用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 1C班,交流一吓
樓主: vanyau
go

1C班,交流一吓 [複製鏈接]

原文章由 cathy-tse 於 07-12-12 16:44 發表
今次我真係要多嘴一;

妳姊姊真本事,可以命令妹妹生多1個..更利害係妹夫都要努力

SORRY,SORRY

我家是傳統大家庭,我是最細的,我好聽話好乖架

當然我倆本身都想要兩小朋友的,所以就聽聽話話早啲囉!

音樂科考試只得等級,沒有分數的,不會影響班和級的考試次第.

事實上,不少科目如體育,視覺藝術,普通話等都只是等級評分,而且第一次考試與第二次考試相差很大亦不足為怪,因此家長毋須緊張.

其實,個人經驗認為,考試次弟的先後主要在數學和默書取分的差別上,各主要科目的讀寫考試,用功的學生成績相差不會太多,但初小學生計及中英兩科日常的默書和考試默書,其中一次失手便會直接影響大分,而數學科若沒有覆檢,有很大機會出現不小心而失分,結果影響總分.

要知道,總分相差10分,即總平均分相差0.1分,已可能在級別上相差數個考次次弟,而在班的次弟上亦有可能相差一至兩名.

原文章由 emiluihk 於 07-12-12 15:16 發表
喂喂vanyau太太

連考音樂你都咁緊張, 你係咪想壓到你女無氣透 ?
放鬆d la , 我相信有聽書一定識架, 你女咁乖 ...
唔好攪到自己好似精神緊張咁先得架 ...

...

原文章由 FPAPA 於 07-12-12 16:45 發表
音樂考什麼? 唔係好記得噃,昨晚要簽張通告,有列齊每科範圍,今晚番去有冇派番嚟先。好似喺week16,17 (下星期)。
不過, 我覺得音樂科可以relax少少嘅。

通常這些閒科,我是不會幫她溫書的,只是提醒她要自己溫習吧了!和希望囡囡習慣/學懂要自己溫習.
因為培養一個良好的習慣,是要由一開始做起的,雖然音樂不是什麼大科目,但我都不希望睇少任何一科.而且就是因為這些是閒科,所以更加放心放手讓她自己來!

聖誕聯歡會那日不用穿校服,我囡囡很開心,仲話當日想穿公主衫!
我同囡囡講,叫她回校問吓其他同學當日玩扮鬼扮馬好不好?
我想她很懷念幼稚園的生活,每次她見到弟弟扮呢樣又扮果樣返學,她都恨到流口水.
唔知其他1c班的家長,你們囡囡對當日的衣著安排有沒有什麼意見呢?

印象中學生都是穿著便服回校,而穿著公主衫回校參加聖誕聯歡會的甚少,相信要有其他家長附和才作此安排較合適,否則未免過於突出了.

原文章由 vanyau 於 07-12-13 16:18 發表
聖誕聯歡會那日不用穿校服,我囡囡很開心,仲話當日想穿公主衫!
我想她很懷念幼稚園的生活,每次她見到弟弟扮呢樣又扮果樣返學,她都恨到流口水.
唔知其他1c班的家長,你們 ...

原文章由 sfcssfcc 於 07-12-13 17:04 發表
印象中學生都是穿著便服回校,而穿著公主衫回校參加聖誕聯歡會的甚少,相信要有其他家長附和才作此安排較合適,否則未免過於突出了.

我都知,所以我想問1c班其他家長的意見囉!

咁唔知A 班既意見你又想唔想聽呢
唔想聽都要講 我都打算比女著聖誕氣氛既3喎
BUT 應該唔會係公主造型了, 天氣凍頂唔住喔 !
聖誕女郎3又唔同LA 裡面著幾多件都得

P.S.>> 但先要說服個女比我扮鬼扮馬先

原文章由 vanyau 於 07-12-13 17:27 發表

我都知,所以我想問1c班其他家長的意見囉!
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

玩扮鬼扮馬都好呀!不過,佢哋成日都公主,不如揀個新主題,扮動物呀,職業呀,其他民族呀,扮吓男孩子都好玩噃。
但唔知學校有甚麼環節安排好呢?只要扮鬼扮馬唔影响到,我相信學校唔會拒絕啩。

BTW, 我揾唔到音樂考試範圍,只講:
提前考試科目及日期:
音樂科、體育科、視覺藝術科 - 第1 6 、1 7 、1 9 週
Or a l、中文說話及中文書法、普通話科( 口試) - 第1 6 、1 7 、1 9 週

好彩有其他人清楚啲。

我講唔掂個女呀, 佢話佢想著裙喎
等我聽日搵番條天使裙出嚟引吓佢先

原文章由 vanyau 於 07-12-13 16:18 發表
唔知其他1c班的家長,你們 ...
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

原文章由 emiluihk 於 07-12-14 14:42 發表
我講唔掂個女呀, 佢話佢想著裙喎
等我聽日搵番條天使裙出嚟引吓佢先

我個囡囡很叻,任何主題的扮鬼扮馬都可以扮公主/靚女的,
動物--白兔公主
聖誕--靚女聖誕女朗
卡通人物--minnie mouse

全部都可以著靚群的!

囡囡話,唔可以扮公主,咁就扮聖誕靚女!

原文章由 vanyau 於 07-12-14 15:57 發表

動物--白兔公主
聖誕--靚女聖誕女朗

全部都可以著靚群的!

囡囡話,唔可以扮公主,咁就扮聖誕靚女! ...

今日看到香兒培育班的小朋友出席聖誕聯歡會時,大多以頭飾打扮成可愛的小動物,配以適合的髮型和便服,如兔仔和米奇美妮等,十分逗人喜愛.各位家長不妨參考一下.

原文章由 vanyau 於 07-12-14 15:57 發表

動物--白兔公主
聖誕--靚女聖誕女朗

全部都可以著靚群的!

囡囡話,唔可以扮公主,咁就扮聖誕靚女! ...

原文章由 emiluihk 於 07-12-14 17:17 發表

咁快就,咁我囝囝又點?
他仲勁,件褸純色無公仔就話唔靚,唔要著.
就算被迫著住出街,都喊咁口,你話勁唔勁呢?

原文章由 vanyau 於 07-12-15 22:19 發表

咁快就,咁我囝囝又點?
他仲勁,件褸純色無公仔就話唔靚,唔要著.
就算被迫著住出街,都喊咁口,你話勁唔勁呢?

22號聯歡會出咗通告了,我想問”帶小量食品及水”,是否好似小息的snack box咁帶就OK呢?我打算買啲大包裝的,可以讓其他小朋友一齊食.

買大包裝的零食絕對沒有問題,因為小朋友總有辦法全部吃掉,只是假期完後便要考試,若因此而喉嚨痛而未能好好溫習,得不償失.因此,教囡囡要分享,讓其他小朋友吃多些,自己吃小些,便可以了

或許,買一些健康食品,如生果乾脆片等,相信會較好.

至於飲品方面,除帶小量水外,我建議大家多帶幾盒維他奶之類的荳類飲品.因為經驗告訴我,囡囡回家後的水樽水量依舊,若有維他奶之類的其他飲品,她們才會飲.

原文章由 vanyau 於 07-12-19 22:20 發表

22號聯歡會出咗通告了,我想問」帶小量食品及水」,是否好似小息的snack box咁帶就OK呢?我打算買啲大包裝的,可以讓其他小朋友一齊食.

原文章由 sfcssfcc 於 07-12-20 00:08 發表
買大包裝的零食絕對沒有問題,因為小朋友總有辦法全部吃掉,只是假期完後便要考試,若因此而喉嚨痛而未能好好溫習,得不償失.因此,教囡囡要分享,讓其他小朋友吃多些,自己吃小些,便可以了

或許,買一 ...

你說中了,我真的買了蘋果脆片當零食,咁有健康的食物,那一定有不健康的--蝦片,和糖果嘞!

原文章由 vanyau 於 07-12-20 15:06 發表

你說中了,我真的買了蘋果脆片當零食,咁有健康的食物,那一定有不健康的--蝦片,和糖果嘞!

開始放假了,真的進入考試溫習期了.
今個聖誕節我一啲都感覺不到開心快樂和興奮!
只有...::cry::-|:(:time::-x

回覆 #1 vanyau 的文章

YES, 真苦命, 人人普天同慶, 我哋就屈係屋企同書本一齊普天同慶, 啲親戚嗰嗰都話我殘忍,
唔比亞女去同啲表兄妹玩, 因住亞女讀書讀到
CRAZY呀. 其實22,23,24,26,29,31都玩啦.
唔通日日到玩咩.  真比佢哋激死啦.

各位1C班的家長,聖誔假期過得愉快嗎?明天要返學了,你哋的小朋友收拾好心情未呢?我囡囡很期待明天的返學,咁你哋可以猜測到我哋今個聖誕假期過得真的很~~悶,悶到她想快啲返學!
我一諗到未來的五個聖誕假期都是這樣過,就有點提不起勁了:cry:!
聖誕節不再是愉快和普天同慶的大日子了,而是一個溫書準備考試的假期吧了!我哋真可憐呀......

回覆 #1 vanyau 的文章

vanyau 聖旦節的相, 我會燒一隻給校方, 和給你的, 不過要遲啲交給你的女兒, 我會返學校幫手為同學負責食飯義工.
‹ 上一主題|下一主題