。

現鄭重向各家長報告本園即「基督教宣道會茵怡幼稚園」並任何學生出現手足口病及EV-71腸病毒報告,亦無須停課兩週。

本家教會亦會密切關注事件發展,經與郭校長了解後,已要求星島日報登澄清啟示,冀盼此電郵能息除家長的疑慮。

基督教宣道會茵怡幼稚園

家長教師會

主席

謝超民

二零零八年五月十日
‹ 上一主題|下一主題